Ministri SaS podali demisiu, Heger povedie menšinovú vládu. A Matovič?

Čakalo sa, aký nečakaný krok spraví líder hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič. Stále mohol na poslednú chvíľu prekvapiť svojou demisiou. Nestalo sa tak. Aj zvyšní traja ministri zo strany SaS podali demisiu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok tak nasledovali lídra strany a ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Ten hovorí o odchode SaS do opozície. Matovič po rokovaní vlády povedal, že počíta s odvolávaním z funkcie ministra financií.

05.09.2022 15:00 , aktualizované: 17:00
sulík, kolíková, korčok, Gröhling Foto: ,
Zľava minister zahraničných vecí Ivan Korčok, minister hospodárstva Richard Sulík, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a minister školstva Branislav Gröhling.
debata (171)

„To, čo zažíva Slovensko pod vedením Igora Matoviča, sa nedá nazývať inak ako rozvrat,“ podotkol Sulík a pripomenul dôvody SaS na odchod z vlády. Partneri mali podľa slov Sulíka dva mesiace na to, aby sa zariadili a ukázali, že im na krajine záleží. Sulík opakovane kritizoval ministra financií Matoviča.

Hovoril o jeho konfliktoch či neschopnosti, spolupráci s fašistami, znásilňovaní legislatívneho procesu a rozvrate verejných financií. Nádejou na zmenu bol podľa Sulíka premiér Eduard Heger (OĽaNO), no nechal sa Matovičom šikanovať. Dodal, že po dvoch rokoch tak končia vo vláde, v ktorej robili kvalitnú robotu. „Ostáva po nás kus dobrej práce a sme na ňu hrdí,“ doplnil s tým, že odchádzajú do opozície. „Budeme konštruktívnou, odbornou, ale aj tvrdou opozíciou,“ poznamenal.

Sulík odmieta obvinenie, že by utekal pred zodpovednosťou. Rád by ostal vo vedení rezortu a pokračoval v práci. Stačí podľa neho, ak by Matovič odišiel, a Sulík by sa vrátil dokončiť rozpracované. Čo sa týka ďalšej práce v parlamente, Sulík avizoval rokovanie poslaneckého klubu SaS na utorok (6. 9.). Následne budú informovať o krokoch k jednotlivým zákonom, a to aj k otázke skrátenia volebného obdobia. Ozrejmil, že zmeny pri dlhovej brzde podporia, ak s nimi prejde aj daňová brzda. Na rozpočet je podľa slov Sulíka ešte čas a bude závisieť od toho, čo v ňom bude. Odmieta však oberanie obcí o financie či niektoré škodlivé opatrenia.

Zároveň uviedol, že budú mať záujem o post podpredsedu parlamentu. Aktuálne ho za SaS zastáva Milan Laurenčík, ktorý je však náhradníkom za ministrov. Strana bude navrhovať Martina Klusa. Rovnako budú mať záujem, aby vo funkcii ostali aj ich predsedovia výborov. Pri otázke ich odvolania poukázal na počet poslancov v klube SaS. „Ak majú aspoň v nejakých otázkach záujem o týchto 21 hlasov, tak nech pekne nechajú predsedov výborov na pokoji,“ uviedol.

Na otázku o návrhu na odvolanie Matoviča v parlamente reagoval, že o postupe sa poradia. Ak takýto návrh príde, osobne bude hlasovať za a bude o tom presviedčať aj kolegov zo strany. „Bolo by nelogické, keby sme odišli z vlády preto, lebo Igor Matovič je členom vlády, a následne by sme nehlasovali za jeho odvolanie,“ priblížil Sulík.

Gröhling podotkol, že zotrvanie Matoviča vo funkcii považuje za pochovanie akejkoľvek šance na normálne a zodpovedné vládnutie. Podobne to vníma aj Kolíková. S Matovičom sa podľa nej nedá vládnuť a dokončiť reformy, pretože si nevie vážiť koaličného partnera a pošliapava princípy právneho štátu. Korčok pri svojom odchode argumentoval aj tým, že je nominantom SaS. Podotkol, že doteraz nie je známe ďalšie fungovanie trojkoalície v menšinovej vláde, preto si nevie predstaviť ani svoje zotrvanie v nej. Upozornil na možnú nestabilitu, ktorá by sa mohla prejaviť aj v zahraničnopo­litických otázkach či zmene proeurópskeho smerovania Slovenska.

Matovič Čítajte viac Matovič: O mojom zotrvaní na poste ministra rozhodlo hlasovanie cez WhatsApp

Matovič: Opozícia v koalícii odchádza do opozície

Opozícia v koalícii odchádza do opozície, komentoval líder OĽANO a minister financií Igor Matovič odchod SaS z vlády. Naznačil, že líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík uteká pred zodpovednosťou, a označil to za zbabelosť.

„Podľa toho, čo nám dnes na rozlúčku povedali, idú nám v parlamente s mafiou a fašistami urobiť zo života peklo. Peklo, na ktoré doplatia len a len obyčajní ľudia,“ skonštatoval Matovič na sociálnej sieti. Dodal, že nadchádzajúca doba bude pre všetkých ťažká.

VIDEO: Igor Matovič reaguje na demisiu ministrov SaS

Matovič po rokovaní vlády povedal, že počíta s odvolávaním z funkcie ministra financií v Národnej rade SR. „Sulík pri svojej nenávisti neodolá pokušeniu,“ podotkol. Skonštatoval, že je „vo hviezdach“, či vláda dovládne do konca riadneho volebného obdobia.

Menšinová vláda by sa tiež podľa neho nemala báť predkladať zákony. „Ak sa nájde podpora, zákon prejde,“ poznamenal Matovič. SaS zároveň vyzval, aby nerobila „s mafiou a fašistami spoločne zle vláde“.

Heger oznámil vstup do menšinovej vlády

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová. S menami nástupcov odchádzajúcich ministrov plánuje najprv oboznámiť prezidentku Zuzanu Čaputovú. Budúci týždeň by ich mohla spoznať aj verejnosť.

„Mojou preferenciou je, aby sme obsadili rezorty odborníkmi,“ povedal Heger s tým, že je na tom v koalícii zhoda.

Najväčšou prioritou schvaľovania v parlamente budú zákony v súvislosti s energetickou krízou. „Predpokladám, že z tohto pohľadu bude aj podpora v parlamente väčšinová, lebo to bude pomoc ľuďom,“ poznamenal predseda vlády.

Jaroslav Naď Čítajte viac Naď: Toto sa skončí predčasnými voľbami, vráti sa mafia s fašistami

Ďalej budú podľa Hegera dôležité zákony k plánu obnovy. Očakáva, že návrh, ktorý prinesú na jeseň, podporí aj SaS. Pri podpore zákonov z programového vyhlásenia vlády pôjde o konkrétne politické rokovania.

Pri schvaľovaní zákonov v parlamente sa chce s menšinovou vládou uchádzať o hlasy poslancov demokratických strán. Vylúčil rokovania o podpore s poslancami ĽSNS. „Máme viacero vecí, ktoré potrebujeme najbližšie obdobie schváliť. Najväčšia priorita je pomoc ľuďom,“ uviedol premiér. Predpokladá, že tak ako počas pandémie bude celý parlament bude podporovať riešenia na pomoc ľuďom. Druhou prioritou sú podľa neho zákony súvisiace s plánom obnovy.

kreston, obnova ukrajiny, kremsky Čítajte viac Manipulátorom a vydieračom sa neustupuje, tvrdí Kremský. Vidí sa už na Sulíkovej stoličke?

Prezidentka deklarovala, že vždy bude zvažovať ponúknutých kandidátov, no nevidí dôvod predlžovať aktuálnu agóniu v súvislosti s vládnou krízou. Od premiéra očakáva mená kandidátov na uvoľnené miesta. Apelovala na ukončenie konfliktov a na stabilnú vládu, pričom upozornila na aktuálnu energetickú krízu.

VIDEO: Prezidentka Čaputová: Slovensko ide do ťažkých čias, potrebuje funkčnú vládu

Video

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiadala odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo. V deň, keď ministri SaS mali podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami, ktoré ak SaS podporí, Matovič z vlády odíde. SaS povedala, že je ochotná o návrhoch rokovať, ale až keď odstúpi Matovič.

Fico vyzval prezidentku, aby vyhlásila referendum o predčasných voľbách

Predseda opozičného Smeru Robert Fico vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby okamžite vyhlásila referendum, ktoré bude viesť k predčasným voľbám. Fico o tom informoval na sociálnej sieti.

„Dnešný definitívny rozpad vládnej koalície je prejavom absolútnej neschopnosti jej členov a ignorancie záujmov ľudí v najťažších časoch zdražovania a oberania krajiny o suverenitu,“ vyhlásil.

Fico tvrdí, že Smer vytvoril zorganizovaním petičnej akcie prezidentke legitímny nástroj, ako ústavnú krízu vyriešiť. „Stačí, ak 29. októbra vyhlási referendum, ktoré bude viesť k definitívnemu pádu menšinovej vlády a krátko po tom aj k predčasným voľbám,“ poukázal šéf Smeru. Tie sú podľa neho jediným legitímnym východiskom.

Hlas: Slovensko okamžite potrebuje predčasné voľby

Slovensko okamžite potrebuje predčasné voľby, tvrdí mimoparlamentná strana Hlas-SD v súvislosti s odchodom SaS z vlády. Vládna koalícia podľa strany skončila, a to s obrovskou hanbou, fiaskom a úplným zlyhaním. V prípade dohody na predčasných voľbách je Hlas pripravený podporiť všetky potrebné návrhy k prijatiu pomoci pre ľudí a firmy.

„Je nemysliteľné, aby sme boli v parlamente ďalšie mesiace svedkami ďalších hádok a urážania. Preto vyzývam všetky parlamentné politické strany, aby sme začali rokovania o termíne predčasných volieb,“ uviedol líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

Strana vyzvala premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby bezodkladne požiadal parlament o vyslovenie dôvery svojej vláde. Vyzýva aj prezidentku republiky Zuzanu Čaputovú, aby si pred menovaním nových ministrov vyžiadala od premiéra 76 podpisov poslancov, ktorí mienia vládu podporovať. „Ak jej ich Eduard Heger nedonesie, je načase, aby sa prezidentka chopila iniciatívy a začala rokovania s politickými lídrami o predčasných voľbách,“ zdôraznil Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #vládna kríza 2022