Žilinka zasiahol do kauzy sexuálneho zneužívania dievčaťa kňazom. Prokurátorky prídu o funkcie

Prokurátorky v kauze sexuálneho zneužívania maloletej kňazom prídu o funkcie, potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

06.09.2022 15:07 , aktualizované: 17:15
Maroš Žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka
debata (16)

„Na základe rozhodnutia generálneho prokurátora SR zanikne oprávnenie vykonávať funkciu vedúceho prokurátora námestníčke okresnej prokurátorky v Dolnom Kubíne k 10. septembru 2022 a okresnej prokurátorke v Dolnom Kubíne k 31. októbru 2022,“ priblížil Skladan.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v auguste skonštatoval, že námestníčka okresnej prokurátorky v Dolnom Kubíne nepostupovala v kauze sexuálneho zneužívania v súlade so zákonom a avizoval vyvodenie personálnej konzekvencie.

Hovoril o podkvalifikovaní skutku, za ktorý dostal kňaz podmienečný trest odňatia slobody. Krajskému prokurátorovi v Žiline uložil prijať účinné opatrenia, aby k obdobným porušeniam zákonnosti v budúcnosti nedošlo.

Proti rozsudku sa vtedy ohradila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), ktorá si tiež vyžiadala prípad na preštudovanie. Rozsudok je však už právoplatný a Žilinka ani Kolíková na tom už nič nezmenia. „Dohoda o vine a treste je aj naďalej právoplatná, nedá sa zrušiť,“ pripomína rezort spravodlivosti.

„Rozsudok, ktorým bola schválená dohoda o vine a treste je nepreskúmateľný a nenapadnuteľný odvolaním ani dovolaním,“ vysvetlil rezort. To neplatí len v prípadoch, kedy by bolo zásadným spôsobom porušené právo obvineného na obhajobu.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v súvislosti s týmto prípadom už viac ako pred mesiacom poznamenala, že by chcela novú právomoc na kontrolu súdnych schválení dohôd o vine a treste. Ani jej sa totiž výsledok súdneho konania vôbec nezdal zákonný a spravodlivý.

Kňaz František Ondrek dostal za dlhodobé sexuálne zneužívanie maloletého dievčaťa 28. júna na súde v Dolnom Kubíne len 3-ročnú podmienku. Dohodol sa na tom s prokuratúrou v Dolnom Kubíne, s čím súd súhlasil.

Kňaz dievča začal zneužívať, keď mala 13 rokov. Na začiatku jej posielal svoje nahé fotografie a videá, od dievčaťa žiadal od nej to isté. Keď malo dievča 14 rokov, mali pohlavný styk. Ondrek dievča sexuálne zneužíval do jej šestnástich.

maroš žilinka Čítajte viac Žilinka odsúdil nízky trest pre kňaza za zneužívanie mladistvej. Kolíková ho chváli

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zneužívanie detí kňazmi #zneužívanie mladistvých