Pokračovanie článku: Hirman, Karas, Káčer. Čaputová vymenovala nových ministrov. Školstvo povedie Heger

Profily nových ministrov

Rastislav Káčer – minister zahraničných vecí (1965)

  • Vyštudoval Chemicko-technologickú fakultu STU (SVŠT) a pracoval ako robotník. Po revolúcii absolvoval aj štúdium na Ústave medzinárodných vzťahov Právnickej fakulty Univerzity Komenského a nastúpl do diplomacie. Ovláda angličtinu, francúzštinu a ruštinu.
  • V diplomacii začínal ako I. tajomník Misie SR pri NATO v Bruseli. OD roku 2001 viedol ako štátny tajomník ministerstva obrany rokovania o vstupe SR do NATO. V roku 2008 ho zvolili za predsedu Slovenskej atlantickej komisie (SAK) a aj vďaka tomu mal veľký vplyv na etablovanie bezpečnostnej konferencie Globsec organizovanej v Bratislave ako jednej z najvýznamnejších konferencií svojho druhu v Európe. Medzi rokmi 2003 a 2008 pôsobil ako veľvyslanec v USA. Neskôr bol veľvyslancom v Maďarsku a v roku 2021 sa stal ambasádorom v Českej republike, kde pôsobil doteraz.
rastislav káčer Čítajte viac Káčer chcel byť ešte šťastný muž v domácnosti. Bude šéf diplomacie

Viliam Karas – minister spravodlivosti (1976)

  • Pochádza z Prešova. Vyštudoval Právnickú fakulta Univerzity Komenského a neskôr si vzdelenie postupne zvyšoval aj na Trnavskej univerzite, kde dosiahol dva doktoranské tituly. V Trnave naďalej pôsobí na Katedre Medzinárodného a európskeho práva. Hovorí anglicky a taliansky.
  • Od roku 1999 pôsobil v Slovenskej advokátskej komore (SAK). Vo svojej advokátskej praxi sa zameriava na súťažné právo, právo Európskej únie, právo hospodárskej súťaže a štátnu pomoc, priame zahraničné investície, fúzie a akvizície, energetiku, priemyselné parky, korporátne právo a obchodné právo. Je jedným z dvoch partnerov advokátskej kancelárie MAPLE & FISH.
SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik BAX Čítajte viac Matovič odrádza odborníkov a nazýva ich samovrahmi. Lenč: Minister straší

Karel Hirman – minister hospodárstva (1970)

  • Vyštudoval banské inžinierstvo so špecializáciou na problematiku ropy a zemného plynu.
  • Pracoval ako ekonomický novinár v Trende a neskôr ako manažér či člen vedenia viacerých energetických spoločností vrátane Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Pôsobil tiež ako ako energetický poradca ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej. Radil aj ukrajinskému premiérovi Volodymyrovi Hrojsmanovi. Je členom správnej rady Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Pomáhal pripravovať energetickú časť volebného programu KDH a neskôr aj koalície PS/Spolu. Podniká tiež v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
Lucia Ďuriš Nicholsonová Čítajte viac Matovič podráždil Nicholsonovú, keď nazval Gröhlinga obuvníkom: Igor, daj si konečne K.O.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Káčer #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #Viliam Karas #Karel Hirman