Pátralo po ňom 46 záchranárov. Poliak sa z Tatier vrátil domov po vlastných

Poľský turista, ktorého hľadali horskí záchranári vo Vysokých Tatrách od soboty večera, sa vrátil domov.

04.09.2022 20:19 , aktualizované: 05.09.2022 17:41
debata (4)

Horskej záchrannej službe (HZS) to oznámil v pondelok popoludní jeho kamarát, ktorý cez víkend ohlásil jeho nezvestnosť. HZS o tom informovala na webovej stránke s tým, že po 57-ročnom Poliakovi pátrali v teréne aj v pondelok.

„Do pátracej akcie bolo zapojených 46 záchranárov HZS, z toho sedem psovodov so psami a dvaja špecialisti na lietanie s dronom. Hľadali ho tiež poľskí záchranári a posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE a letky ministerstva vnútra,“ upozornila HZS. Hľadaný muž nemal pri sebe mobilný telefón a do Vysokých Tatier sa vybral sám.

Na dohodnuté stretnutie s kamarátom na Popradskom plese sa nedostavil, čo bolo dôvodom, pre ktoré po ňom vyhlásili pátranie. „Nezvestný muž podľa slov oznamovateľa odišiel v sobotu Zlomiskovou dolinou na Vysokú a ďalej mal pokračovať cez Kohútik na Rysy. Spojiť sa s ním telefonicky, prípadne ho lokalizovať, nebolo možné," uviedla HZS v nedeľu. Ešte v noci na nedeľu prehľadali záchranári v súčinnosti s poľskými kolegami z Dračej dolinky steny Vysokej za pomoci dronov, avšak bezvýsledne.

Via ferrata Čítajte viac Zoborské ferraty už slúžia turistom

S príchodom nového dňa začali záchranári prehľadávať uvedené lokality zo vzduchu aj pozemne. „Odišli do Bielovodskej doliny, kde začali pozemné pátranie za pomoci psov a v súčinnosti s posádkou leteckých záchranárov prehľadávali plánovanú trasu postupu nezvestného muža,“ doplnila HZS s tým, že z paluby vrtuľníka v severnej stene Vysokej lokalizovali neurčitý objekt, neskôr sa potvrdilo, že ide o spacák. Príslušníci HZS pátrajúci pozemne prehľadali Ťažkú dolinu a jej záver, Galériu Ganku až po sedlo Váha, kde im s dronmi asistovali poľskí kolegovia.

Mexiko, vulkán,  sopka Popocatepetl Čítajte viac Päť ľudí zomrelo v Rusku pri výstupe na najvyššiu aktívnu sopku v Eurázii
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #horská záchranná služba