Sulík sa vráti, ak Matovič odíde. Čaputová nevidí dôvod predlžovať agóniu

Ak líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič „prestane byť prilepený na stoličke ministra financií a odíde z vlády“, minister hospodárstva v demisii Richard Sulík sa okamžite vráti na ministerstvo aj s celým svojím tímom. Povedal to pred rokovaním vlády predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Sulík.

05.09.2022 10:47
matovič Foto: ,
Podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (22)

Dodal, že dokončia všetku prácu, ktorá je v rezorte rozrobená. Sulíka zároveň mrzí, že nikto z OĽaNO nevyužili dva mesiace, ktoré SaS poskytla hnutiu, na rozhodnutie. „Neudialo sa nič, okrem troch viac-menej zbytočných stretnutí,“ dodal Sulík. Podľa neho je desať požiadaviek, ktoré ponúklo OĽaNO pre zachovanie koalície, neprijateľných, zároveň však povedal že sú pripravení o nich rokovať. Za najpravdepodob­nejšie však považuje, že popoludní podajú ministri z SaS demisiu.

Sulík podotkol, že meno svojho nástupcu vo vedení ministerstva nepozná, hoci je už niekoľko dní v demisii. Mrzí ho, že OĽaNO nevyužilo dvojmesačné ultimátum. „Igor Matovič vedel, že neodstúpi a trestuhodne premárnil čas, ktorý sme dali na odovzdanie ministerstva,“ poznamenal Sulík. Odmieta, že by utekal pred zodpovednosťou.

Video
Premiér pokarhal Sulíka: Pred vládou sa nerobia tlačovky

Gröhling: Veľmi rád zostanem, ale nemôžeme fungovať s Matovičom

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) veľmi rád zostane a s celým tímom bude pokračovať ďalej vo všetkým reformách a opatreniach, ale nemôže fungovať s ministrom financií Matovičom. Uviedol to v prvý deň nového školského roka v Malackách, ktorý je zároveň dňom jeho demisie. Tú podá počas pondelka.

„Nemôžeme neustále žiadať o finančné prostriedky, ktoré sú potrebné pre školstvo, nedostávať ich a potom počúvať, že o ne vôbec nežiadame,“ povedal. Zároveň v pondelok ráno nevedel povedať, čo by sa malo udiať, aby zo svojho postu neodstúpil.

Sulík Čítajte viac Kto ušetrí, bude platiť rovnako ako v súčasnosti, vraví Sulík. Matovič robí paniku, o ceny sa nezaujímal

Gröhling potvrdil, že v nedeľu (4. 9.) telefonoval s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Ten mu podľa jeho slov potvrdil, že minister financií zostáva a nepodá demisiu. „Dnes, keď otvoríme školský rok, pôjdem do prezidentskej podateľne a následne podám svoju demisiu,“ priblížil.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a šéf diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) predpokladajú, že demisiu podajú v priebehu pondelka.

Grohling, Kolíková, Korčok, Čítajte viac Koalícia už so SaS nepočíta. Podmienky si diktujú OĽaNO aj Sme rodina

Prezidentka nevidí dôvod predlžovať agóniu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová deklarovala, že vždy bude zvažovať ponúknutých kandidátov na nových ministrov, no nevidí dôvod predlžovať aktuálnu agóniu v súvislosti s vládnou krízou. Od premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) očakáva mená kandidátov na uvoľnené miesta po demisii ministrov SaS. Predbežne jej mal hovoriť o dodaní mien v priebehu pondelka, nateraz ich nedostala. Podčiarkla, že vláda potrebuje fungovať, aby konečne neriešila problémy seba, ale krajiny.

Video
Sulík podal demisiu, žiada o to aj Matoviča

„Predovšetkým sa budem rozhodovať až potom, ako demisie budú doručené, čo pravdepodobne nastane. V prvom rade potrebujem návrh kandidátov od premiéra na uvoľnené štyri posty,“ povedala prezidentka. Deklarovala, že po návrate z dlhodobo plánovanej služobnej cesty bude toto jej priorita, aby zabezpečila funkčnosť vlády nástupom nových ľudí.

Video
Čaputová ku koaličnej kríze: Takto sa vládnuť nedá

Čo sa týka demisie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), hlava štátu považuje do istej miery za absurdné výzvy zo strany OĽaNO, aby ostal vo funkcii, a to vzhľadom na ich kritiku voči nemu. „Sme v ťažkej situácii ako krajina, Slovensko ide do kritických čias a potrebuje funkčnú vládu. Predstava, že minister, ktorý je teraz kritizovaný zo stany reprezentantov OĽaNO, by mal zotrvať vo vláde z ich požiadavky, považujem za dosť absurdné. Vláda potrebuje fungovať, kooperovať, aby konečne neriešila problémy seba, ale krajiny,“ podčiarkla s tým, že aj po dvoch mesiacoch konflikt vo vláde pretrváva. Reagovala tak na otázku, či prijme alebo neprijme demisiu ministra hospodárstva.

Prezidentka pripomenula, že už minulý týždeň požiadal premiéra, aby sa pondelkom skončili všetky konflikty a vyjednávania. Apeluje na funkčnú vládu a pripomína aktuálnu energetickú krízu.

kreston, obnova ukrajiny, kremský peter Čítajte viac Sulíkov možný nástupca: Toto je jeho 20 hriechov v rezorte hospodárstva

Ak Sme rodina bude môcť splniť program, má zmysel vládnuť s Matovičom

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak tvrdí, že každý si mal pred voľbami 2020 zvážiť, či vie napĺňať program vo vláde s lídrom OĽaNO Matovičom. „Vláda nie je spolok kamošov a o tom, aká je vláda, rozhodli ľudia vo voľbách. Ak Sme rodina bude vedieť napĺňať program, ktorý sme sľúbili, tak kvôli našim voličom má zmysel vládnuť s Matovičom,“ povedal Krajniak pred rokovaním vlády.

Krajniak uviedol, že nejaké mená možných nových ministrov sú, no nešpecifikoval ich. Pýta sa, či stálo za to, že v aktuálnej situácii ľudia z rezortu hospodárstva odchádzajú, keď vidia, čo Slovensko čaká. „To nestálo za to. Ale to si musia zvážiť oni,“ podotkol.

matovič Čítajte viac Matovič trvá na splnení 10 bodov pomoci, Sulík podľa neho uteká od zodpovednosti

Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) zopakovala, že odchod ministrov za SaS v súčasnej situácii považuje za nezodpovednosť. Ak by naozaj k demisii prišlo, spomína návrh obsadiť uvoľnené ministerské posty nestrannými odborníkmi. Chce, aby šlo o dohodu všetkých troch koaličných partnerov. Pre Remišovú sú podľa jej slov dôležité posty ministra zahraničných vecí a hospodárstva. Riešenie energetickej krízy, ktoré bude nový minister navrhovať, musí byť predmetom kompromisu, podotkla. V prípade cien energií Remišová upozornila, že žiadne konkrétne riešenia zo strany vedenia rezortu hospodárstva na stole zatiaľ nie sú.

Igor Matovič Čítajte viac VIDEO: Matovič o 'hrôze' na vláde pre ceny energií: Rútime sa do betónovej steny

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiada odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽaNO odmietlo. V stredu (31. 8.), keď mali ministri SaS podať demisiu, prišlo OĽaNO na rokovanie vlády s opatreniami na riešenie energetickej krízy. Ak ich SaS podporí, Matovič má z vlády odísť. SaS je ochotná o návrhoch rokovať, ale až po Matovičovom odchode.

Šéf SaS Richard Sulík podal v stredu ráno demisiu z funkcie ministra hospodárstva. Ostatných ministrov za SaS požiadal, aby demisie nepodávali v stredu a počkali do pondelka. Dodal, že Matovičovi tak dávajú čas na to, aby odstúpil.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič