Pokračovanie článku: Brusel ako zlatá baňa. Slovenskí europoslanci majú penzie v tisícoch eur

Veľké príjmy z Bruselu umožnila NR SR

Europoslankyňa Monika Beňová poukázala na to, že slovenskí europoslanci nerozhodli o výške svojich platov, a teda aj dôchodkov: „V roku 2009, keď sa riešilo, či budú platení z rozpočtu EÚ, alebo z peňazí Slovenskej republiky, NR SR prijala návrh zákona, ktorý umožnil, aby poberali mzdu z Bruselu.“ To znamená, že začali dostávať rovnakú mzdu ako ostatní členovia EP. „Keby sa vtedy poslanci slovenského parlamentu rozhodli inak, zjavne by sme toto ako tému teraz nemali,“ upozornila Beňová.

Pokračovala, že prípadné zdanenie príjmu europoslancov by nepovažovala za výrazný príjem do štátneho rozpočtu, pretože ich je len štrnásť. „No nečudovala by som sa, keby sa takýto návrh v budúcnosti objavil,“ podotkla.

Beňová poukázala na to, že slovenskí europoslanci majú aj problém z titulu svojej funkcie: „Keď potrebujem zdravotné ošetrenie, musím si ho uhradiť v celej výške a až následne mi slovenský systém zaplatí dve tretiny nákladov; zvyšok ide z mojich peňazí.“

Politológ Juraj Marušiak poznamenal, že penzie europoslancov sú vysoké aj na pomery v bohatých európskych štátoch. „Jedinou cestou k zmene je to, keby sa našiel dostatočný počet hlasov v EP, respektíve aby vyvinuli tlak národné vlády, aby došlo k reforme penzijného systému,“ povedal. Možné riešenie by videl v tom, keby sa dôchodky europoslancov odvíjali od nejakého násobku priemernej penzie v ich domovskom štáte.

Marušiak zároveň zdôraznil, že prácu členov EP nie je možné podceňovať, naopak: „Význam Európskeho parlamentu v posledných rokoch sa zvyšuje. Vidíme to napríklad pri jeho kontrolnej úlohe vo vzťahu k Európskej komisii. Poslanie EP vôbec nie je zanedbateľné, ako by sa možno niekomu mohlo zdať.“ Zároveň upozornil, že ak sa bude prehlbovať európska integrácia, potom bude narastať význam europoslancov.

Vývoj platov slovenských europoslancov

Po prvých eurovoľbách na Slovensku v roku 2004 dostávali dvojnásobok mesačnej mzdy člena NR SR. Vychádzalo to zhruba na 87-tisíc korún, čo bolo v prepočte okolo 2 170 eur. (Od roku 2009 sa platové pomery europoslancov zo všetkých krajín zjednotili.)

Od 1. januára 2022 zarábajú mesačne v hrubom 9 386 eur. Po zdanení a po odvodoch v Belgicku je to v čistom 7 316 eur.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Európsky parlament #eurposlanci