Tótha predviedli policajti. V kauze Kuciak odmietol vypovedať a zo súdu doslova utekal

Svedka Petra Tótha predviedli policajti v pondelok krátko popoludní pred senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Exsiskár v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice a v kauze prípravy vrážd prokurátorov odmietol vypovedať. Pojednávanie bolo v pondelok popoludní prerušené. Pokračovať má v piatok 30. septembra ďalším dokazovaním.

19.09.2022 10:05 , aktualizované: 15:40
debata (43)
Video
Tóth v kauze Kuciak odmietol vypovedať. Takto utekal zo súdu.

Tóth poukázal na to, že po nástupe Daniela Lipšica do funkcie špeciálneho prokurátora mu bolo vznesené „politicky motivované“ obvinenie v súvislosti s prípravou stránky Na pranieri. Tvrdí, že najskôr v tom prípade dva roky vypovedal ako svedok.

Svedka Petra Tótha predviedli policajti v...
Svedka Petra Tótha predviedli policajti v...
+4Svedka Petra Tótha predviedli policajti v...

„Bolo mi upreté právo na obhajobu,“ argumentoval tým, že obvinenie súvisí s vecou, v ktorej bol predvolaný na výsluch. Zdôraznil, že by pred senátom odmietol vypovedať aj v prípade, keby na to nemal zákonný dôvod a hrozila by mu poriadková pokuta.

Video
Zlatica Kušnírová okomentovala Tóthov útek zo súdu.

Odopretie výpovede svedka hodnotím sčasti ako oprávnené, a to v časti sledovania novinárov," podotkol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus s tým, že v inej časti hodnotí odopretie výpovede ako neoprávnené. A to napríklad v súvislosti s registráciou strany Cieľ a ďalšími okolnosťami. Preto navrhoval uloženie poriadkovej pokuty.

Súd napokon nepristúpil k výsluchu svedka, pretože jeho dôvody uznal ako zákonné, keďže by si mohol svojou výpoveďou privodiť ďalšie trestné stíhanie. Predsedníčka senátu zdôraznila, že nie je možné rozdeliť výpoveď tematicky na viac častí. Súd pristúpil k čítaniu výpovedí Tótha z prípravného konania.

Predsedníčka senátu ŠTS potvrdila, že Národná kriminálna agentúra vzniesla svedkovi a ďalším štyrom osobám v roku 2021 obvinenie za pokračovací prečin porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy. Marian K. ho mal požiadať, aby zabezpečil sledovanie a monitorovanie vopred určeného okruhu osôb, a to najmä novinárov vrátane Jána Kuciaka.

Video
Advokát Kvasnica o Tóthovi a jeho neochote vypovedať.

ŠTS rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice. Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia okrem Tomáša Szabó, ktorý bol vylúčený na samostatné konanie, obžalobe štyri osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragica.

sud, kuciak, Kriak, Mlynarčík Čítajte viac Mlynarčík: Zadanie na sledovanie Kuciaka prišlo približne na jeseň 2017

V pondelok pred senátom ŠTS vypovedal svedok Marián Markovič. Uviedol, že Andruskóovi, ktorý je v prípade vraždy Jána Kuciaka právoplatne odsúdený, poskytoval v minulosti pôžičky. Podľa jeho názoru nie je možné, že by Andruskó niekomu požičiaval peniaze. So Zsuzsovou má dcéru. Vyhlásil, že obžalovaná bola „bez peňazí, nemala nič“. Keď ju vzali do väzby, z médií sa dozvedel, že dcéra má mať krstného otca Kočnera a ten jej má finančne pomáhať. Myslí si, že to nie je pravda. Výpoveď svedka podľa Kočnera dokazuje, že Zoltán Andruskó je klamár.

Bernard Slobodník Čítajte viac Slobodník: Bödör bol Kočnerov primáš

Druhý svedok Jozef Dučák vypovedal pred súdom už v januári 2020. Vtedy uviedol, že biely mercedes zháňal pre produkciu relácie Na pranieri, v ktorej Kočner kritizoval novinárov. Exsiskár Tóth v minulosti vyhlásil, že auto malo byť v skutočnosti pre Zsuzsovú ako darček pre krstnú dcéru Kočnera. Biely mercedes našli policajti u Zsuzsovej počas jej zadržania v Komárne.

Obžalovaná Zsuzsová nie je na pojednávaní prítomná, požiadala súd o konanie v jej neprítomnosti.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Tóth #vražda novinára Jána Kuciaka