Kandidáti na ministrov boli na pohovore u prezidentky. Tá má obavy o fungovanie parlamentu

V Prezidentskom paláci sa počas pondelka konali rozhovory medzi prezidentkou Zuzanou Čaputovou a kandidátmi na uvoľnené ministerské posty.

12.09.2022 15:30 , aktualizované: 19:03
prezidentsky palac, Foto: ,
Prezidentský palác.
debata (9)

Karel Hirman, expert na energetiku a kandidát na ministra hospodárstva, pohovor absolvoval ako prvý. Uviedol, že si ponuku musí poriadne premyslieť a zvážiť všetky možnosti. Zároveň prezidentke pripomenul, že chce podporu premiéra. Netúži totiž byť kandidátom jednej strany.

rastislav káčer Čítajte viac Káčer chcel byť ešte šťastný muž v domácnosti. Bude šéf diplomacie

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) odovzdal hlave štátu tri mená kandidátov na ministrov. Kandidátom na ministra hospodárstva je Karel Hirman. Ministerstvo spravodlivosti by mohol viesť Viliam Karas a rezort zahraničia Rastislav Káčer. Pri rezorte školstva predseda vlády prezidentku požiadal, aby zatiaľ poverila riadením rezortu jeho, keďže výber nového ministra ešte nie je uzavretý.

VIDEO: Žiak: Noví ministri si s Matovičom len pošpinia meno
Video
Žiak: Noví ministri si s Matovičom len pošpinia meno.

Heger priznal, že ešte nemá termín stretnutia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou ohľadom kandidátov, ktorí majú nahradiť vo vláde ministrov za SaS. Štyria šéfovia rezortu za SaS by mali oficiálne odstúpiť zo svojich postov po utorkovom otvorení parlamentnej sezóny.

Prezidentkin hovorca podvečer informoval, že Čaputová vymenuje nových ministrov v utorok 13. septembra o 11.30 h v Prezidentskom paláci, zároveň prijme demisie ministrov za SaS.

Kto by mohol obsadiť ministerské posty?

  • Minister hospodárstva – Karel Hirman
  • Minister spravodlivosti – Viliam Karas
  • Minister zahraničných vecí – Rastislav Káčer
  • Minister školstva – Eduard Heger (do predstavenia spoločného kandidáta koalície)

Prezidentka sa obáva o fungovanie parlamentu

Prezidentka zatiaľ nepovedala, kedy chce nových ministrov vymenovať. Najradšej by tak podľa vlastných slov urobila naraz, teda už aj s ministrom zdravotníctva, ktorého premiér Heger doteraz nepredstavil.

„Vzhľadom na to, že sa mi ešte nepodarilo skontaktovať s premiérom, počkám, lebo on bude prvý, komu oznámim vyhodnotenie kandidátov a svoje ďalšie kroky,“ povedal prezidentka. Rozhovor s premiérom má Čaputová dohodnutý ešte na pondelok večer.

„Verím, že medzitým sa podarilo nájsť nového ministra školstva. Bude to aj predmetom nášho rozhovoru. Mojou preferenciou bude rovno vymenovať ministra,“ priblížila. Som pripravená konať veľmi rýchlo," zdôraznila. Predmetom rozhovoru by mal byť aj mechanizmus odvolanie ministrov v demisii a vymenovanie nových.

Prezidentka Čaputová vyjadrila aj obavu z ďalšieho fungovania parlamentu. „Obavy prirodzene mám. Pozícia vlády je veľmi komplikovaná. Zatiaľ som nepočula žiadne reálne stratégie, scenáre či dohody, ktoré by zabezpečovali riadne fungovanie tejto vlády. Som zvedavá, ako sa k tomu vláda a zvyšné koaličné strany postavili a aké dohody sa podarilo dojednať schvaľovanie predpisov,“ zdôraznila.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Eduard Heger