Pokračovanie článku: Policajti kupujú elektroautá za 29 miliónov. Praktický nezmysel ušitý na mieru, tvrdia experti

Vymenia dve tretiny áut

Ministerstvo vnútra v posledných mesiacoch avizovalo, že postupne plánuje vymeniť až dve tretiny svojej automobilovej flotily. Dôvodom je vek terajších policajných vozov, ktoré prestávajú byť bezpečné a cena za servis začína presahovať cenu, za ktorú ich kúpili.

Podľa údajov rezortu je v súčasnosti v jeho vozovom parku približne 6600 áut, z ktorých 4 530 má najazdených vyše 200-tisíc kilometrov.

Širšiu diskusiu o obmene vozidiel spustila nedávno polícia na svojom Facebooku, keď nechala ľudí hlasovať o tom, ako by mali nové policajné autá vyzerať.

„Občania Slovenskej republiky si zaslúžia moderný Policajný zbor, na ktorý sa budú môcť spoľahnúť v ktoromkoľvek okamihu svojho života. Z týchto dôvodov pracujeme na reforme, ktorej výsledkom bude nielen vyššia dôveryhodnosť polície, ale aj atraktívnejšia práca príslušníka Policajného zboru, lepšie platové náležitosti, nové uniformy a v neposlednom rade aj nový vozový park s moderným dizajnom,“ informovala na webe ľudí polícia. Obmena vozidiel je však oveľa širšia. Netýka sa len polície, ale všetkých osobných automobilov, ktoré má ministerstvo vnútra.

Nákupy vozidiel podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) tento rok vykryjú z eurofondov a budú sa o to snažiť aj v budúcich rokoch, no zatiaľ to potvrdené nie je.

Do nákupov sa zamiešal aj jeho kolega, minister financií a šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič. Ten sa vyjadril, že necíti potrebu meniť dizajn policajných áut a ide podľa neho o vyhadzovanie peňazí. Ako ďalej uviedol pre médiá, hneď ako sa dozvedel o tomto zámere, povedal Mikulcovi, že chce vidieť efektivitu daného rozhodnutia.

„Či je teraz najdôležitejšie oblepovať autá novými nálepkami – ja to osobne tak necítim. Ale možno to cítim zle," povedal Matovič s tým, že do hlasovania o novej podobe policajných áut sa zapojilo veľa ľudí. „Možno na konci to vyhodnotia všetci, čo sa vyznajú, že je to správne," skonštatoval minister s tým, že jeho „zaujímajú čísla, ktoré sú za tým".

Minister doplnil, že o celej veci sa ešte bude rokovať. „Určite to nebude autonómne rozhodnutie, že teraz niekto luskne prstom a vyhodíme milióny do luftu," dodal Matovič a dodal, že tieto náklady by museli ísť na úkor odmien v Policajnom zbore.

Mikulec nákup vysvetľuje tým, že minulé vlády Smeru obmenu vozového parku v minulosti zanedbali a tak sú dnes autá v katastrofálnom stave. Exminister vnútra Robert Kaliňák na obvinenie namietol, že menil vozidlá pravidelne a Mikulec si problémy spôsobil sám tým, že obmeny ignoroval počas svojich prvých dvoch rokov vo funkcii.

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #policajné autá #polícia SR