Pokračovanie článku: Brusel ako zlatá baňa. Slovenskí europoslanci majú penzie v tisícoch eur

Názory politických strán a hnutí

Denník Pravda zisťoval, čo si o možnosti zdanenia europoslaneckých penzií myslia politickí predstavitelia na Slovensku. Politické strany a hnutia pôsobiace v koalícii a tie, čo sú najvýznamnejšie v opozícii, dostali dve otázky, či by zdanenie podporili a ak áno, potom v akej výške. Dve koaličné hnutia OĽaNO a Sme rodina sa nevyjadrili. Strana SaS, ktorá po demisii svojich ministrov fakticky prešla do opozície, neposkytla stanovisko.

Strana Za ľudí v reakcii so znepokojením poukázala na to, že mesačné náklady na jedného europoslanca a jeho asistentov sú 40-tisíc eur počas pôsobenia europoslanca. „Vzhľadom na súčasnú krízu by sa mal celý systém financovania európskeho parlamentu prehodnotiť a zefektívniť. Pokiaľ ide o zdanenie dôchodkov, slovenský daňový systém nezdaňuje dôchodky, v prípade takýchto vysokých dôchodkov by sa o tom dalo uvažovať. V takom prípade by sa tieto dôchodky mali zdaňovať ako akýkoľvek iný príjem fyzickej osoby. Ešte lepšie by však bolo vyplácanie týchto dôchodkov prehodnotiť a systém zefektívniť," odpísali z tlačového oddelenia Za ľudí.

Situácia sa vôbec nepozdáva ani Hlasu. „Poslanci Európskeho parlamentu nesmú byť v žiadnom prípade zvýhodňovaní oproti ostatným občanom EÚ a mali by zo svojich príjmov platiť adekvátne dane a odvody (to by sa malo týkať všetkých zamestnancov pracujúcich v inštitúciách EÚ). V prípade, ak neplatia zo svojich príjmov príspevky na dôchodkové zabezpečenie, ich dôchodky by mali byť zdaňované na úrovni odvodového zaťaženia bežného občana SR," reagoval Peter Kmec z Hlasu, ktorý je podpredseda Výboru pre európske záležitosti NR SR.

Smer najprv v odpovedi poznamenal, že europoslanci platia dane, ako aj zdravotné a sociálne odvody v Belgicku podľa platných predpisov.

„Ak bude predložený návrh na zavedenie dane pre poslancov EP, ako aj zamestnancov ďalších inštitúcií, ktorí si rovnako plnia daňové a odvodové povinnosti podľa príslušných zákonov v štátoch, kde pôsobia, radi sa v Smere k takémuto návrhu vyjadríme," informoval Ján Mažgút, vedúci tlačového oddelenia strany.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Európsky parlament #eurposlanci