Tóth je klamár a rozprávkar, kričal Kočner. Krajský súd ho oslobodil v kauze motákov

Aj bratislavský krajský súd oslobodil Mariana Kočnera spod obžaloby v kauze tzv. motákov. Tentoraz už aj právoplatne. Prokurátor mu síce navrhoval súhrnný trest 22 rokov, rovnako ako predtým okresný súd však aj krajský konštatoval, že spáchanie trestného činu sa nepreukázalo.

13.09.2022 10:05 , aktualizované: 18:00
kočner Foto: ,
Marian Kočner na súde.
debata (9)

Oslobodzujúci rozsudok Okresného súdu Bratislava I z 2. decembra minulého roku Krajský súd v Bratislave síce v utorok zrušil , sám však rovnako vyniesol oslobodzujúci rozsudok. „Okrem zhotovenia motáka Marian Kočner nič iné neurobil v zmysle falšovania dôkazu. Nebol totiž osobou, ktorá mala niečo právne relevantné vykonať,“ vysvetlila predsedníčka trojčlenného senátu Danica Veselovská v odôvodnení rozhodnutia.

Pôvodný rozsudok bolo podľa nej potrebné len „kozmeticky upraviť“. Krajský súd sa totiž stotožnil s pôvodnou kvalifikáciou obžaloby, ktorá Kočnera vinila z marenia spravodlivosti. Okresný súd však skutok na pojednávaní prekvalifikoval na trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy.

Kočnerov obhajca Michal Mandzák po pojednávaní skonštatoval, že hlavným faktorom oslobodzujúceho rozsudku bol svedok Peter Tóth, bývalý novinára a príslušník Slovenskej informačnej služby. Podľa obhajoby sa preukázalo, že nehovoril pravdu.

„A takto to bude aj v ostatných prípadoch,“ zdôraznil. Už právoplatne odsúdený bývalý podnikateľ odchádzal zo súdu síce spútaný a v sprievode ozbrojenej eskorty, ale spokojný. „Tóth je klamár a rozprávkar, a preto nechce prísť na pojednávanie v kauze Kuciak,“ zakričal Kočner prítomnej verejnosti.

Marian Kočner, súd Čítajte viac Aké mená sa objavili v motákoch od Kočnera?

Kočner sa mal podľa prokuratúry pripravovať na zločin krivej výpovede a krivej prísahy, keď prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka posielal v roku 2018 z väzenia lístočky, tzv. motáky, prostredníctvom ktorých sa mal snažiť o nezákonné ovplyvňovanie prípadu falšovania zmeniek televízie Markíza.

Dosiahnuť to údajne mal pomocou bývalého príslušníka SIS Romana Osuského, ktorý by dosvedčil, že okolo roku 2000 mal vedomosť, a dokonca aj sám videl údajné zmenky televízie Markíza, ktoré neskôr Špecializovaný trestný súd vyhodnotil ako antedatované a Kočnera za ich falšovanie aj odsúdil na 19 rokov väzenia.

Tajné správy z výkonu kolúznej väzby v bratislavskej väznici boli podľa obžaloby adresované exnovinárovi a bývalému príslušníkovi SIS Petrovi Tóthovi, Kočnerovmu obhajcovi Markovi Parovi a ďalším osobám. Tóth štyri z nich odovzdal polícii, ostatné podľa vlastných slov skartoval.

„Nebolo bez rozumných pochybností preukázané, že by obžalovaný chcel dosiahnuť podanie krivej svedeckej výpovede v inej trestnej veci. Súd v súlade so zásadou v pochybnostiach v prospech veci nemal inú možnosť na rozhodnutie,“ vyhlásil vlani v decembri sudca Okresného súdu Bratislava I Marek Filo.

Podľa neho boli vo verzii obhajoby logické diery. „Preukázané bolo, že moták uvedený v obžalobe napísal vlastnoručne obžalovaný a zároveň sa text nejakým spôsobom dostal do dispozície svedka Petra Tótha,“ skonštatoval súd.

kočner Čítajte viac Kočner sa posťažoval na väzbu. Tóth dostal za výpovede proti mne 750-tisíc eur, tvrdí

Neuveril tvrdeniu obhajoby, že by bol moták poslaný poštou. „S pravdepodob­nosťou hraničiacou s istotou sa to stalo prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka. To ale samo osebe nie je trestný čin. Ani napísaný text z motáka sám osebe nič trestné neznamená a nezakladá trestnoprávnu zodpovednosť,“ vysvetlil vtedy svoj oslobodzujúci rozsudok predseda senátu.

Pôvodne bol Kočner obžalovaný z marenia spravodlivosti v štúdiu pokusu. Až sudca na prvom pojednávaní právnu kvalifikáciu zmenil na pokus o krivú výpoveď. O trestný čin by podľa súdu šlo len v prípade, ak by sa preukázala Kočnerova snaha nútiť svedka vypovedať v kauze zmeniek televízie Markíza nepravdivo.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Kočnerove motáky #motáky