Kauzu hudobníka Reborna vrátil Najvyšší súd do Pezinka

Najvyšší súd vrátil kauzu obžalovaného hudobníka Jaroslava Pagáča známeho ako Reborn späť na prvostupňový Špecializovaný trestný súd (ŠTS). Ten ho pôvodne odsúdil na úhrnný štvorročný trest odňatia slobody za extrémizmus.

07.09.2022 13:54
debata

ŠTS pôvodne uznal Pagáča za vinného zo zločinu výroby a rozširovania extrémistických materiálov. Dostal aj trest prepadnutia veci. Obžalovanú Silviu Pagáčovú vlani súd spod obžaloby oslobodil. V jej prípade Najvyšší súd zamietol odvolanie prokurátora.

V prípade Pagáča predseda senátu Najvyššieho súdu poukázal, že čisto obchodnoprávny vzťah nemôže založiť extrémistickú skupinu. ŠTS by sa preto mal zaoberať tým, či išlo len o obchodnoprávny vzťah alebo bol tento vzťah širší.

spravodlivosť, kladivko, pečať, pero, právo Čítajte viac Extrémistického hudobníka Pagáča odsúdili na štyri roky väzenia, odvolal sa

„Sme spokojní, lebo za uvedenej situácie nebolo možné iné rozhodnutie ako toto,“ reagoval obhajca obžalovaného Adam Puškár. Hovorí, že proces sprevádzajú nezákonnosti. Tvrdí, že jeho klient používa symboly, ktoré sú legálne.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal minulý rok v januári obžalobu spolu na štyri osoby a jednu právnickú osobu. V roku 2017 sa mali spolčiť s cieľom zabezpečenia výroby, ako i rozširovania extrémistických materiálov prostredníctvom internetu na sociálnej sieti.

Výrobu a potlač rôzneho oblečenia s tematikou pravicového extrémizmu mali zabezpečovať dve osoby. Ďalšia mala prostredníctvom sociálnej siete ponúkať s cieľom predaja a distribúcie oblečenie osobám, a to vrátane ďalších predmetov, najmä CD nosičov a príveskov s extrémistickým obsahom, ktoré poštou odosielala štvrtá osoba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #extrémizmus #Špecializovaný trestný súd