Fico: Vládna koalícia dostala krajinu do ústavnej krízy

Vládna koalícia dostala krajinu do ústavnej krízy. Minister hospodárstva v demisii Richard Sulík (SaS) ušiel pred zodpovednosťou, lebo vie, čo sa bude diať v energetike. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda opozičného Smeru Robert Fico.

06.09.2022 16:27
Robert Fico Foto: ,
Poslanec a predseda strany Smer Robert Fico.
debata (15)

Poukazuje na Sulíkove vyjadrenia o tom, že si želá zotrvanie všetkých svojich nominantov na postoch v Národnej rade (NR) SR či štátnych podnikoch, a súčasne tvrdí, že je v opozícii. „Pýtam sa, čo je to za vládnu krízu. On sa naozaj bude správať ako priateľka s výhodami. On bude akože v opozícii, bude podporovať všetky vládne návrhy a popritom bude mať ešte aj výhody, ktoré by normálne mal ako vládna strana,“ skonštatoval Fico. Utvrdzuje ho to v tom, že Sulík neušiel pred ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO), ale pred zodpovednosťou za energetickú krízu.

koalícia, Bôrik, Richard Sulík Čítajte viac Sulík: SaS bude hlasovať za odvolanie Matoviča, ak s návrhom príde iná strana

Predsedovia parlamentných výborov za SaS by mali podľa lídra Smeru odstúpiť so svojich postov. „Ak to myslia s opozíciou vážne musia odstúpiť sami,“ poznamenal. V prípade, že by bol v NR SR návrh na odvolanie predsedov výbor za SaS, pravdepodobne ho Smer podporí, dodal.

Richard Sulík Čítajte viac Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami

Matovič je podľa slov Fica blázon, ktorý si zaslúži okamžité odvolanie z funkcie ministra, avšak nebude skákať tak, ako Sulík píska. „Nie sme malé deti, aby sme riešili osobné spory medzi dvoma ministrami. To čo nás má ten Sulík za úplných idiotov, keď si myslí, že my mu odvoláme Matoviča a on sa vráti naspäť do vlády?“ podotkol Fico. Dodal, že sa v tomto budú riadiť vlastným rozumom, a Matovič je ich jasný cieľ. Ak by Sulík podporil ústavný zákon o predčasných voľbách, dohodol sa ich dátume, tak by Smer odvolanie Matoviča podporil.

Boris Kollár, Magdaléna Sulanová, Martin Beluský Čítajte viac Menšinovú vládu čaká smutný koniec: Spolupráca s fašistami alebo predčasné voľby, tvrdí politológ

Fico zároveň ponúkol ostatnej opozícii, aby na Slovensku zorganizovali 19. septembra protivládne zhromaždenie. Smer podľa neho nechce stranícky míting, je však pripravený dať na zhromaždenie peniaze a svoje štruktúry. Je tiež ochotný komunikovať aj s nepolitickými štruktúrami, ako je Združenie miest a obcí Slovenska, zamestnávatelia či odbory, aby sa na proteste zúčastnili.

Fico znova skritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú za to, že zmarila referendum o predčasných voľbách a je v týchto dňoch na pracovnej ceste v zahraničí.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #Igor Matovič