Výbor zastavil konania voči Kiskovi, Ficovi i Pellegrinimu

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií Národnej rady ukončil konanie voči exprezidentovi Andrejovi Kiskovi v súvislosti s financovaním jeho volebnej kampane. Výbor tiež zastavil konanie voči šéfovi Smeru Robertovi Ficovi v súvislosti so zlatými mincami, ako aj voči lídrovi Hlasu Petrovi Pellegrinimu za využívanie vozidla.

06.09.2022 14:10 , aktualizované: 16:54
Andrej Kiska Foto:
Exprezident Andrej Kiska.
debata (18)

O zastavení konania voči Kiskovi rozhodli členovia výboru na utorkovom zasadnutí. Šéf výboru Boris Susko (Smer) priblížil, že výbor sa stotožnil s nálezom Ústavného súdu.

Ústavný súd zrušil uznesenie o Kiskovi ešte v novembri 2019 a vec vrátil výboru na ďalšie konanie. ÚS tak zrušil pokutu, ktorú mu výbor uložil. Sankcia vo výške jeho trojmesačného platu sa týkala financovania jeho prezidentskej kampane. Kiskovi mal výbor sprístupniť spis a dať možnosť sa vyjadriť. Susko v utorok povedal, že konanie voči Kiskovi zastavili v zmysle nálezu ÚS, a teda Kiska nemusí platiť pokutu.

Andrej Kiska Čítajte viac Kiska na súd stále čaká: Sme trpezliví, hovorí jeho advokát

Bývalá hlava štátu mala podľa výboru NR SR zaplatiť pokutu vo výške troch mesačných platov verejného funkcionára za to, že jej získaním majetkového prospechu vznikol záväzok. Uznesenie výboru z mája 2019 súviselo s financovaním Kiskovej prezidentskej kampane, ktorú mu mala robiť firma KTAG, pretože exprezident v oznámení za rok 2013 neuviedol tento vzniknutý záväzok. Vec vrátil v októbri výboru na prerokovanie ÚS SR.

Chýbal dôkaz o hodnote mincí

Podnet voči Ficovi podali ešte v minulom roku organizácia Transparency International Slovensko (TIS), ako aj poslanci Ján Benčík a Radovan Kazda (obaja SaS). TIS upozornilo na medializované informácie, podľa ktorých mali Ficovi z kancelárie ukradnúť 50 000 eur a zlaté mince. V majetkovom priznaní za rok 2020 Fico podľa TIS uvádzal iba príjmy z politiky. Žiadali teda preveriť, či sú majetkové priznania Fica úplné, respektíve pravdivé. Susko priblížil, že sa nepreukázalo porušenie zákona. Výbor sa vecou podľa jeho slov nemohol zaoberať, keďže nemal dôkaz o hodnote mincí a s tým by súvisela aj potreba uvádzania v majetkovom priznaní.

Robert Fico Čítajte viac Fico: Poznám meno policajta, ktorý nahrávky vypustil, potrestať treba aj novinárov

Výbor mal tiež riešiť Pellegriniho majetkové priznania v súvislosti s využívaním auta a šoféra cez spoločnosť SAD Zvolen. Podnet podala skupina poslancov za OĽANO. Pellegrini mal podľa nich porušiť zákon tým, že neuviedol v majetkovom priznaní využívanie vozidla a tiež to, že sprostredkoval obchod ako verejný funkcionár so spoločnosťou s majetkovou účasťou štátu. Poslanci podľa Suska nedodali dôkazy. Pellegrini využívanie auta uviedol v priznaní za rok 2021, za rok 2020 nie. Vysvetlil to tým, že vtedy neboli dôvody to preukazovať v majetkovom priznaní.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini: Čo si naškrabkáme, to máme
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska