Výboh sa opäť vyhne predvolaniu. O korupčnej kauze rozhodne nový sudca

Hlavné pojednávanie s podnikateľom Miroslavom Výbohom obvineným z úplatkárstva opäť nebude. Pravdepodobne sa už nestihne konať ani tento kalendárny rok. Dôvodom je sudca, ktorý už nechce pracovať na Špecializovanom trestnom súde.

20.09.2022 07:00
Miroslav Výboh Foto:
Podnikateľ Miroslav Výboh
debata (6)

Kým v máji bolo zrušené kvôli neschopnosti Výboha vycestovať na Slovensko, októbrové pojednávania sa budú musieť odložiť kvôli odchodu zákonného sudcu Jozefa Šutku. Ten nastupuje na Najvyšší súd a prípad si tak bude musieť naštudovať nový sudca, čo opäť potrvá niekoľko mesiacov.

Aj keď Výboh vinu a spáchanie skutku popiera, prokurátor na neho ešte vlani 23. novembra podal obžalobu. Tú mal začať sudca Špecializovaného trestného súdu Šutka prejednávať pôvodne 31. mája tohto roku. Sudca kvôli žiadosti Výboha o umožnenie účasti hlavné pojednávanie preložil na 4., 5. a 6. októbra.

VIDEO: Tlačová beseda advokátskeho tímu Miroslava Výboha

Ani v týchto dátumoch sa však s veľkou pravdepodobnosťou neuskutoční. Šutka totiž uspel vo výberovom konaní na sudcu Najvyššieho súdu ako najlepší. Jeho preloženie by už len mala formálne schváliť Súdna rada na svojom zajtrajšom zasadnutí. Nastúpiť na Najvyšší súd by mal Šutka podľa návrhu s účinnosťou už od 1. septembra.

Nahradí ho kolega

Ako priblížila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková, v prípade, že ku dňu preloženia Šutku na Najvyšší súd bude mať sudca neukončené trestné veci, s týmito sa bude nakladať v zmysle zákona a rozvrhu práce.

„Samosudcovské veci sa prerozdelia sudcom Špecializovaného trestného súdu prostredníctvom elektronickej podateľne a v senátnych veciach sa bude postupovať v zmysle zásad zastupovania sudcov, ktoré sú dané rozvrhom práce,“ vysvetlila.

Pôvodne mal pritom Výbohovu kauzu riešiť sudca Roman Púchovský. Ten sa však sám namietol ako zaujatý, keďže sa s podnikateľom vraj dlhé roky pozná. Preto bol prípad následne pridelený sudcovi Šutkovi.

Video
Minister Karas reagoval na informácie, že je vo firme s človekom spájaným s Výbohom.

Národná kriminálna agentúra začala Výboha trestne stíhať vlani po dvojici zaisťovacích akcií nazvaných Mýtnik I a Mýtnik II, keď polícia získala pre spoluprácu obvineného podnikateľa Michala Suchobu a bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho.

Práve oni dvaja následne vypovedali aj o trestnej činnosti, ktorej sa mali medzi rokmi 2014 a 2016 dopustiť vtedajší štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini a známy podnikateľ spájaný so stranou Smer Miroslav Výboh.

Peter Pellegrini Čítajte aj Rozdával Pellegrini päťstoeurovky, alebo Matovič blúzni o korupcii? Dúfam, že nezostanem v šoku, tvrdí Zábojník

Suchoba s Imreczem vyšetrovateľovi porozprávali o úplatku vo výške 150-tisíc eur, ktorý sa týkal legislatívy súvisiacej s realizáciou systému virtuálnej registračnej pokladnice, tzv. e-kasy.

Vyžiadať si ho mal dnes už predseda opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini, ktorý údajne neskôr špecifikoval aj spôsob odovzdania týchto peňazí – cez Miroslava Výboha. Ten ich mal vraj dostať v žltej škatuli od šampanského značky Cristal. Po necelom mesiaci sa Suchoba a Imreczem údajne opäť s Výbohom stretli v jeho kancelárii v hoteli Carlton. Výboh im mal povedať, že „Pelle ďakuje“.

Richard Donoghue Čítajte rozhovor Výbohov americký obhajca: Prokuratúra v USA by sa nespoliehala len na kajúcnikov

Na základe aj týchto dvoch výpovedí bolo vlani 4. augusta v rámci akcie Mýtnik III Výbohovi vznesené obvinenie z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Keďže sa na Slovensku nezdržiaval, 12. augusta naňho súd vydal aj medzinárodný zatykač, ktorý zverejnila aj medzinárodná policajná organizácia Interpol. Zatykač bol opätovne súdom potvrdený aj 22. novembra pred podaním obžaloby.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #František Imrecze #Peter Pellegrini #Miroslav Výboh #Úrad špeciálnej prokuratúry