Hirman, Karas, Káčer. Čaputová vymenovala nových ministrov. Školstvo povedie Heger

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisie ministrov za SaS - Richarda Sulíka, Márie Kolíkovej, Ivana Korčoka a Branislava Gröhlinga. Zároveň vymenovala nových členov vlády, ktorí zložili sľub. Novým ministrom hospodárstva sa stal Karel Hirman, rezort spravodlivosti povedie Viliam Karas a šéfom slovenskej diplomacie sa stal Rastislav Káčer. Riadením rezortu školstva prezidentka dočasne poverila premiéra Eduarda Hegera. Koalícia sa zatiaľ na novom ministrovi nevedela dohodnúť.

13.09.2022 11:45 , aktualizované: 13:30
sulík, hirman, kolíková, karas, korčok, káčer,... Foto: ,
Zľava Richard Sulík, nový minister hospodárstva Karel Hirman, Mária Kolíková, nový minister spravodlivosti Viliam Karas, Ivan Korčok, nový minister zahraničných vecí Rastislav Káčer, Branislav Gröhling a premiér Eduard Heger, ktorý povedie rezort školstva.
debata (30)

Prezidentka ocenila, že sú novovymenovaní ministri odborníci. Želá im, aby viedli svoje rezorty tak, ako to od nich vyžaduje ústava a očakávajú občania. Na presadzovanie svojich návrhov však budú musieť podľa jej slov v parlamente potrebovať aj hlasy politických oponentov.

Video

„O nič menšie v tejto chvíli nejde, ako previesť našu krajinu krízou a pomôcť ľuďom, ktorých kríza môže zraziť na kolená,“ podotkla. Najväčšie očakávania sú v tejto súvislosti spojené s rezortom hospodárstva. O Karlovi Hirmanovi hovorí ako o skúsenom expertovi. Očakáva od neho i podporu podnikateľského prostredia.

Nového šéfa rezortu diplomacie Rastislava Káčera považuje za skúseného diplomata a experta na bezpečnostnú politiku. Očakáva, že súvislosti ruskej agresie bude ešte viac tlmočiť verejnosti a prispeje tak k boju proti dezinformáciám a hybridným hrozbám.

Vedením rezortu školstva prezidentka Zuzana...
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za...
+2Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za...

Viliam Karas ako nový šéf rezortu spravodlivosti si musí podľa prezidentky získať rešpekt všetkých justičných zložiek a verejnosti tak, ako si ho získal v pozícii šéfa Slovenskej advokátskej komory.

Dočasným vedením rezortu školstva poverila premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) s požiadavkou, aby jej meno nového ministra alebo ministerky oznámil čo najskôr.

Demisie kvarteta ministrov sa prezidentke neprijímali ľahko. Ich pôsobenie na ministerských postoch sa podľa nej nedá hodnotiť komplexne, lebo skončili v polčase.

VIDEO: Exministri SaS po podaní demisie

Video

Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok pripustil svoje ďalšie pôsobenie v politike. „Moje profesionálne kroky v diplomacii sú ukončené. Slúžil som Slovenskej republike so cťou a veľmi rád 30 rokov,“ povedal Korčok novinárom v prezidentskom paláci. Možnosti svojho ďalšieho pôsobenia bude ešte zvažovať. „Jednou z nich je pôsobenie v politike,“ povedal a následne sa poďakoval predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi, že ho nominoval na pozíciu ministra. „Ďalšie kroky budem komunikovať vtedy, keď v nich budem mať jasno ja sám. Verím, že to nebude dlho trvať,“ doplnil.

Sulík dodal, že ponuku pre Korčoka verejne nespresňoval a neznela tak, že by mal vstúpiť do SaS. „Ponuka bola rozsiahla,“ povedal s tým, že si treba počkať na rozhodnutie Korčoka. Ešte minulý týždeň Sulík povedal, že Korčok by bol dobrým premiérom.

Exminister školstva Branislav Gröhling zároveň uviedol, že žiada, aby sa nepredlžoval výber jeho nástupcu. Pripomenul, že treba riešiť začiatok školského roka, energetickú krízu na školách, umiestňovanie detí z Ukrajiny či pandemické opatrenia. Verí, že v priebehu niekoľkých dní alebo týždňa bude vybratý nový minister školstva.

Sulík , Kolíková a Gröhling odchádzajú do parlamentu, kde budú pôsobiť ako poslanci. Hegerova vláda bude pokračovať ako menšinová, teda bez väčšiny hlasov v Národnej rade SR.

Ministri za SaS podali demisie po tom, ako koaliční partneri počas vládnej krízy nenaplnili ich požiadavku na odchod lídra OĽaNO Igora Matoviča z vlády. Vládna kríza sa vyostrila pre pretrvávajúce nezhody Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Káčer #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #Viliam Karas #Karel Hirman