Imrecze na súde: Spôsob, akým som odovzdal 50-tisícový úplatok, nebol šťastný

Výsluchom bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho pokračovalo na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku hlavné pojednávanie vo veci dvoch bývalých funkcionárok Finančného riaditeľstva Denisy Židovej a Kornélie Černej. Tie sú obžalované zo zločinu prijímania úplatku.

20.09.2022 13:27
František Imrecze Foto: ,
František Imrecze na zábere z apríla 2016.
debata (2)

Predmetom obžaloby je podľa Úradu špeciálnej prokuratúry podozrenie z prijatia úplatkov, ktoré mali súvisieť so zmluvnými vzťahmi a správou IT produktov na finančnej správe. Konkrétne podľa obžaloby Židová prijala od podnikateľa Michala Suchobu prostredníctvom práve bývalého prezidenta finančnej správy Imreczeho sumu 30 000 eur a Černá 20 000 eur. Obe obžalované pred súdom ešte v pondelok 19. septembra deklarovali svoju nevinu.

Spôsob nebol šťastný

Svedok na pojednávaní potvrdil verziu orgánov činných v trestnom konaní. „Samozrejme, trvám na tom, že to, čo som vypovedal pred súdom, je pravda," povedal pre médiá Imrecze. Doplnil, že spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní považuje za správnu. Zároveň Imrecze povedal, že spôsob, akým odmenil dve obžalované exfunkcionárky „nebol šťastný". To, že ony jeho tvrdenia odmietajú, považuje za ich absolútne právo. „Bránia sa," skonštatoval s tým, že stratégia obhajoby je vecou rozhodnutia každého stíhaného.

Imrecze, ktorý je takisto trestne stíhaný, zároveň opakovane odmietol, že by ho niekto nútil spolupracovať s vyšetrovacími orgánmi. „Určite očakávam, že tá spolupráca bude pri nejakom finálnom účte zohľadnená v maximálnej možnej legálnej miere," uviedol s tým, že momentálne žiadnu dohodu s prokurátorom nemá. Dodal, že je pripravený pred súdom vypovedať aj v hlavnom procese v rámci kauzy Mýtnik.

súmrak, NAKA Čítajte viac Makó s Imreczem na Úrade vlády. Vrátili sa na miesto činu

V rámci akcie Mýtnik III obvinili orgány činné v trestnom konaní minulý rok bývalú riaditeľku odboru právnych služieb finančnej správy Židovú a bývalú riaditeľku odboru verejného obstarávania finančnej správy Černú. Ďalšia obvinená v rámci akcie Mýtnik III, bývalá prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová vinu priznala a v rámci dohody o vine a treste jej súd uložil podmienečný trest.

Vo veci Židovej a Černej súd už rozhodol o vine prostredníctvom trestného rozkazu. Keďže však obe podali proti rozhodnutiu odpor, bolo vytýčené hlavné pojednávanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Finančná správa #Špecializovaný trestný súd #František Imrecze