Pokračovanie článku: Výboh sa opäť vyhne predvolaniu. O korupčnej kauze rozhodne nový sudca

Na súd prísť chce

Výboh súd ešte na jar požiadal o preloženie prvého pojednávania. Argumentoval tým, že sa na ňom chce zúčastniť, ale nemôže. Mal mať vraj odňatý pas a zároveň na neho bol vydaný medzinárodný zatykač. Podľa Výbohových advokátov však dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa pri žiadosti o vydanie medzinárodného zatykača oklamal aj Interpol a sudcu Špecializovaného trestného súdu.

Výboh sa preto obrátil na Interpol so sídlom vo francúzskom Lyone, aby tento preskúmal zákonnosť vydania medzinárodného zatýkacieho rozkazu. V tejto veci rozhodovala Komisia pre kontrolu spisov Interpolu (CCF), ktorá hodnotila, či žiadosť slovenských orgánov činných v trestnom konaní je v súlade s pravidlami organizácie. Stalo sa tak na zasadnutí komisie, ktoré sa konalo od 27. júna do 1. júla 2022.

Ako sa ale uvádza na aj stránkach Interpolu, výsledok žiadosti by mal byť zverejnený zhruba tri mesiace po dátume zasadnutia. Ani Výbohov právny tím zatiaľ nepovedal, o akom výsledku boli z Interpolu informovaní.

Miroslav Výboh Čítajte viac Interpol skúma, či ho NAKA pri Výbohovi oklamala

Len dva týždne pred zasadnutím špeciálnej komisie však súd na návrh prokurátora Repu odvolal všetky zatýkacie rozkazy, ktoré proti Výbohovi vydal. „Zanikli dôvody, pre ktoré boli tieto príkazy vydané. Príkazy na zatknutie týmto stratili platnosť,“ informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková ešte v piatok 24. júna.

Ako vtedy priblížila, prokurátor svoj návrh súdu odôvodnil „poukazom na to, že uvedené príkazy doposiaľ neboli realizované, ako aj na deklarovaný postoj obžalovaného, že sa chce osobne zúčastniť hlavného pojednávania súdu“. Úrad špeciálnej prokuratúry odmieta, že by pri žiadosti o vydanie príkazu na zatknutie prokurátor klamal alebo zavádzal.

pexeso, Veronika Remišová Čítajte aj Remišovej pexeso: Čo je s 'Ficovými ľuďmi', ktorých chcela odstrániť

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #František Imrecze #Peter Pellegrini #Miroslav Výboh #Úrad špeciálnej prokuratúry