Jankovská na súd neprišla. Kľúčový svedok vypovedal o korupcii a strachu o život

Na Okresnom súde v Trnave otvorili hlavné pojednávanie s bývalou štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti Monikou Jankovskou. Tentoraz sa nedostavila, ale súhlasila, aby sa súd konal aj bez jej prítomnosti. Na súde zaznela obžaloba, vypovedal aj kľúčový svedok. Hlavné pojednávanie bolo odročené na 13. októbra.

07.09.2022 08:25 , aktualizované: 15:55
debata (43)

„Nebudem sa z úcty k súdu pred vojdením do pojednávacej miestnosti k ničomu vyjadrovať. Ako vidíte, pani Jankovská neprišla zo zdravotných dôvodov,“ povedal pred súdom novinárom obhajca Peter Erdös.

VIDEO: Obhajca Jankovskej Erdös po skončení pojednávania

Video

Na súde bol prítomný obžalovaný Róbert Krajmer a prišiel aj Ondrej Janíček. Eskorta priviedla aj Michala Vidu (v procese má postavenie svedka-poškodeného).

Advokát ospravedlnil Jankovskú a sudcovi zároveň predložil jej aktuálnu lekársku správu. Jankovská súhlasí s vykonaním hlavného pojednávania v jej neprítomnosti. Aj Jankovskej svat Peter Vasko dal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

VIDEO: Advokát Para je presvedčený o nevine svojho klienta Krajmera
Video

Keďže podľa dozorového prokurátora i obhajcov obžalovaných boli splnené podmienky na konanie hlavného pojednávania, súhlasili s jeho otvorením. Sudca ho otvoril a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa mohol predniesť obžalobu.

Kto je kto v kauze Fatima

  • Monika Jankovská, bývalá sudkyňa a štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti – obžalovaná zo zločinu vydierania
  • Róbert Krajmer, exriaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky – obžalovaný zo zločinu marenia spravodlivosti v súbehu so zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa
  • Peter Vasko, Jankovskej svat – obžalovaný pre vydieranie a marenie spravodlivosti
Róbert Krajmer na súde v Trnave. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Róbert Krajmer, súd Róbert Krajmer na súde v Trnave.

Erdös vo svojom stanovisku k obžalobe pripomenul, že bola podaná s rozpore s trestným poriadkom. Vrátil sa k prípravnému konaniu, kde podľa neho nebolo jeho klientke umožnené, aby si po skončení vyšetrovania mohla preštudovať vyšetrovací spis. Zdôraznil, že preštudovanie spisu je najdôležitejším právom v priebehu celého konania. Často pritom citoval znalcov z odboru psychológie a psychiatrie, pretože Jankovská žiadala o nový termín na preštudovanie spisu kvôli vtedajšiemu zlému zdravotnému stavu.

Čítanie Erdösovho stanoviska náhle prerušil prokurátor Ondrej Repa. „Toto má byť stanovisko k obžalobe? Ja som niečo také ešte skutočne nezažil,“ namietal obsah stanoviska. Doplnil, že nechce brať obhajobe toto právo, ale „ani raz nezaznela ani jedna veta k obžalobe a už to počúvame polhodinu.“

Sudca však nechal Erdösa čítanie dokončiť. Repa prerušil advokáta po druhý raz v súvislosti s tým, že citoval z výpovede, keď sa v stanovisku venoval kľúčovému svedkovi Michalovi Vidovi. „Tomuto sa v stanovisku vyhnite,“ upozornil sudca Erdösa.

O chvíľu sudca opäť žiadal Erdösa, aby sa venoval podstate veci, aby vypichol to dôležité. Erdös dokončil stanovisko tým, že obžaloba je podaná pre iný skutok, než pre ktorý bolo Jankovskej vznesené obvinenie.

Slovo potom dostal Krajmerov advokát Marek Para. Podľa obhajcov Krajmera a Vaska je obžaloba ich klientov nedôvodná. Rovnako ako Erdös vo svojej výpovedi spochybnili svedka Vidu. Vidova právna zástupkyňa sa proti tomu ohradila.

„Vyhlasujem, že som nevinný a skutku, ktorý je mi kladený za vinu, som sa nedopustil,“ vyhlásil Krajmer.

Nasledovať mal jeho výsluch. Krajmer chcel vypovedať až po výpovedi iného svedka, expolicajta Milana Žáčika. Sudca sa uistil, či majú neprítomní Jankovská a Vasko záujem vypovedať. Obhajcovia to potvrdili.

VIDEO: Príchod Krajmera na súd v kauze Fatima.

Video

Kľúčový svedok hovoril o úplatku aj o strachu

Po prestávke predstúpil pred súd kľúčový svedok Vida. Svoju spontánnu výpoveď začal tým, ako ho v marci 2018 kontaktoval Vasko. „Prosil ma, či by nebolo možné, aby som postoj voči Jankovskej zmenil tým, že by som vypovedal v jej prospech v trestnej veci, v ktorej bol obžalovaný Janíček,“ popísal situáciu Vida. Za pomoc mu mal Vasko vybaviť určité výhody vrátane finančnej odmeny v sume 50-tisíc eur.

Vida od roku 2015 hovoril o Jankovskej korupčnom správaní – teda o úplatku od mafie za jej pomoc pri ovládnutí trenčianskeho baru Fatima. O tri roky neskôr bolo zverejnené video, v ktorom korupciu popisoval tiež.

Po medializácii videonahrávky sa situácia podľa Vidu zmenila a bolo potrebné zmeniť motiváciu, prečo vypovedal proti Jankovskej. Vymysleli preto príbeh, že za tým bolo vydieranie zo strany Janíčka. To podľa Vidu nebola pravda. Ďalej hovoril o tom, ako sa nezúčastnil na plánovanej tlačovej besede s Janíčkom, pričom ho celý čas „strážil“ Vasko osobne.

Vasko mu síce fyzicky nebránil, no Vida mal na základe svojej vyše 20-ročnej známosti s Vaskom, ktorá zahŕňala aj nelegálne činnosti, obavy o svoj život, ak by sa mu v tej chvíli vzoprel. "Vedel by mi ublížiť. Nie on osobne, on má na to ľudí,” opísal pred súdom Vida.

Jankovskú spomínal Vida v rámci telefonického rozhovoru, keď sa v trojici s Vaskom dohadovali o zmene jeho výpovede v ich prospech. Vidovi sa predstavovať nemusela, hovorí, že ju spoznal podľa hlasu. Ďalej sa mala podieľať na mediálnej komunikácii po medializácii videonahrávky v roku 2018. So zmenou jeho výpovede mal podľa svedka pomáhať na trenčianskej NAKA obžalovaný Róbert Krajmer.

Po ukončení Vidovej výpovede bolo hlavné pojednávanie odročené na 13. októbra. Pokračovať má výsluchom Vidu, ktorému procesné strany budú môcť klásť otázky.

VIDEO: Jankovská v kauze Fatima na súde nie je, prišiel len advokát.

Video

Jankovská sa odvoláva na zdravotné problémy

Keď sa 19. augusta blížila Jankovská v sprievode svojho advokáta Petra Erdösa k budove Okresného súdu v Trnave na svoj prvý súd, začali sa jej podlamovať nohy, triasla sa a právny zástupca ju musel podopierať. Pred sudcom mala neskôr problém povedať jednu súvislú vetu a pre nevoľnosť musela na chvíľu opustiť pojednávaciu miestnosť. Ani túto stredu sa na súd nedostavila, ospravedlnila sa zo zdravotných dôvodov.

VIDEO: Monika Jankovská na súde 19. augusta.

Video

Erdös ešte skôr uviedol, že jeho klientka má záujem po otvorení hlavného pojednávania a prednesení obžaloby urobiť vyhlásenie o svojej nevine. „To môže urobiť len obžalovaný,“ dodal s tým, že zastúpiť ju v tomto nemôže. Neskôr sa už pojednávania pravdepodobne ani zúčastňovať nebude. Podľa jej advokáta na to nie je vzhľadom na jej zdravotný stav spôsobilá. Je však spôsobilá vnímať zmysel a účel trestného konania.

Sud Jankovska kauza Fatima Čítajte viac Proces s Jankovskou odročili. Neskoro prebrala poštu a na súde sotva rozprávala

Sudca Rudolf Bott v auguste hlavné pojednávanie napokon neotvoril. Jankovská si prevzala súdnu zásielku s obžalobou neskoro a nebola tak dodržaná 5-dňová lehota na prípravu pred pojednávaním. So skrátením prípravnej lehoty bývalá sudkyňa a niekdajšia štátna tajomníčka, nominantka Smeru, nesúhlasila.

Na lavicu obžalovaných sa v auguste posadil aj Róbert Krajmer, chýbal však Jankovskej svat Peter Vasko. Jeho obhajkyňa ho ospravedlnila z dôvodu, že v tom čase bola jeho manželka pozitívna na ochorenie Covid-19. Dal však súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Ak sa nevyskytnú žiadne prekážky, sudca Bott by mal dnes otvoriť hlavné pojednávanie a čítať by sa mala obžaloba. Jankovská je obžalovaná zo zločinu vydierania a Krajmer zo zločinu marenia spravodlivosti v súbehu so zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vasko čelí obžalobe pre vydieranie a marenie spravodlivosti. Okrem dnešného termínu boli vytýčené aj ďalšie dva, a to 13. októbra a 6. decembra.

fatima Čítajte viac Kauza Fatima: oslobodzujúci rozsudok má podľa Janíčka horkú pachuť

Kauza, pre ktorú sa trojica ocitla na lavici obžalovaných, sa týka trenčianskeho nočného baru Fatima a siaha až do roku 2000. Jankovská v nej pred vyše 20 rokmi vystupovala ako trenčianska sudkyňa, ktorá poslala do väzenia vtedajších majiteľov klubu Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka za údajné vydieranie.

Dvojicu mužov už iný trnavský sudca po dlhom čase v júli tohto roka oslobodil. Neuveril však výpovediam viacerých svedkov. Ich verziu označil za príliš zložitú a prirovnal ju k detektívnym príbehom. Jedným z týchto svedkov bol aj Michal Vida, člen zločineckej skupiny sýkorovcov, ktorá chcela získať bar Fatima.

Práve s Vidom, ktorý v procese vystupuje ako svedok-poškodený, súvisí obžaloba. Ten tvrdí, že Jankovská s Vaskom ho mali donútiť zmeniť jeho skoršiu výpoveď o úplatku pre Jankovskú za to, že pomôže mafii odstaviť Janíčka so Strelčíkom a otvorí tak dvere dnes už zosnulému šéfovi sýkorovcov Petrovi Čongrádymu k baru Fatima. Krajmer mal so zmenou výpovede pomáhať.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #vydieranie #Monika Jankovská #Róbert Krajmer #Okresný súd v Trnave #marenie spravodlivosti