Žilinka naletel na klamstvo ruského veľvyslanca: Chce prešetrovať hoax o zničenom cintoríne v Ladomirovej

Polícia na sociálnej sieti informovala, že veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Bratčikov "klame ohľadom situácie na cintoríne vojakov Ruskej cárskej armády v obci Ladomirová". Podľa polície jeho konanie vystavilo starostu obce v Prešovskom kraji vyhrážkam vraždou. Upozornila tiež, že nepravdivú informáciu preberajú ruské médiá. Incident, ktorý sa nestal, chce prešetrovať aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

16.09.2022 12:21 , aktualizované: 17:58
Maroš Žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka.
debata (489)

„Predstaviteľ cudzej štátnej mocnosti, ktorá označila Slovenskú republiku za svojho nepriateľa, podniká aktívne cesty a stretnutia po celom Slovensku, počas ktorých klame a šíri ruskú propagandu,“ uviedla polícia v statuse.

Video

GP sa ostro ohradila

Žilinkov úrad sa voči obvineniam zo šírenia proruskej propagandy ostro ohradil a označila ich za nepravdivé. „GP dôrazne odmieta podsúvanie politického naratívu, ktorý nemá nič spoločné s úradným postupom vyplývajúcim prokuratúre zo zákona," uviedla hovorkyňa Jana Tökölyová.

Podotkla, že orgány prokuratúry konajú v danej veci z úradnej povinnosti. „Vzhľadom na charakter a povahu podozrenia je potrebné objektívne, zdôrazňujeme objektívne, prešetriť vec z hľadiska možného naplnenia skutkovej podstaty hanobenia miesta posledného odpočinku,“ doplnila.

Oficiálne konto Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku na Facebooku zverejnilo status o návšteve veľvyslanca Bratčikova v obci Ladomirová. Podľa statusu hroby ruských vojakov boli tento rok, teda osem rokov po otvorení cintorína, “takmer zničené”. Status uvádza: "Pred dvoma mesiacmi boli na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnané so zemou.”

V statuse sa následne nachádza priama reakcia veľvyslanectva: "Veľvyslanectvo dôrazne odsudzuje tento rúhavý čin, ktorý je vo väčšine civilizovaných krajín trestným činom, a vyzýva slovenskú stranu, aby dôsledne dodržiavala ustanovenia medzivládnej dohody z roku 1995 o o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny. Nóta v tomto zmysle bola zaslaná Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.”

Polícia ďalej uviedla, že kontaktovala starostu obce Vladislava Cupera. „Ide o nepravdivú informáciu. Hroby naďalej zostali na svojich miestach. Podotýkame, že pri hroboch boli betónové obrubníky, ktoré sa rozpadávali a nebola možná ich údržba. Obec Ladomirová, ako správca uvedeného cintorína robí všetko preto, aby tento cintorín skutočne vyzeral ako krásne pietne miesto pre zosnulých vojakov Ruskej federácie a návštevníkov, ktorí tento cintorín navštevujú. Práve naopak, stále sa snažíme o jeho údržbu a obnovu, pričom je veľmi netaktné zo strany ruského veľvyslanca, že takýmto spôsobom rozpútal mediálnu roztržku medzi občanmi,“ uviedla obec v stanovisku. Starosta tiež opísal, že o návšteve veľvyslanca vedeli a verili, že spolu preberú problematiku obnovy pietneho miesta a požiadajú o finančnú podporu.

žilinka Čítajte viac Žilinka o zničených pomníkoch osloboditeľov. Môže ísť o extrémizmus

„Veľmi ma mrzí spôsob, akým tento problém bol medializovaný, a to z dôvodu, že šíri nenávisť medzi ľuďmi. Pričom som zaznamenal rôzne vyhrážky na moju osobu, ktoré budem riešiť,“ uviedol starosta Cuper.

Prešovská krajská polícia uviedla, že rieši vyhrážanie starostovi a preverí i údajné zničenie hrobov. „Okresné riaditeľstvo Policajného zboru vo Svidníku aktívne rieši situáciu ohľadom starostu obce Ladomirová, ktorému mali byť adresované vyhrážky voči jeho osobe, so starostom sme v aktívnom kontakte. Taktiež preverujeme údajné poškodenie hrobov vojakov padlých v I. svetovej vojne na cintoríne v Ladomirovej,“ uviedli policajti.

Polícia tiež upozornila, že hoax, teda nepravdivú informáciu, preberajú ruské médiá. Klamstvu zo strany ruského veľvyslanectva naletel aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Na sociálnej sieti uviedol, že prejavy hrubej neúcty nemožno tolerovať a prípadom sa chce zaoberať.

Ruské veľvyslanectvo v reakcii na sociálnej sieti uviedlo, že ide o barbarský spôsob „opravných prác“, ktoré neboli odsúhlasené ruskou stranou.

Vyjadreniami Žilinku by sa mohol zaoberať Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR. Jeho zvolanie chce iniciovať poslanec Andrej Stančík (OĽaNO). „Je zarážajúce, že pán generálny prokurátor šíri v čase vojny hoaxy agresora, ktorý nás má na zozname nepriateľov. Považujem to za neprípustné a budem iniciovať mimoriadny Zahraničný výbor NR SR, kde sa ho budem na tieto aktivity pýtať,“ uviedol v stanovisku Stančík.

Na Žilinku reagoval aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Toto je obrovská hanba. GP SR zdieľa na svojom profile falošnú propagandu, vytvorenú ruskou ambasádou v SR,“ napísal na sociálnej sieti. Minister je presvedčený, že šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR je „priamym nástrojom ruskej propagandy, ktorého kroky našej krajine veľmi ubližujú“.

Strana SaS žiada od generálneho prokurátora verejné ospravedlnenie za šírenie prokremeľskej propagandy a za vystavovanie starostu obce Ladomirová vyhrážkam. Podľa SaS generálny prokurátor nekriticky a bez overenia skutočnosti prebral a ďalej šíri nebezpečný hoax s pôvodom na ambásade ruského agresora, ktorý v susednej krajine zabíja mužov, ženy aj deti, ničí celé mestá a Slovenskú republiku označil za nepriateľskú krajinu.

Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) podotkla, že generálny prokurátor má chrániť občanov. „Maroš Žilinka namiesto toho zdieľa nebezpečný hoax nepriateľského štátu, pričom občanovi Slovenska chodia vyhrážky a hrozby,“ skonštatovala. Opakovane sa podľa nej potvrdilo, že šéf GP svoju funkciu nezvláda a je potrebná zmena na jeho poste. „Mýli si výkon kompetencií s nebezpečnou proruskou politikou a oslabuje inštitúciu, ktorú má riadiť,“ uviedla na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

489 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #vojna na Ukrajine