Východ v pozore. Potuluje sa tam tiger z domáceho chovu zo Zakarpatia

Tiger, ktorého zachytili fotopasce na ukrajinsko-slovenskej hranici, ušiel z domáceho chovu jedného z obyvateľov v obci Strychava na zakarpatskej Ukrajine. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy Národného parku Poloniny Miroslav Buraľ s tým, že mláďa ešte na začiatku vojnového konfliktu previezli zo zoologickej záhrady z východnej časti Ukrajiny pre prebiehajúce boje.

04.09.2022 08:46 , aktualizované: 17:08
tiger Foto:
Zrejme tiger z ukrajinskej zoo, ktorý sa voľne pohybuje na východe Slovenska.
debata (59)

„Už teda vieme, o akého jedinca ide, zatiaľ ho však nikto nespozoroval na slovenskej strane, nič sme hlásené nemali, je možné, že sa vrátil naspäť. Ide o niekoľkomesačné mláďa, bolo držané v chove vo voliére, kde sa k nemu chodili fotiť rodiny s deťmi, takže je zvyknutý na prítomnosť človeka," dodal Buraľ.

Samospráva obce Ulič na sociálnej sieti skôr informovala, že šelma ušla zo zoo na Ukrajine. „Žiadame všetkých, aby boli ostražití a obmedzili pohyb mimo svojich domov. V prípade, že niekto dané zviera sponzoruje, je potrebné kontaktovať políciu alebo starostu,“ uvádza samospráva.

„Obdržali sme tri varovné telefonáty od polície. Najprv, že sa (tiger) nachádza v blízkosti hraníc, neskôr, že už hranica prekročil, a posledná správa bola, že mieri do katastra našej obce," uviedol starosta obce Ján Holinka. Zviera zachytila fotopasca pri hraniciach. Z fotografie sa zdá, že ide o mladšieho tigra.

Policajný zbor potvrdil, že v sobotu 3. septembra krátko po 17:30 operačné stredisko Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach prijalo informáciu od svojich ukrajinských kolegov, že zo zoologickej záhrady ušiel tiger a mal by sa vyskytovať v blízkosti východnej hranice. „O tejto skutočnosti policajti vyrozumeli všetky oddelenia hraničnej kontroly pri východnej hranici, policajné hliadky vykonávajúce službu v pohraničnej oblasti, starostov prihraničných obci aj zástupcov poľovných združení," uviedla na sociálnej sieti polícia. Doplnila, že obyvateľov vyzýva na zvýšenú opatrnosť. „V záujme vlastnej bezpečnosti nepristupujte k žiadnym riskantným krokom," dodala polícia.

Pred pár rokmi pštros

Pohyb mladého tigra zaznamenali fotografie z fotopascí v územnej pôsobnosti Správy Národného parku (NP) Poloniny. „Jeho pohyb bol zaregistrovaný v katastroch obcí Brezovec, Klenová a Ulič. Pri pohybe v teréne je potrebné zachovať obozretnosť, zároveň nešíriť paniku. V prípade, ak zaznamenáte jeho pohyb, ihneď podajte správu na naše pohotovostné telefónne číslo – +421911011382,“ uvádza správa NP. V spolupráci so zazmluvneným veterinárom sú ochranári pripravení vykonať urgentne jeho odchyt a presunúť ho do štátneho zariadenia určeného pre takéto prípady, ktorým je ZOO Bojnice. Ide o medzinárodne chránený druh.

Buraľ ešte doobeda uviedol, že s podobným prípadom sa stretli pred pár rokmi, keď z menšej ZOO v Poľsku ušiel pštros emu. „Tiež sme to vtedy riešili odchytom,“ uviedol. Ochranári sú podľa neho v pohotovosti a v prípade potreby sú pripravení operatívne to riešiť. „Bolo to veľmi blízko hranice, takže je predpoklad, že šelma sa mohla už vrátiť aj naspäť na ukrajinskú stranu, ale sme v strehu, je to nová situácia aj pre nás,“ dodal Buraľ.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #tiger #Ukrajina