Šéf policajtov Hamran: Fico stratil zvyšky svojej ľudskej dôstojnosti

Dehonestujúce výroky Roberta Fica (Smer) na adresu orgánov činných v trestnom konaní nemôžu v demokratickej krajine zostať bez povšimnutia. Vyhlásil to policajný prezident Štefan Hamran a vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby sa nimi zaoberal.

08.09.2022 11:15 , aktualizované: 16:03
Hamran Foto: ,
Prezident Policajného zboru Štefan Hamran počas tlačovej konferencie Prezídia Policajného zboru na tému: Krajina krivých zrkadiel.
debata (321)

„Robert Fico v stredu na tlačovej konferencii bezprecedentným spôsobom hrubo, znevažujúco, veľmi nechutne zaútočil na ľudskú dôstojnosť vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov. Zrejme si neuvedomil, že stratil zvyšky svojej ľudskej dôstojnosti,“ povedal Hamran. V právnom štáte je podľa jeho slov neakceptovateľné, aby politik takýmto spôsobom útočil na orgány činné v trestnom konaní, nezávislý súd a dokonca konkrétnych sudcov.

VIDEO: Hamran vyzval Žilinku, aby konal v prípade Ficových výrokov aj v kauze Čurilla.

Video

„Táto éra tu už bola, keď sa rozsudky kupovali za kabelky,“ zdôraznil Hamran a odmieta jej návrat. Je podľa neho jedno, čo si myslí on i líder Smeru, jediné, čo je podstatné, je názor nezávislých súdov. Hamran sa ohradil proti kritike Fica o zverstvách polície, podľa neho sa skutočne diali a líder Smeru si len pomýlil čas ich diania. O takýchto zverstvách na polícii aj na prokuratúre totiž svedčia práve Ficovi nominanti, vyhlásil Hamran. Mnohí z nich sú odsúdení alebo stíhaní.

Preto vyzval Fica, aby sa ospravedlnil za to, ako sa zastával “gaunera Dušana Kováčika”, a odsúdil jeho výroky o vyšetrovateľoch NAKA, že sú zvieratá.

Hamran očakáva od generálneho prokurátora Maroša Žilinku, že sa vloží do prípadu obvinených štyroch vyšetrovateľov NAKA a umožní ho ukončiť, keďže je politicky zneužívaný. Naznačil podozrivé kroky vyšetrovateľov inšpekcie aj niektorých prokurátorov. Upozornil, že v spise Úradu inšpekčnej služby chýba kľúčový dôkaz, kompletné zvukové nahrávky, čo je povinné zo zákona.

Robert Fico Čítajte viac Fico vypovedal na NAKA: Vyšetrovateľovi nadiktoval otázky a hovorí o politickej pomste

„Aj vo verejnom priestore koluje niekoľko nahrávok, v uzneseniach sú prepisy nahrávok citované, kladie sa vyšetrovateľom za vinu nejaký výrok, ktorý vyšetrovatelia nemajú v podobe zvukovej nahrávky k dispozícii,“ zdôvodnil Hamran, prečo potrebujú vyšetrovatelia nahrávky, aby sa mohli brániť. Pri povolenom nahliadnutí do spisu vyšetrovatelia zistili, že niektoré prepisy nahrávky boli preškrtnuté a nahradené novými upravenými prepismi. Zvukové nahrávky sú však podľa Hamrana súčasťou pôvodného spisu, v ktorom vyšetrovatelia nie sú stíhaní, keďže z daného prípadu boli vyňatí.

Štvoricu vyšetrovateľov zadržali vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby v septembri 2021. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich aj v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave ich 1. októbra 2021 prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené. Generálna prokuratúra vyhlásila, že žiada prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, aby nezneužíval svoje postavenie a v neskončených trestných veciach neprípustným spôsobom nevytváral nátlak na činnosť príslušných orgánov činných v trestnom konaní a prostredníctvom svojich jednostranných vyhlásení nemanipuloval verejnú mienku.

Fico žiada odstavenie vyšetrovateľov

V stredu doobeda bol Fico vypovedať v Trnave v kauze Súmrak. Dôvodom bol výsluch k jeho obvineniam zo založenia zločineckej skupiny, zneužitia právomocí a z ohrozenia daňového tajomstva. Fico označil výsluch za politický proces.

Po výsluchu vyhlásil, že vyšetrovateľovi položil otázky, informuje ta3. Žiadal, aby mu konečne vysvetlili, ako to bolo s tou zločineckou skupinou a ako to je so zneužívaním právomocí. Vyšetrovateľ mu údajne odpovede nedal. „Sú v krátkych. Niekto spísal zlátaninu,“ uviedol Fico s tým, že ide o monštruózny politický proces a je pripravený sa brániť s tímom špičkových právnikov. „Museli rátať s tým, že budeme kúsať. Jasné, že kúšeme a aj budeme,“ dodal.

maroš žilinka Čítajte viac Žilinka si myslí, že ho sledujú. Zaujíma sa o neho kriminálka?

Následne zvolal tlačovú besedu. Téma bola „Na NAKA nie sú ľudia, ale zvieratá“. Podľa Fica ľudia, ktorí pracujú v NAKA, majú „pištole za pásom a ďalej pokračujú v páchaní trestnej činnosti na dennej báze“. Odmieta, aby s osudmi ľudí nakladali „zvieratá“, ktoré sa tam podľa jeho vyjadrení nachádzajú. „Pán minister Mikulec, na NAKA máte zvieratá, to nie sú ľudia. Žiadame ministra vnútra, aby ich okamžite odstavil od služby,“ požadoval líder opozičného Smeru. Podľa neho pracovníci NAKA „v trestnej činnosti“ naďalej pokračujú. Svoje výroky sa snažil podporiť predloženými výrokmi, ktoré si na tlačovú konferenciu priniesol so sebou.

K Ficovi sa na tlačovej besede pripojil aj bývalý prezident policajného zboru Tibor Gašpar. Ten tvrdí, že kompromitujúcich komunikácií v rámci NAKA existuje mnoho. Fico sa spoločne s Gašparom a Kaliňákom obhajoval a ako sám tvrdí, nevie, proti čomu sa má vlastne „brániť“.

© Autorské práva vyhradené

321 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #polícia #Štefan Hamran