Premiér v modlitbách prosí, aby Sedembolestná Panna Mária držala patronát nad SR

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) vo svojich modlitbách prosí, aby Sedembolestná Panna Mária, ktorá je patrónkou Slovenska, neustále držala patronát nad Slovenskom a Slovákmi v ťažkých časoch a skúškach, ktoré zažívame. Uviedol to na sociálnej sieti po tom, ako sa vo štvrtok zúčastnil v Šaštíne na svätej omši.

15.09.2022 20:45
Zuzana Čaputová / Boris Kollár / Eduard Heger / Foto: ,
V prvom rade sprava prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger počas slávnostnej omše vrámci národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska v meste Šaštín-Stráže 15. septembra 2022
debata (127)

Zároveň premiér prosí v modlitbách, aby sme si preukazovali lásku. „Aby sme verili v ľudskosť, úctu a dobro. Aby sme si preukazovali solidaritu, a to najmä v časoch, keď u nášho suseda zúri vojna,“ povedal Heger. Zároveň aj za to, aby sme mali nádej, že aj v bolesti a strachu dokážeme nájsť silu meniť veci k lepšiemu.

„Už niekoľko storočí nás príbeh jednej ženy učí pristupovať k životu s pokorou a na nenávisť odpovedať láskou a trpezlivosťou. Neznamená to akceptovať zlo,“ uviedol premiér. Znamená to podľa neho, že i v temnote máme byť svetlom.

V duchu spomienok na návštevu pápeža

Tohtoročná Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne je výnimočná v tom, že sa nesie v duchu spomienok na vlaňajšiu návštevu Svätého Otca Františka na Slovensku. Uviedla to na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa počas štvrtka zúčastnila na svätej omši.

„Posolstvo, ktoré nám práve na tomto mieste sprostredkoval, je stále aktuálne a živé,“ povedala hlava štátu. Pripomenula, že v Šaštíne vyslovil pápež František aj tieto slová: „Viera, ktorá nie je abstraktná, ale pobáda nás vcítiť sa a byť solidárnymi s núdznymi, táto viera podľa Božieho štýlu, pokorne a bez rozruchu, odstraňuje bolesť sveta a zavlažuje spásou.“

zväčšiť Sprava prezidentka Zuzana Čaputová, predseda... Foto: TASR, Martin Baumann
Zuzana Čaputová / Boris Kollár / Eduard Heger / Sprava prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger počas slávnostnej omše vrámci národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska v meste Šaštín-Stráže 15. septembra 2022

Každodenne sme podľa prezidentky konfrontovaní s trápením a starosťami našich blízkych, no je povzbudivým signálom, že im dokážeme aj aktívne pomáhať. „Že láska k blížnemu i súcit, o ktorom hovorí František, nadobúdajú formu konkrétnych postojov a skutkov,“ uviedla.

„Dôležité je, aby sme v lepších i horších časoch ostali súdržní. A hoci sa líšime v názoroch či vo vierovyznaní, aby nás spájala viera v spoločné dobro,“ povedala Čaputová. Zároveň verí, že sviatok Sedembolestnej Panny Márie je príležitosťou precítiť túto vzájomnú blízkosť.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Sedembolestná Panna Mária