Borguľa ostáva obvinený, špeciálny prokurátor Lipšic zamietol jeho sťažnosť

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zamietol sťažnosť poslanca Národnej rady SR Martina Borguľu (Sme rodina) voči obvineniu. Rovnako zamietol sťažnosti aj ďalších obvinených v korupčnom prípade. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

06.09.2022 14:03
debata (1)

„Špeciálny prokurátor 25. augusta 2022 svojím uznesením zamietol sťažnosti obvinených R. R., P. P., P. M., M. B. a spoločnosti S. proti uzneseniu vyšetrovateľa NAKA, ktorým bolo obvineným vznesené obvinenie pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a iné,“ priblížila hovorkyňa.

Ako ďalej uviedla, v odôvodnení svojho uznesenia sa Lipšic podrobne vyrovnal so sťažnostnými námietkami jednotlivých osôb, najmä s argumentáciou, že obvinení sa nedopustili korupčného konania alebo boli obeťami vydierania zo strany bývalého funkcionára NAKA.

Martin Borguľa Čítajte viac Prípad Borguľa: Peniaze mali byť v taške od vína

Podľa prokuratúry je pravdou, že v zmysle konštantnej judikatúry sa vo všeobecnej rovine za hrozbu inou ťažkou ujmou považuje aj hrozba trestným stíhaním. „Vždy však treba prihliadať na individuálne okolnosti veci, ktoré práve v posudzovanom prípade neumožňujú posúdiť konanie, z ktorého je dôvodne podozrivý M. K., ako hrozbu inou ťažkou ujmou,“ podotkla s tým, že obvinení mohli túto hrozbu odvrátiť jej oznámením polícii alebo prokuratúre.

Martin Borguľa Čítajte viac PODCAST: Borguľa mal pochybnú povesť, tvrdí Vetrák z OĽaNO. Hnutie chce ochranu poslancov pred väzbou zrušiť

„Skutočnosť, že ani po zásadnej zmene pomerov vo vedení Policajného zboru, obvinení a vzatí do väzby M. K. (v trestnej veci "Judáš“), obvinení nepodali trestné oznámenie, zásadným spôsobom spochybňuje ich obhajobné tvrdenia o obave z tzv. odvety," doplnila Tökölyová.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zdôraznil, že vznesenie obvinenia nie je rozhodnutím o vine obvinenej osoby, a na každého, kto nie je právoplatne odsúdený sa vzťahuje princíp prezumpcie neviny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Borguľa #Daniel Lipšic