Pokračovanie článku: Covidu podľahli ďalšie tri osoby, pribudlo 204 pozitívnych

Pribudlo 347 pozitívnych a päť obetí

Prostredníctvom 1 141 vykonaných RT-PCR testov odhalili v stredu (14. 9.) na Slovensku 347 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo päť obetí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na svojom webe.

V nemocniciach je s ochorením hospitalizovaných 362 pacientov.

Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Stačí aj pozitívny antigénový test

Na získanie potvrdenia o prekonaní covidu stačí aj pozitívny antigénový test. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva pristúpilo k tomuto kroku s cieľom uľahčiť očakávanú jesennú vlnu pandémie pacientom aj lekárom, informovala hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.

Zatiaľ čo všeobecnému lekárovi stačil na diagnostikovanie pacienta a predpísanie liečby aj pozitívny antigénový test, na získanie certifikátu o prekonaní bol až doteraz potrebný PCR test. S cieľom zabrániť zbytočnému duplikovaniu testov pristupuje NCZI k vydávaniu Európskych digitálnych certifikátov o prekonaní koronavírusu už aj po pozitívnom antigénovom teste. Neplatí to však pre všetky antigénové testy.

Zoznam akceptovaných testov určuje Európska komisia a nachádza sa na covid-19_eu-common-list-antigen-tests_en.pdf (europa.eu). Na získanie potvrdenia o prekonaní nie je možné použiť samoodberové domáce testy. „NCZI vydáva potvrdenia o prekonaní len na základe pozitívnych antigénových testov z mobilných odberových miest (MOM) vykonaných od 5. septembra 2022, pričom prvé certifikáty budú vygenerované 16. septembra,“ uviedla Daničová.

Po pozitívnom antigénovom teste je nevyhnutná domáca izolácia v trvaní päť dní od pozitívneho testu. Ak v rámci päťdňovej izolácie človek nemá posledných 24 hodín nijaké príznaky ochorenia, izolácia sa skončí. Ďalších päť dní však platí povinnosť nosiť respirátor FFP2. Až potom je možné získať potvrdenie o prekonaní covidu. Generuje sa na 11. deň od potvrdenia pozitivity.

Potvrdenie o prekonaní sa generuje automaticky, NCZI odporúča nastaviť si automatické zasielanie certifikátov, aby bol aj tento certifikát doručený do mailboxu. Digitálny COVID preukaz EÚ o prekonaní ochorenia možno stiahnuť i deťom a platí v období najviac 180 dní od odobratia pozitívnej vzorky biologického materiálu.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19