Čaputová v Grécku: Cestou z kríz je najmä európska spolupráca a jednota

Slovensko a Grécko majú rovnaký postoj k rešpektu medzinárodného práva v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu alebo krokmi Turecka vo vzťahu ku Grécku.

06.09.2022 23:32
čaputová   Katerina Sakellaropuluová Foto: ,
Zuzana Čaputová a grécka prezidentka Katerina Sakellaropuluová
debata (34)

V utorok to počas oficiálnej návštevy Grécka uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. TASR informuje na základe vyjadrenia jej hovorcu Martina Strižinca.

Čaputová sa v Aténach stretla s gréckou prezidentkou Katerinou Sakellaropuluovou a gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Rokovala s nimi najmä o možnosti využívať ich LNG terminály na posilnenie energetickej bezpečnosti Slovenska, keďže Grécko sa chce stať energetickým centrum v južnej Európe. Prezidentka to uviedla na svojom oficiálnom účte na Facebooku.

Slovenskí a grécki predstavitelia hovorili aj o súčasnej geopolitickej situácii vrátane ruskej invázie na Ukrajinu a vzťahoch medzi Gréckom a Tureckom.

„S mojimi gréckymi partnermi sme sa zhodli, že cestou z kríz, ktorým čelíme – energetickej, klimatickej, ale aj tej bezpečnostnej priamo v našom susedstve – je najmä silná európska spolupráca a jednota,“ uviedla Čaputová.

So Zuzanou Čaputovou odletela do Grécka i početná delegácia zložená z podnikateľov, predstaviteľov štátnej správy a výskumu či neziskovej organizácie, ktorá sa venuje začleňovaním vylúčených rómskych komunít do spoločnosti. Prezidentka podľa vlastných slov verí, že tento projekt by mohol byť inšpiráciou aj pre Grécko.

Richard Sulík Čítajte viac Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #LNG #Zuzana Čaputová