Smer chce, aby sa v parlamente najskôr rokovalo o skrátení volebného obdobia

Opozičná strana Smer chce, aby sa v parlamente najskôr rokovalo o návrhu ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia. Bude žiadať, aby sa zaradil ako prvý bod riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu strany Roberta Fica na utorkovej tlačovej konferencii.

13.09.2022 14:30
debata

„Na základe tejto novelizácie by sme vedeli zabezpečiť, že predčasné voľby by sa dali dosiahnuť aj referendom, aj ústavným zákonom. Je to pre nás neprekročiteľná podmienka. Od toho, ako sa k tomu postavia predstavitelia ruín vládnej koalície, sa bude odvíjať náš záujem podporovať čokoľvek v NR SR,“ skonštatoval.

Fico opakovane skritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za jej postup v súvislosti s referendom o predčasných voľbách. Vyčíta jej, že sa s otázkou o bezodkladnej demisii vlády obrátila na Ústavný súd. „Nechápem, prečo prezidentka nemohla vyhlásiť referendum hneď teraz, niekedy možno začiatkom novembra,“ podotkol. Hlava štátu si podľa neho neplní svoje ústavne povinnosti a presadzuje cudzie záujmy.

Opätovne skritizoval i ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktorého odvolávanie inicioval Smer. Pomerne skoro bude podľa neho schôdza aj o odvolaní šéfa hnutia OĽANO Igora Matoviča z postu ministra financií. „My nemáme problém po Mikulcovi a ďalších veciach, ktoré sa dejú v parlamente, dať k dispozícii všetky podpisy poslancov Smeru na odvolanie Matoviča,“ dodal.

Prezidentka vypíše referendum týkajúce sa predčasných volieb minimálne s jednou otázkou, oznámila to v pondelok. Určite v ňom bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR referendom alebo rozhodnutím parlamentu. V prípade otázky týkajúcej sa požiadavky na podanie demisie vlády sa obráti na Ústavný Súd SR, pretože ju považuje za spornú.

Predstavitelia Smeru odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406 039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #referendum #skrátenie volebného obdobia