Vo väzenskom mundúre odmietol vinu. Exprokurátora Kováčika súdia pre 50-tisícový úplatok

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý je už právoplatne odsúdený na osem rokov väzenia, sa postavil pred sudcu v ďalšej korupčnej kauze. Obžaloba tvrdí, že zobral úplatok 50-tisíc eur. Bankovky mal dostať v knihe s vyrezanými stranami.

08.09.2022 10:20 , aktualizované: 15:08
Dušan Kováčik Foto: ,
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 8. septembra 2022
debata (16)

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici otvoril vo štvrtok proces s Kováčikom a podnikateľom Petrom Koščom, ktorý je obžalovaný z podplácania, no momentálne je na úteku. Pojednávanie, na ktorom ho zastupovala jeho obhajkyňa Eva Mišíková, sa teda začalo v jeho neprítomnosti. Práve od neho mal špeciálny exprokurátor prevziať úplatok za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach – na Úrade inšpekčnej služby a NAKA.

VIDEO: Dušana Kováčika priviedli na súd v putách.

Video

Kováčika priviezli z banskobystrickej väznice, kde si odpykáva osemročný trest, v putách. V rukách si niesol igelitovú tašku. Pôsobil pokojne a vyrovnane, občas sa usmieval. Pred sudcom Michalom Trubanom najskôr prehovorili obhajcovia. Podľa nich je obžaloba nedôvodná. Tvrdia, že počas vyšetrovania došlo k množstvu fatálnych chýb a tiež k porušeniu zákona.

Zároveň spomenuli kľúčového svedka, ktorým je bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník a je obvinený v kauze Očistec. V súčasnosti vystupuje v pozícii kajúcnika, ktorý spolupracuje. Obhajcovia sú presvedčení, že v prípravnom konaní vyrozprával absurdný príbeh, v ktorom vraví, že bol pri odovzdávaní úplatku verejnému činiteľovi.

VIDEO: Kováčikov obhajca Erik Magál o procese.

Video

Po advokátoch sa dostal k slovu Kováčik, ktorý odmietol dohodu o vine a treste. Vzápätí urobil vyhlásenie, že je nevinný. Pred sudcom hovoril, že po vynesení obvinenia mu nebolo umožnené oboznámiť sa so spisom, najmä s výpoveďami dôležitých svedkov. „To malo dopad, že naša sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia nemohla byť dostatočne odôvodnená,“ povedal Kováčik. Podčiarkol, že prokurátor porušil jeho právo na prístup k spisu či informáciám. Mená svedkov, ktorí mali byť vypočutí, sa vraj dozvedeli až tesne pred výsluchom.

„Čoho sa vyšetrovatelia a prokurátor báli? Veď v médiách prezentovali, že dôkazy sú silné a je už len otázkou, koľko rokov Kováčik dostane,“ poznamenal. Vzápätí zdôraznil, že preskúmanie postupu vyšetrovateľa žiadal so svojou obhajobou až sedemkrát. Vždy to však bolo zamietnuté. „Obžaloba je postavená na výpovedi kajúcnika Slobodníka, k hodnoteniu je preto nutné pristupovať veľmi opatrne,“ podčiarkol. Doplnil, že je pripravený odpovedať na otázky sudcu, ale nie prítomnej prokurátorky. Zdôvodnil to svojimi pochybnosťami o objektivite či nezaujatosti.

Dušan Kováčik v sprievode polície prichádza na...
Dušan Kováčik s putami na rukách a vo väzenskom...
+4Policajt sníma Dušanovi Kováčikovi putá pred...

„Obžaloba je výsledkom obrovského množstva procesných chýb,“ zopakoval pred novinármi Kováčikov advokát Erik Magál. „Nezákonnosťou trpia už počiatočné uznesenia o začatí trestného stíhania či vznesení obvinenia, ktoré tvoria nevyhnutný podklad pre samotnú obžalobu. Sú tam tiež pochybenia smerom ku kľúčovým svedkom. Bližšie sa k tomu teraz nevyjadrím, lebo sme len v úvode konania a dokazovanie ešte len bude prebiehať,“ dodal Magál s tým, že ide aj o procesnú taktiku obhajoby.

Mišíková, ktorá zastupuje Košča, poukázala na podobné veci. Ako bývalá prokurátorka generálnej prokuratúry, kde pôsobila dlhé roky, je vraj prekvapená, že s odstupom času sa na špecializovanej zložke polície objavujú fatálne procesné pochybenia. „Tie potom majú vplyv na zákonnosť dokazovania,“ podotkla s tým, že súdne konania sa takto budú zbytočne predlžovať. Vraví, že so svojím klientom v kontakte nie je, ani ju nezaujíma, kde sa nachádza. „Komunikujem cez jeho priameho rodinného príslušníka,“ tvrdí.

Reagovala tiež na Koščovu údajnú žiadosť o azyl v zahraničí. „Začali sa o tom šíriť informácie, ale podľa mojich vedomostí to neurobil. Keby som to aj vedela, som viazaná mlčanlivosťou, ale mňa táto vec nezaujíma,“ hovorí.

VIDEO: Prokurátorka Kellerová o procese.
Video

Prokurátorka Martina Kellerová slová Kováčika o nedôvere voči prokuratúre komentovala s tým, že obžalovaný má právo brániť sa akýmkoľvek spôsobom. „Jeho vyjadrenia nebudem bližšie hodnotiť,“ povedala.

Pojednávanie pokračovalo výsluchom Kováčika a čítaním listinných dôkazov. V piatok by mal vypovedať Slobodník a ďalší svedkovia.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Dušan Kováčik