Koalícia už so SaS nepočíta. Podmienky si diktujú OĽaNO aj Sme rodina

Nádej na obnovu fungujúcej vládnej štvorkoalície strácajú už aj najväčší optimisti. Kým prezidentka Zuzana Čaputová odkázala premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO), že mu verí, že do pondelkového rokovania vlády konečne po ôsmich týždňoch nájde riešenie, šéf SaS Richard Sulík po demisii odišiel do úzadia, obyčajní ľudia s Veronikou Remišovou (Za ľudí) „brainstormovali" na zjazde na Liptove a lídri Sme rodina strávili víkend v politických diskusiách, hľadaním náhradníkov za ministrov SaS a diktovaním nových podmienok pre vládnu trojicu, bez ktorých splnenia pripúšťajú aj totálny rozpad vlády a predčasné voľby.

04.09.2022 17:13 , aktualizované: 20:28
debata (100)
Video
Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadruje k vládnej kríze.

„Mafia už dala chladiť šampanské Cristal. SaS zajtra povalí už 3. demokratickú protikorupčnú vládu, ktorej bola súčasťou,” napísal v nedeľu ráno na svojom profile minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Následne vyhlásil, že ide o vyústenie dlhodobého plánu liberálov potopiť jeho hnutie, aby sa za „hurónskeho potlesku kolaborantov v médiách” vo voľbách mohli prizerať na návrat mafie k moci.

„Tlak je obrovský, veď vidíte všade možne. My to však nevzdáme,” uzavrel Matovič v statuse. Išlo o prvú správu po víkendovom teambuildingu jeho hnutia, ktorý sa konal v štátnom rekreačnom zariadení Bystrá v Liptovskom Jáne. Hovorca strany SaS Ondrej Šprlák mu spätne odkázal, že liberáli vinia za krízu zas Matoviča.

Liberáli na pondelok na 15. hodinu ohlásili tlačovú konferenciu, témou má byť „Demisia ministrov za SaS“. Okrem Sulíka sa na nej majú zúčastniť aj minister školstva Branislav Gröhling, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič: SaS povalí už tretiu vládu, mafia už chladí šampanské

Samuel Abrahám, analytik a rektor súkromnej vysokej školy BISLA, označil konflikt za slepú uličku, z ktorej už niet východu. „To, čo by si predtým vedeli politici osobne vysvetliť, sa prepiera cez sociálne médiá v celej spoločnosti. Oni sa potom stávajú rukojemníkmi svojich vyjadrení. Tieto príspevky na sociálnych sieťach, ktoré mali ostať neverejné, len vyhrocujú politiku, z ktorej sa takto stáva osobný súboj,” skonštatoval s pesimizmom.

Víkend relaxu a rokovaní

OĽaNO z Liptova informovalo, že programom víkendu boli diskusie o vládnej kríze, šport aj relax. Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš tiež pre médiá potvrdil, že naďalej trvajú na Matovičovom desatore podmienok, ktoré dal minulý týždeň po demisii Sulíkovi na splnenie, ak má opustiť ministerskú stoličku šéfa rezortu financií.

Podľa Anety Világi, politologičky z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, však každé ďalšie podmienky, návrhy a ultimáta krízu len prehlbujú. O odchýlke od normálneho fungovania vlády svedčí podľa nej aj samotná rétorika.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini pre Pravdu: Heger s Matovičom si budú musieť opozičných poslancov kúpiť

„Za normálnych okolností by nepredstavovali podmienky, ale návrhy, o ktorých môžu následne koaliční partneri spoločne rokovať a hľadať riešenie. Nie prezentovať podmienky ako spôsob, ktorým niekoho zahnať do kúta alebo vydierať. Pri tejto koaličnej kríze však konfliktný jazyk vidíme od začiatku,” povedala.

Na zjazde Obyčajných v uzavretom areáli obohnanom policajnou páskou sa v sobotu zúčastnila aj líderka Za ľudí Veronika Remišová. „Sama som požiadala o okamžité osobné stretnutie s premiérom a následne sme sa počas víkendu aj stretli, keďže ministri SaS ohlásili na zajtra (pondelok, pozn. red.) podanie demisie a bolo by od nás vrcholne nezodpovedné, keby sme sa o riešení tejto situácii nerozprávali,” reagovala v statuse na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #koaličná kríza #Hegerova vláda #SASKA