Najväčšie pohreby v histórii samostatného Slovenska

Toto storočie je ešte len vo svojej prvej štvrtine, ale je jasné, že posledná rozlúčka v Británii s Alžbetou II. bude jedným z najvýznamnejších pohrebov 21. storočia. Pripomeňme si pohreby známych osobností (i ďalších zosnulých, čo sa ocitli v stredobode pozornosti po ich tragickej smrti) na Slovensku od vzniku samostatnej republiky. Do fotogalérie sme vybrali šesť smutných udalostí.

18.09.2022 06:30
Hejce / Archanjel Michael / Foto: ,
Ústredný motív pamätníka v maďarskej obci Hejce tvorí bronzová socha ležiaceho archanjela Michaela s mečom na žulovom podstavci. Odhalili ho v máji 2007, čiže len niečo viac ako jeden rok od leteckej tragédie.
debata (7)

Popri fotogalérii treba ešte spomenúť aspoň niekoľko ostatných posledných rozlúčok od roku 1993. Po úmrtiach hercov a herečiek verejnosť smútila napríklad za Jozefom Kronerom, Vladislavom Müllerom, Zorou Kolínskou, Katarínou Kolníkovou, Júliusom Satinským, Milanom Lasicom, Vilmou Jamnickou, Michalom Dočolomanským, Ladislavom Chudíkom.

Pri (ex)športovcoch to podobne vyzeralo zvlášť po tragickej smrti futbalistu Petra Dubovského či bývalého hokejistu Dušana Pašeka st. V oblasti hudby sa Slovensko lúčilo i s operným skladateľom Eugenom Suchoňom. V poézii stratilo hlavne básnika Milana Rúfusa.

Ústredný motív pamätníka v maďarskej obci Hejce...
Bola to najväčšia tragédia od vzniku slovenskej...
+9Obete leteckého nešťastia pripomína pamätník v...

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #pohreby