Slobodník na súde usvedčoval Kováčika z úplatku. Hanbí sa, že bol toho súčasťou

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom v ďalšej korupčnej kauze pokračoval na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici výpoveďou svedka Bernarda Slobodníka. Ten opísal, ako mu v špeciálne upravenej knihe odovzdal úplatok.

09.09.2022 14:57 , aktualizované: 16:00
Bernard Slobodník, expolicajt, svedok, súd,... Foto: ,
Bernard Slobodník na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici.
debata (41)

Kováčik mal podľa obžaloby zobrať úplatok 50-tisíc eur za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach – na Úrade inšpekčnej služby a NAKA. Peniaze mu mal, cez Slobodníka, teda exšéfa Národnej jednotky finančnej polície, dať podnikateľ Peter Košč. Ten je v tejto veci tiež obžalovaný, no momentálne je na úteku.

Video

V piatok opäť priviedli Kováčika, ktorý si už odpykáva osemročný trest za iný korupčný skutok, policajti. Na rukách mal putá. So Slobodníkom, ktorý vystupuje v pozícii spolupracujúceho kajúcnika, sa po dlhšom čase stretli zoči voči. Kľúčový svedok, ktorý je obvinený v kauze Očistec, vypovedal pred samosudcom Michalom Trubanom takmer dve hodiny. Na začiatku pripomenul, že v tejto veci je tiež obvinený v samostatnom konaní.

Špeciálna kniha s bankovkami

„S pánom Kováčikom som mal dobrý vzťah, dokonca kamarátsky,“ povedal. Priblížil, že v čase prejednávanej udalosti sa s ním a Koščom stretol na Račianskej ulici, kde sa nachádza podnikateľov biliardový klub. V jeho priestoroch sa mali rozprávať o expolicajtovi Jozefovi Rehákovi, ktorý bol spájaný so zločineckou skupinou sýkorovcov. Košč vraj cítil, že je snaha dozorujúceho prokurátora Petra Kysela stiahnuť ho do konaní. „Pýtal sa pána Kováčika, či je možné odňať mu spis. Ten odvetil, že to nejde, takto konať nemôže,“ poznamenal Slobodník. Košč to vraj nevzdával a deklaroval, že ak by sa to podarilo, bude sa revanšovať. Navrhol poslať na úrad anonym, ktorý prokurátora Kysela spochybní. Kováčik mu spis nakoniec odňal.

zväčšiť Dušana Kováčika priviedli na pojednávanie v... Foto: Pravda, Eva Štenclová
Dušan Kováčik, Špecializovaný trestný súd, Banská Bystrica Dušana Kováčika priviedli na pojednávanie v putách.

Samotné prijatie úplatku opísal Slobodník tak, že Košč mu podal knižku s tým, nech prelistuje prvé strany. „Následne som videl, že obsahuje 500-eurové bankovky. V knihe bol výrez, do ktorého sa zmestili. Poznamenal som, že je to dobré čítanie,“ uviedol. Na chodbe mu mal Košč zašepkať, že to má pripravené pre Kováčika. „Požiadal ma, aby som mu knižku podal. Ja som to urobil so slovami: Dušanko, toto je od pána Košča. On si ju zobral a poďakoval sa. Na mieste ju ale neotvoril,“ tvrdí. Doplnil, že všetko, čo povedal, sa zakladá na pravde.

Kajúcnik: Nech ma zavrú

Nasledovali otázky prokurátora a obhajcov. Keďže vopred upozornili, že ich majú veľa, ďalších dvoch predvolaných svedkov, exsiskára Borisa Beňa a bývalého šéfa policajnej inšpekcie Adriána Szabóa, poslal samosudca domov. Kováčikov advokát sa potom detailne pýtal na Slobodníkove vyjadrenia zachytené na záznamoch operatívcov. Svedok pritom často pôsobil podráždene. Obhajca dokonca tvrdil, že nervózne gestikuluje a žiadal to zaprotokolovať. Truban to však odmietol. „Nevidím, že by nervózne gestikuloval,“ zdôvodnil. Krátko pred pol druhou poobede pojednávanie prerušil s tým, že pokračovať bude 10. a 11. novembra Slobodníkovou výpoveďou.

„Tak nech ma zavrú. Mňa by mohli zavrieť a všetci nech sú na slobode,“ mrmlal Slobodník pri odchode z pojednávacej miestnosti. Neskôr na otázku novinárov, čoho bol v tejto veci svedkom, reagoval vyhýbavo. „Tým, že výpoveď sa neukončila, nebudem sa k tomu vyjadrovať,“ povedal. Prečo v súdnej sieni neraz podráždene zvýšil hlas, zdôvodnil viackrát opakujúcimi sa otázkami. „Ale to je v poriadku, musím to zvládnuť. Mrzí ma, že som bol vôbec súčasťou toho všetkého. Hanbím sa za to,“ dodal kajúcne.

zväčšiť Bernard Slobodník na Špecializovanom trestnom... Foto: Pravda, Eva Štenclová
Bernard Slobodník, expolicajt, svedok, Špecializovaný trestný súd Banská Bystrica Bernard Slobodník na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici.

Kováčikov obhajca Erik Magál avizuje, že otázok pre svedka má ešte veľa. „Skutok je zo strany pána Slobodníka vymyslený. Neustále sa ukazuje, že jeho výpoveď je totálne nedôveryhodná. Bližšie neozrejmím, v čom. Ukáže sa to v priebehu konania v nadväznosti na ďalšie dôkazy vykonané na hlavnom pojednávaní,“ tvrdí Magál. Neskôr sa podľa neho verejnosť určite dozvie, prečo je to celé vymyslené.

Dušan Kováčik Čítajte viac Vo väzenskom mundúre odmietol vinu. Exprokurátora Kováčika súdia pre 50-tisícový úplatok
Dušan Kováčik v sprievode polície prichádza na...
Dušan Kováčik s putami na rukách a vo väzenskom...
+4Policajt sníma Dušanovi Kováčikovi putá pred...

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Dušan Kováčik #ŠTS #Bernard Slobodník