Európska prokuratúra vyšetruje na Slovensku päťdesiatku prípadov

Európska prokuratúra (EPPO) vyšetruje na území Slovenska viac ako 50 prípadov súvisiacich s trestnými činmi patriacimi do jej pôsobnosti s odhadovanou škodou vysoko presahujúcou 100 miliónov eur. Pre TASR to uviedol európsky prokurátor zastupujúci SR Juraj Novocký.

10.09.2022 09:32
debata (5)

„Medzi najčastejšie sa vyskytujúce trestné činy patria prípady neoprávneného získania alebo použitia prostriedkov pochádzajúcich zo zdrojov EÚ, najmä v oblasti poľnohospodárstva či sociálnej pomoci,“ podotkol s tým, že početne menej časté sú prípady podvodov s daňou z pridanej hodnoty alebo colné podvody, ktoré však majú o to vyššiu spôsobenú škodu.

„Za uplynulý rok EPPO zaznamenala a následne aj začala trestné stíhanie viacerých závažných prípadov cezhraničných podvodov s DPH, na ktorých sa podieľajú aj slovenskí občania alebo obchodné spoločnosti so sídlom na území SR,“ doplnil Novocký. Práve takýmto prípadom je podľa jeho slov venovaná osobitná pozornosť, keďže ide o často sofistikované trestné činy páchané organizovanými skupinami páchateľov.

Spoluprácu s národnými orgánmi (prokuratúrou, políciou, Národnou kriminálnou agentúrou a Kriminálnym úradom finančnej správy) považuje za primeranú. „Hoci určite by sa našli nedostatky, ktoré je potrebné vyriešiť. Jedným z nich je nepochybne personálne poddimenzovanie príslušných špecializovaných útvarov a niekedy aj nedostatočná odborná úroveň niektorých vyšetrovateľov,“ do­dal.

Tento problém podľa Novockého existuje vo viacerých členských štátoch EÚ. „Aj preto hlavná európska prokurátorka Laura Codruta Kövesiová navrhla vytvorenie špecializovaných jednotiek polície, ktoré by vykonávali vyšetrovanie výhradne v prípadoch trestných vecí patriacich do pôsobnosti EPPO. "Takýto postup by umožnil efektívnejšie a najmä rýchlejšie vyšetrovanie vrátane zistenia a usvedčenia páchateľov trestnej činnosti a náhrady spôsobenej škody či konfiškácie príjmu z trestnej činnosti,“ doplnil.

Hlavnou úlohou Európskej prokuratúry, ktorá funguje od júna 2021, je bojovať proti podvodom týkajúcim sa finančných prostriedkov EÚ. Za určitých podmienok môže vyšetrovať aj cezhraničné podvody v oblasti DPH a tiež colné delikty. EPPO sídli v Luxemburgu. Slovensko zastupuje vo funkcii európskeho prokurátora Juraj Novocký. Na Slovensku v súčasnosti pôsobí šesť delegovaných európskych prokurátorov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska prokuratúra