Naď apeluje na poslancov, aby čím skôr odobrili prístup Švédska a Fínska do NATO

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) apeluje na poslancov Národnej rady SR, aby čím skôr začali rokovať a odobrili prístup Fínska a Švédska do NATO. "Patríme medzi posledných päť krajín, ktoré to neratifikovali. Už to začína vyzerať veľmi zle," zdôraznil minister.

14.09.2022 14:55 , aktualizované: 15:45
Jaroslav Naď Foto: ,
Minister obrany Jaroslav Naď.
debata (18)

Kontaktovali ho už predstavitelia ambasád i ministri obrany Fínska a Švédska. „Je mimoriadne dôležité, aby sme neurobili hanbu našej krajine. Aby sme otvorili schôdzu a odhlasovali túto vec. Rovnako ako účasť našich vojakov v aliančnej jednotke, ktorá pôsobí na Slovensku,“ podotkol Naď.

VIDEO: Káčer: Nie je dobrou vizitkou, že sme ešte neratifikovali prístup Fínska a Švédska do NATO
Video

Podľa šéfa rezortu zahraničia Rastislava Káčera to nie je pre Slovensko dobrou vizitkou. Zdôraznil, že ratifikácia je žiaduca, aby mohli obe severské krajiny pokročiť v procese prístupu do NATO. „Zbytočne ich v tom zdržiavame a naťahujeme čas,“ dodal Káčer.

nr sr, parlament Čítajte viac Fiasko novej trojkoalície hneď na prvej schôdzi. Nedokázala otvoriť rokovanie, SaS urobila obštrukciu

Poslancom sa v stredu nepodarilo ani na druhý pokus otvoriť riadnu schôdzu. Plénum nebolo schopné sa uznášať. Zíde sa až v utorok (20. 9.). Okrem SaS sa neprezentovali ani opoziční poslanci, chýbali aj niekoľkí z radov koalície.

VIDEO: Naštvaný minister Naď pokrikoval na Krúpu, ktorý prešiel k SaS
Video

Karas chce novelu Trestného zákona aj paragraf 363 riešiť s odborníkmi

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas chce pripravovanú novelizáciu Trestného zákona riešiť s odborníkmi. Odborný stôl chce aj k fungovaniu paragrafu 363 Trestného poriadku. Avizoval to po stredajšom rokovaní vlády.

Ozrejmil, že pracuje na svojom profesionálnom nepolitickom odbornom tíme. Len ten podľa neho dokáže zabezpečiť úspešnú realizáciu jeho plánov.

VIDEO: Karas reagoval na informácie, že je vo firme s človekom spájaným s Výbohom
Video

Trestný zákon, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, označil Karas za jednu z priorít. Chce si k novele vyskladať odborný tím. Trestnou politikou štátu sa chce posunúť k moderným európskym krajinám.

Odborný stôl chce nový šéf spravodlivosti zvolať aj k paragrafu 363. Deklaruje, že zabezpečí to, aby Trestný poriadok garantoval práva a povinnosti obhajoby a dokázal efektívne a účinne v skrátených lehotách realizovať trestnú politiku štátu a doťahovať vyšetrovanie do konca.

K politickým otázkam sa Karas vyjadrovať nechcel. Podľa svojich slov zobral pozíciu ministra ako profesionál s úctou k stavu, krajine a právnickému povolaniu. „Zlyhal by som sám pred sebou, ak by som túto ponuku neprijal,“ povedal.

Zároveň reagoval na medializované informácie, že je vo firme s človekom spájaným s podnikateľom Miroslavom Výbohom. „Viac ako desať rokov som sa s ním nestretol. Nevidel som ho, nie som s ním v kontakte,“ poznamenal.

Heger uistil, že školy sa zatvárať nebudú

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), ktorý je dočasne poverený riadením ministerstva školstva, uistil, že školy sa nebudú zatvárať z dôvodu zvyšujúcich sa cien energií. V stredu vydal pokyn, aby mu všetky školy poskytli presnú informáciu, akú majú ročnú spotrebu elektrickej energie. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

vysoká škola, univerzita, rektor, dekan, štúdium Čítajte viac Vysokým školám hrozí kolaps, 17. novembra možno zastavia výučbu

„Aby sme vedeli napočítať, aké budú mať dopady na rozpočty,“ vysvetlil Heger. Podľa neho sa to dá zistiť na základe spotreby. Povedal, že tieto informácie majú byť dostupné v nasledujúcich dňoch. V prípade, že ich bude mať, posunie ich ministerstvu hospodárstva a rezortu financií.

Podľa Hegera nedopustia ani to, aby sa opäť začalo dištančné vyučovanie. Povedal, že sa tak dialo počas pandémie. Zopakoval, že zdravotníctvo a školstvo sú nielen pre neho, ale aj pre vládu prioritou. „Myslíte si, že necháme žiakov a študentov mrznúť v školách? Myslíte si, že necháme pacientov v nemocniciach mrznúť? V žiadnom prípade,“ vyhlásil. Poukázal na to, že sa pripravia opatrenia, keď budú vidieť, ako sa vyvinie diskusia v európskom priestore. Rektori vysokých škôl podľa premiéra nemajú prepadať panike.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Jaroslav Naď #Rastislav Káčer