Pokračovanie článku: Čaputová: Referendum o predčasných voľbách bude. Prezidentka poslala prvú otázku na Ústavný súd

Fico sa hnevá

Prezidentka môže podľa Fica „hľadať akékoľvek slová, môže hľadať právnické kľučky a vyhovárať sa ako malé dieťa, pravdu neprekryje“.

„Mohla vyhlásiť referendum vedúce k predčasným voľbám 29. októbra, v deň kedy sú komunálne a regionálne voľby. Petičné otázky poznala od polovičky júna a na overenie dostatočného počtu podpisov potrebovala krátku dobu. Neurobila to úmyselne, lebo vie, že referendum by v tento deň bolo úspešné,“ uviedol v reakcii na vystúpenie pani prezidentky. Tvrdí, že následne by musela vláda podať demisiu a smerovali by sme k predčasným voľbám.

Čaputová dala podľa Fica prednosť Matovičovi pred Slovenskom. „Druhýkrát zmarila referendum, hoci vie, že predčasné voľby sú jediným riešením ako vyviesť krajinu z tohto marazmu. Čo tam po tom, že chlieb bude stáť 6 eur, že ľudia budú vypínať plynové kotle a kúriť drevom,“ dodal.

Podľa Hlasu je najrýchlejšou cestou k predčasným voľbám čo najrýchlejšia zmena ústavy. „Pani prezidentka pokračuje vo svojej nedobrej tradícii, keď sa obracia na Ústavný súd SR s uplatnením základného demokratického práva občanov v referende, zatiaľ čo iné kľúčové národnoštátne záujmy s ústavným súdom nerieši," tvrdí Hlas.

Ak parlament podľa predstaviteľov Hlasu zmenu ústavy schváli z vlastnej vôle, bude toto rozhodnutie možno rýchlejšie ako konanie referenda. „Preto Hlas opäť vyzýva parlamentné strany, aby zmenu ústavy schválili už na najbližšej parlamentnej schôdzi. Po schválení zmeny ústavy je nevyhnutná následná široká politická dohoda parlamentných strán na termíne volieb," dodala strana.

© Autorské práva vyhradené

374 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #referendum o predčasných voľbách