Pokračovanie článku: Školám chýba 3,5-tisíc učiteľov. Štát im ponúkol príspevok 50 eur

Žalostný nedostatok

V novom školskom roku 2022 – 2023 budú školy fungovať, ako v čase pred pandémiou ochorenia covid, a teda bez zásadných obmedzení. Do lavíc zasadnú žiaci bez nutnosti nosenia rúšok a respirátorov, izolácia bude len pre pozitívnu osobu.

Ministerstvo školstva tvrdí, že o nedostatku učiteľov vie. Chýbajú učitelia predmetov ako matematika, fyzika, chémia či cudzie jazyky. Zároveň podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) začínajú chýbať aj učitelia na prvom stupni základných škôl.

Ministerstvo dlhodobo navrhuje takzvané stabilizačné príplatky, ktorými by mohli riaditelia motivovať učiteľov, ktorých potrebujú stabilizovať. Podľa Gröhlinga by mali priniesť návrh zákona na stabilizáciu zvyšovania platov učiteľov, každoročného, až kým by nedosiahli určitú stanovenú hranicu. „Budeme potrebovať zaviesť nejakú formu príplatku pre učiteľov z drahých regiónov Slovenska a pre učiteľov, ktorí učia predmety, po ktorých je vysoký dopyt. Ani jeden z týchto problémov nerieši plošné zvyšovanie platov učiteľov, ktoré nedávno schválila vláda,“ podotkol analytik INESS Chovanculiak.

Samé sľuby

„Predchádzajúce vlády, no ani táto sa o školstvo nestarali tak, ako sľubovali,“ vyhlási Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Zdôraznil, že ak by naplnili sľuby, s ktorými išli do volieb, tak by k tejto situácii nemuselo dôjsť. Verí však, že na Slovensku sú šikovní riaditelia, ktorí potrebný personál na otvorenie školského roka zoženú.

Na minulotýždňovom stretnutí pripomenuli ministrovi školstva sľubované zvyšovanie platov. Od budúceho septembra by mali podľa neho platy narásť približne o 260 eur, v prípade starších pedagógov aj viac ako 300 eur.

No minister školstva Branislav Gröhling (SaS) má pre prezidentku Zuzanu Čaputovú pripravenú demisiu, a zatiaľ nie je známe ani oficiálne meno jeho náhradníka. Odchodom liberálov z vlády bude však ohrozený aj budúcoročný štátny rozpočet. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vyhlásil, že návrh podporí, len v prípade výrazných zmien. Ak by sa rozpočet na jeseň nepodarilo prijať, vyššie platy by nedostali ani učitelia a ani zdravotníci.

„Pokiaľ strana SaS bola za navýšenie platov v školstve, pretože im patrí rezort školstva a nepodporili by štátny rozpočet tak to by som považoval za veľmi zlé,“ ozrejmil Ondek. Štát by tak podľa neho fungoval v rozpočtovom provizóriu a to by znamenalo, že štát by mohol operovať len s jednou dvanástinou predchádzajúceho rozpočtu na jeden mesiac. „Myslím si, že pokiaľ sú politici rozumní, tak to nebude problém,“ dodal Ondek váhavo.

Zároveň upozornil, že nedostatok pracovníkov v školstve sa odvíja toho, kde sa škola nachádza. „V Bratislave je väčší nedostatok ako v prešovskom kraji. Boli tu úsilia politikov aby sa navýšili platy zamestnancov podľa toho aké sú v kraji životné náklady. Podľa nás to nie je dobré riešenie a ministerstvo, tak navrhuje stabilizačný príspevok. Ten má byť 50 eur, ktoré situáciu určite nevyriešia. Pokiaľ by to bolo 500 eur, tak v tej chvíli by to bolo zaujímavé,“ spresnil. Dodal, že prosili ministra aby cez koaličných partnerov presadil pre učiteľov nájomné byty. "Nie sociálne, ale nájomné byty. Odpoveď sme nedostali, no sme presvedčení, že by to mohlo stabilizovať stav zamestnancov v školstve.

Pre porovnanie plat poslanca v roku 2022 je určený vo výške 3 270 eur. Jeden plat predstavuje trojnásobok priemernej mzdy. Na rozdiel od učiteľov, či zdravotníkov k tejto sume patria ešte paušálne náhrady, ich výška sa líši podľa toho, či je poslanec z Bratislavského kraja alebo z iného. Pokiaľ je z Bratislavského kraja, mesačne dostáva ešte 2180 eur, poslanec z iného kraja má paušálne náhrady vo výške 2 544 eur.

Kam miznú absolventi?

„Taktiež je naivné očakávať, že nedostatok učiteľov vyriešime prilákaním nových študentov pedagogiky. V roku 2021 bol rovnaký podiel študentov, ktorí sa prihlásili na učiteľské odbory, aký bol desať rokov dozadu. Konkrétne 14 percent. To znamená, že každý ôsmy študent na vysokej škole študuje za učiteľa,“ zdôraznil. Podľa Chovanculiaka to inými slovami, že Slovensko nemá problém s nedostatkom študentov, ale s tým, že následne po absolvovaní štúdia nejdú učiť. „A to znova predovšetkým v špecifických regiónoch a v špecifických predmetoch,“ dodal.

„Dnes vieme, že aktuálny nedostatok učiteľov je špecifický problém niektorých oblastí – predovšetkým Bratislavské okresy a niektorých predmetov – predovšetkým IT, matematika a cudzie jazyky,“ spresnil Chovanculiak. Podľa hovorkyne mestskej bratislavskej časti Dúbravka Lucie Marcinátovej budú v prípade potreby situáciu zachraňovať dôchodcovia.

Samosprávy väčšinou hovoria o poskytnutí finančne výhodného ubytovania, to však zjavne nestačí. Učiteľstvo nedostatkových odborov ako matematika, fyzika, chémia, informatika a biológie zaznamenalo na Prírodovedeckej fakulte a na Fakulte matematiky Univerzity Komenského vlani dvojnásobný počet absolventov kombinácii týchto odborov. Kde však pracujú rezort potuchy nemá. Ani ministerstvo ani univerzity o tom, koľko absolventov sa zamestná v školstve, nemajú údaje.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #ministerstvo školstva #nový školský rok