Fico sa kvôli protestom spája s pohrobkami fašistov. Nepohrdol by vraj ani diablom

Predseda opozičného Smeru Robert Fico zvoláva na 19. septembra v Bratislave protivládne protesty. Avizuje, že robiť ich kultivovaným spôsobom je už málo. Podobne ako naposledy vo Zvolene za účasti zástupcu nepriateľského Ruska sa opäť spája aj s pravicovými extrémistami, ktorých nedávno nazýval pohrobkami fašistov. Tí si želajú podobnú demonštráciu ako v Prahe, ktorej organizátorov nazval český premiér Peter Fiala ruskou piatou kolónou. Pozývajú aj sestru lídra OĽaNO Igora Matoviča.

08.09.2022 06:00
Róbert Fico, Milan Uhrík Foto:
Milan Uhrík sa s Robertom Ficom dohodli už aj na spoločnom postupe pri referende za pád vlády a predčasné voľby.
debata (312)

„Poďme 19. septembra v Bratislave zorganizovať jedno obrovské protivládne zhromaždenie, kde ľudia budú hovoriť o tom, ako sa o nich vláda nestará,“ vyzval Fico. Vo výzve adresovanej „celej slovenskej opozícii“ tiež pripomenul, že sme svedkami mimoriadne hlbokej ústavnej, sociálnej aj ekonomickej krízy. Smer podľa Fica nechce len stranícky míting a je pripravený dať na zhromaždenie peniaze a svoje štruktúry.

Fico hovorí, že na doterajších protestných zhromaždeniach sa prezentovali „kultivovaným spôsobom“. "Ale to je málo. To je málo,“ zdôraznil Fico, ktorý medzi svojimi kultivovanými zhromaždeniami opomenul spomenúť májový protest v Nitre. Prítomní ľudia tam pri skandovaní podpredsedu Smeru Ľuboša Blaha vulgárne osočovali hlavu štátu a predstavitelia Smeru sa na tom zabávali.

Trojnásobný expremiér rovnako, ako to urobil na svojich vlastných neoficiálnych oslavách Slovenského národného povstania, na demonštráciu opäť volá aj pravicových extrémistov. „Nemáme dostatok síl, aby sme riešili nejaké animozity, ktoré sa objavujú medzi inými politickými stranami. Poviem to ako Churchill: Ak mám poraziť Hitlera, spojím sa aj s diablom,“ vyhlásil Fico, ktorý ešte pred piatimi rokmi staval hrádzu proti extrémizmu.

Košice / Protest / Demonštrácia / Čítajte aj Na protestoch v Košiciach riešila polícia dva incidenty

Dnes však Ficovi postačuje, ak strana nebola ako fašistická a protidemokratická štátom zrušená. „Je to povinnosťou opozície, bez ohľadu na to, či je naľavo, napravo, alebo v strede. Hovorím o normálnej opozícii, ktorá je reprezentovaná štandardnými stranami, alebo teda stranami, ktoré sú zákonné. Ak niekto hovorí, že taká strana nemá existovať, nech sa obráni cez generálneho prokurátora na Najvyšší súd a ten nech takúto stranu zruší,“ odkázal.

Dve verzie fašizmu

Ešte vo februári 2017 pritom hovoril o nebezpečenstve fašizmu. „Na denne báze vidíme spochybňovanie výsledkov druhej svetovej vojny, holokaustu či velebenie štátu a ľudí, ktorí vyznamenávali fašistov za vraždenie v slovenských mestách a obciach. Nemá to nič spoločné s demokratickým štátom a musíme to principiálne odmietnuť,“ vyzýval vtedy Fico.

Robert Fico Čítajte viac Britský The Times komentuje: Vráti sa „gangsterský“ premiér Fico k moci?

O aktivitách ĽS NS, kde vtedy pôsobili aj zakladatelia hnutia Republika, hovoril ako o najzákernejšom spôsobe rehabilitácie fašizmu. „Fašizmus plodí násilie. Vždy sa to začína závisťou, potom prichádza nenávisť a nakoniec akty obrovského zla. Fašizmus má na Slovensku svojich pohrobkov, nasledovníkov. Vidíme ľudí, ktorí sa po vlakoch pohybujú v zelených tričkách, hovoria o poriadku, a pritom len šíria ideológiu, v mene ktorej boli na Slovensku vyvraždené mnohé dediny. Týchto ľudí dnes vidíme aj v Národnej rade,“ posťažoval sa Fico na aktivity parlamentnej strany ĽS NS.

Pripomenul tiež, že na úrade Banskobystrického samosprávneho kraja sa v tom čase ľudia zdravili fašistickým pozdravom. Kraj vtedy viedol dnes už za propagáciu neonacizmu odsúdený predseda ĽS NS Marian Kotleba a riaditeľom jeho úradu bol líder hnutia Republika Milan Uhrík. Spoluzakladateľom a podpredsedom Republiky je tiež odsúdený propagátor extrémizmu Milan Mazurek.

Ďalším podpredsedom je aj poslanec a bývalý ochrankár niekoľkonásobného vraha Mikuláša Černáka Miroslav Suja. Jeho poslaneckým asistentom bol Jozef Mihalčin, ktorý bol jedným zo štyroch ľudí zadržaných v marci 2022 pre podozrenie z vyzvedačstva v prospech Ruska a prijímania úplatku. Obvinený ale zatiaľ nebol.

uhrík, kotleba Čítajte aj V ĽSNS prebiehal boj, Kotleba podľahol paranoji, napísal Uhrík

Predseda Republiky sa k Ficovmu protestu už pridal. „Musíme ísť do ulíc a ukázať vláde, že nesúhlasíme s brutálnym zdražovaním, ktoré sa na nás valí kvôli jej nezmyselným politikám a hospodárskym sankciám,“ vyzval Uhrík vo videu na sociálnej sieti.

„Všetci si uvedomujeme, že táto vláda musí skončiť a že sa to dá dosiahnuť len spoločnou opozičnou prácou a spojením síl. Verejne sa preto ako prví pridávame k výzve na organizáciu veľkého protestu proti zdražovaniu. Skontaktujem sa s predsedom Smeru Robertom Ficom a pokúsime sa nájsť postup,“ priblížil Uhrík. „Pre mňa, za mňa, nech sa tam ukáže a na pódiu vystúpi aj tá nahnevaná sestra Igora Matoviča,“ dodal.

Ruská piata kolóna aj v Bratislave?

Zároveň Uhrík vyjadril túžbu, aby sa protivládne protesty podobali tým, ktoré sa ostatný víkend konali v Prahe. „Česi spoločne povstali, poďme aj my. Takmer stotisícový protest v Prahe je aj pre nás veľkou inšpiráciou,“ tvrdí Uhrík.

O sobotnom proteste v centre Prahy, kam prišli ľudia z celého Česka, povedal premiér a predseda ODS Petr Fiala, že podľa neho demonštráciu organizovali príslušníci ruskej piatej kolóny. Prvá veľká demonštrácia proti Fialovej vláde, ktorej mottom bolo Česká republika na prvom mieste, na Václavské námestie podľa polície prilákala okolo 70 000 ľudí.

„Toto všetko sa snažia použiť pre svoj politický prospech, ale recepty nepredkladajú. Tie heslá a interpretácie udalostí ukazujú na proruské postoje. Podľa mňa to nezodpovedá tomu, čo sú záujmy Českej republiky a našich občanov,“ povedal Petr Fiala.

O dva dni neskôr Fiala na Twitteri napísal, že za svojím vyjadrením si stojí. „Trvám na svojom výroku, ktorý sa netýkal demonštrantov, ale organizátorov. Demonštráciu organizovali príslušníci ruskej piatej kolóny. Dôkazov je dosť. Stačí sa pozrieť, kto stál na pódiu a čo hovoril,“ napísal Fiala.

protest, praha Čítajte viac Na demonštrácii v Prahe sa zišlo 70-tisíc ľudí. Fiala viní ruské sily

Fiala sa za tieto slová zožal kritiku. Najmä za spájanie demonštrantov s organizátormi. Ako však upozornil český server Aktuálně.cz, demonštráciu zvolal Ladislav Vrabel. Na jej usporiadanie vyberal od ľudí aj peniaze. Tie chodili na súkromný účet jeho srbskej manželky. Aj keď sám Vrabel o sebe hovorí ako o podnikateľovi, nemá žiadne oficiálne legálne príjmy, a navyše má dlhy vo výške zhruba tri milióny českých korún (122-tisíc eur).

Kolóna aj na SNP

Spoločné zhromaždenia už Smer a Republika organizovali na konci augusta pri príležitosti 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Pre ruskú agresiu na Ukrajine, na ktorej sa podieľalo aj Bielorusko, neboli ich zástupcovia na oficiálne oslavy SNP v Banskej Bystrici pozvaní.

fico blaha protest dohoda Čítajte aj Smer oslávil SNP s veľvyslancami Ruska a Bieloruska. Korčok: Je to nehoráznosť

Smer s Republikou preto zorganizovali svoju akciu v neďalekom Zvolene. Čestným hosťom týchto „osláv SNP“ vo Zvolene bol aj ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov. Ako rečník pred viac ako tisíckou ľudí vystúpil aj zástupca bieloruskej ambasády.

Šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) preto ruskému veľvyslancovi tlmočil protest. „Za to, že verejne podporil stranu, ktorá otvorene spolupracuje s extrémistami, ktorí sa otvorene prihlásili k slovenskému štátu, nikdy sa nedištancovali od holokaustu a na oslavy SNP vyvesili čierne vlajky. Toto konanie ruského diplomata je absolútne proti základným zásadám nezasahovania zahraničného diplomata do vnútornej politiky na Slovensku,“ zdôraznil Korčok.

© Autorské práva vyhradené

312 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #protivládne protesty #Milan Uhrík #Republika