Čaputová vyzvala Hegera k zmene stratégie a aby si upratal Matoviča

Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že vládna koalícia, v ktorej po odchode SaS zostali len tri strany a v parlamente sa opiera len o 70 poslancov, je v zložitej a ťažkej situácii.

14.09.2022 21:39 , aktualizované: 22:01
čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (169)

„Po dnešku je jasné, že táto vláde nemá podporu v parlamente zaručenú. Potrebujeme však funkčnú vládu, ktorá dokáže v parlamente presadiť opatrenia,“ uviedla v TV Markíza prezidentka.

nr sr, parlament Čítajte viac Fiasko novej trojkoalície hneď na prvej schôdzi. Nedokázala otvoriť rokovanie, SaS urobila obštrukciu

Čaputová pomerne rázne vyzvala premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) na zmenu stratégie vládnutia. „Premiér potrebuje vyjednávať, potrebuje uzatvárať dohody a potrebuje podporu v parlamente. A v príkrom rozpore s touto stratégiou, ktorá je jediná možná, sú útoky ministra financií Igor Matoviča. Dehonestovať partnera a zároveň uchádzať sa o jeho podporu nejde ruka v ruke,“ uviedla Čaputová s odkazom na SaS.

Podľa Čaputovej si premiér musí „urobiť poriadok s ľuďmi, ktorí stratégiu hľadania podpory mu budú kaziť,“ uviedla prezidentka s odkazom na Matoviča.

Čaputová uviedla, že sa už ani nesnaží o dialóg s ministrom financií. „Jeho vyhlásenia na moju adresu sú prejavom nedôvery,“ uviedla s tým, že prípadné rokovanie s Matovičom medzi štyrmi očami by aj tak nemalo zmysel.

Hirman Čítajte viac Sulíkov nástupca začal tvrdými slovami: Politická samovražda? Keď je kríza, treba bojovať

„Nemali by sme sa zhovárať o Matovičovi, ale o riešení kríz, v ktorých sa Slovensko ocitlo,“ uviedla hlava štátu.

Čaputová zatiaľ neuvažuje o iných riešeniach súčasnej zložitej politickej situácie – rozpustenie parlamentu (ak je tri mesiace neuznášaniaschopný) a úradníckej vláde.

Podľa Čaputovej sú jedným z riešení aj predčasné voľby. „Sme v situácii, kedy reálne hrozí, že v pate sa ocitne nielen parlament, ale aj vláda. A preto by sme mali mať v ústave pravidlo, podľa ktorého si parlament môže odhlasovať skrátenie volebného obdobia,“ uviedla Čautová s odkazom na legislatívny návrh, ktorý je momentálne v parlamente.

Boris Kollár Čítajte viac Kollárovci predložili návrh na zmenu ústavy, s koalíciou to nekonzultovali

Prezidentka vidí za zberom podpisom pod predčasné voľby politickú kampaň Smeru a dodala, že ešte nie je rozhodnutá, či sa referenda zúčastní.

Čaputová k téme prezidentských volieb v roku 2024 a jej opätovnej kandidatúre zopakovala, že sa rozhodne začiatkom budúceho roka. „Nateraz sa touto otázkou nezaťažujem,“ dodala.

Čaputová bude zastupovať Slovensko na pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. v pondelok 19. septembra 2022. Prezidentka informovala, že do Londýne poletí leteckým špeciálom, pretože z metropoly Anglicka smeruje ešte v pondelok večer do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN. „Môj partner sa z LOndýna vráti komerčnou linkou,“ dodala prezidentka.

Británia kráľovná Alžbeta úmrtie Londýn sprievod Čítajte viac Sprievod s rakvou kráľovnej Alžbety II. si prišli do centra Londýna pozrieť davy ľudí
169 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #Eduard Heger #Zuzana Čaputová