Harabinova kandidátka Kučerová dostala za varenie pervitínu 12 rokov väzenia

Najvyšší súd (NS) SR potvrdil v stredu úhrnný 12-ročný trest odňatia slobody bývalej kandidátke za stranu Vlasť Gabriele Kučerovej. Tiež trojročný ochranný dohľad. Najvyšší súd vyhovel odvolaniu prokurátora a uložil jej aj trest prepadnutia majetku. Vinná je z činnosti pre zločineckú skupinu a z výroby pervitínu. Trest si odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia.

07.09.2022 10:59
harabin Foto: ,
Štefan Harabin ešte ako líder strany Vlasť pred voľbami v roku 2020.
debata (24)

Odsúdená požadovala miernejší trest. „Dospeli sme k záveru, že je potrebné opätovne uložiť trest 12 rokov. Nezistili sme žiadny dôvod, ktorý by nás viedol k zmierneniu trestu,“ podotkla predsedníčka senátu s tým, že Kučerová vykonávala trestnú činnosť osem rokov. „S rozhodnutím Najvyššieho súdu SR som spokojný, keďže v plnom rozsahu vyhovel nášmu odvolaniu,“ podotkol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Kučerová je vinná zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Tiež z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

V máji pred prvostupňovým Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) priznala vinu a skutky oľutovala. Podľa obžaloby mala stáť na strednom stupni riadenia zločineckej skupiny zo Serede ako tzv. „varička“ pervitínu. Mala vyrobiť približne 30 kilogramov tvrdej drogy v hodnote takmer 950.000 eur.

Zadržali ju v rámci protidrogovej akcie Venal 4. Na čele zločineckého gangu zo Serede mal stáť Slavomír W., ktorého ŠTS zatiaľ neprávoplatne odsúdil na 24 rokov odňatia slobody. Zločinecká skupina mala pôsobiť najmenej od roku 2010 do decembra 2018.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #pervitín #Štefan Harabin