Parlamentný cirkus: Podľa Fica sa za Mikulca hanbia aj koaliční poslanci, Matovič má šéfa Smeru za "zmrda"

Poslanci Národnej rady ukončili diskusiu o návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Zároveň ukončili aj mimoriadne rokovanie. Hlasovať o vyslovení nedôvery Mikulcovi by malo plénum na nasledujúcej riadnej schôdzi.

13.09.2022 11:19 , aktualizované: 18:41
debata (44)

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) v závere dňa avizoval, že o návrhu by mohli poslanci hlasovať pravdepodobne v stredu o 11. hodine. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský povedal, že hoci má výhrady voči Mikulcovej práci, za jeho odvolanie nezahlasuje. Podotkol, že je viazaný koaličnou zmluvou. Odvolanie ministra vnútra zrejme nepodporí ani SaS. Šéfka poslaneckého klubu liberálov Anna Zemanová uviedla, že sa o tom ešte budú baviť na klube.

V diskusii dominovali príspevky opozičných poslancov, vystúpili aj ministri financií Igor Matovič a obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO). Návrh na odvolanie ministra vnútra predniesol predseda Smeru Robert Fico.

Mikulec rodinkárstvo odmietol

Mikulec opätovne odmietol rodinkárstvo v súvislosti s obstaraním súkromnej bezpečnostnej služby (SBS) pre objekt Nemocnice svätého Michala v Bratislave, ktorá patrí pod Ministerstvo vnútra.

Parlament / NR SR / Čítajte viac Nad parlamentom sa sťahujú chmáry rezignácie. Čo čaká poslancov po prázdninách?

Súťaž na výkon bezpečnostnej služby v objekte Nemocnice svätého Michala v Bratislave vyhrala spoločnosť, v ktorej mal ako konateľ figurovať brat šéfa rezortu vnútra. Mikulec opäť zopakoval, že jeho brat vo firme pôsobil pred dvomi rokmi. Firma sa podľa neho prihlásila legitímne do výberového konania cez elektronický systém, do ktorého sa nedá zasiahnuť. Navyše, minister dodal, že o výberovom konaní sa dozvedel z médií. „Za to, keď ma odvoláte, prijímam tú vinu. Na druhej strane nepristúpim na hru Roberta Fica, že tu budem rozprávať nejaké bludy a výmysly,“ povedal počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie.

Minister zároveň vyhlásil, že nevie, že by za ním mali chodiť vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Preukázané, naopak, podľa neho je, že v rokoch 2012 až 2016 prebiehali politické trestné konania. „Za vašej vlády používali vyšetrovatelia NAKA procesy, keď nastrkovali ľuďom do áut falošné dôkazy a toto je dnes už predmetom súdneho rozhodnutia. Za vašej vlády sa takéto veci diali, nie dnes,“ povedal. Vyzval Fica, aby „nekydal“ na vyšetrovateľov, keď nie je nič preukázané.

Opakované odvolávanie je dôkaz, že si prácu robí dobre, tvrdí Matovič

Opakovaná snaha odvolať ministra vnútra Mikulca naznačuje, že si svoju prácu robí dobre, vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na mimoriadnej schôdzi.

Matovič pripomenul, že už 17 bývalých nominantov Smeru v rôznych funkciách bolo právoplatne odsúdených, 25 čelí obžalobe a ďalších 17 je obvinených. „Mali by ste držať hubu,“ povedal poslancom Smeru ako aj Hlasu. Zároveň ich označil za mafiánov, zlodejov a vrahov. Predseda Smeru Robert Fico, ktorý predniesol návrh na odvolanie Mikulca, je podľa Matoviča skorumpovaný mafián, nehanebník a hajzel. Fica nazval „zmrdom“. Poslancov za SaS vyzval, aby si uvedomili, na ktorej strane budú stáť a čo sa stane, ak padne vláda. „Držím palce Romanovi Mikulcovi,“ doplnil Matovič.

Koalícia podľa Fica nastavila nebezpečné parametre

„Nastavili ste parametre, ktoré sú mimoriadne nebezpečné,“ adresoval šéf Smeru Robert Fico koalícii a upozornil na dôsledky do budúcna. Pýta sa, čo budú členovia terajšej koalície robiť po príchode novej vlády, ak napríklad bude brat ministra vnútra dostávať jednu zákazku za druhou a bude profitovať na tom, že jeho brat je ministrom vnútra.

Podľa Ficových slov sa za Mikulca hanbia aj koaliční poslanci, no nemôžu hlasovať za jeho odvolanie. Podotkol, že minister vnútra zbytočne traumatizuje parlament i spoločnosť. Mikulcovi vyčíta podozrenia z korupcie či z netransparentných nákupov. Tvrdí tiež, že minister vedel o manipulácii s vyšetrovaním káuz. Verí, že príslušné orgány riadne prešetria mieru zodpovednosti kompetentných osôb v uplynulých rokoch tejto vlády.

Vláda vidí za odvolávaním ním strach opozície

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov za Smer na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Vidí za ním strach opozície, že ich dobehnú ich vlastné kroky z minulosti. Návrhom sa bude zaoberať parlament na mimoriadnej schôdzi. Ide už o siedmy pokus o odvolanie Mikulca z postu šéfa rezortu vnútra.

„Opäť ide o politicky motivovaný útok. Faktom je, že z čias vládnutia vlád, ktorých bola strana Smer súčasťou, je 17 ľudí právoplatne odsúdených, obžalovaných je 25 osôb v deviatich prípadoch a 17 ľudí je obvinených v rámci aktuálne prebiehajúcich trestných konaní,“ uvádza sa v nesúhlasnom stanovisku k návrhu, ktorý schválila Vláda SR na svojom dnešnom rokovaní.

Mikulec Čítajte viac Rodinkárstvo u Mikulca? Nemocnicu v Bratislave bude strážiť firma blízka ministrovmu bratovi

Predseda strany Smer Robert Fico a jeho kolegovia podľa prijatého uznesenia vlády verejne klamú a podsúvajú v návrhu na odvolanie Mikulca iba svoje fantázie ako fakty. „Spochybňovanie procesov a podsúvanie falošnej reality je očividnou snahou na prikrytie závažných podozrení z minulosti. Minister vnútra Roman Mikulec každý svoj krok verejnosti vysvetlil a nemá tak problém urobiť kedykoľvek, pretože nemá čo skrývať,“ píše sa v materiáli.

Siedmy pokus o odvolanie Mikulca

Skupina poslancov Smeru zdôvodňuje svoj návrh vyvodením politickej zodpovednosti voči Mikulcovi pre podozrenie z korupcie, zneužívania právomoci verejného činiteľa a nezvládnutia riadenia prideleného rezortu. Minister podľa nich manipuluje vyšetrovanie veľkých káuz. Vyčítajú mu klientelizmus a rodinkárstvo, ktoré má podľa nich „zakódové vo svojej DNA". Ako konkrétny príklad uvádzajú, že Nemocnicu sv. Michala, riadenú ministerstvom vnútra, stráži od augusta tohto roku firma Joseba, ktorej konateľom bol do jesene 2020 brat ministra. Odkedy je Mikulec vo funkcii, dostala firma podľa smeráckych poslancov tri štátne zákazky a za rok stráženia nemocnice si Joseba prilepší o 220-tisíc eur.

Robert Fico Čítajte viac Fico sa vyhráža pomstou: Sabotéri a gauneri po voľbách skončia. Hrozí im doživotie

Poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra spomínajú aj zrušenie obvinenia voči exšéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému Generálnou prokuratúrou SR. Rozhodnutie je podľa nich „dôkazom totálnej manipulácie tohto trestného konania" a politickú zodpovednosť za postup Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) musí niesť Mikulec. Skupina opozičných poslancov ďalej tvrdí, že šéf rezortu vnútra prijímal úplatky. „Z prijímania úplatku vo výške 100-tisíc eur ho usvedčuje nahrávka rozhovoru medzi vtedajších riaditeľom NAKA B. Zurianom a bývalým prezidentom Finančnej správy SR F. Imreczem," píšu v návrhu.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #odvolávanie ministra #Roman Mikulec