Štát sa ospravedlnil Haščákovi za nezákonné stíhanie a väzbu

Štát sa ospravedlnil finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi za ujmu spôsobenú nezákonným trestným stíhaním a väzbou, potvrdil Haščákov advokát Peter Kubina.

20.09.2022 18:56
Jaroslav Haščák Foto:
Jaroslav Haščák
debata (35)

Ospravedlnenie za Slovensko poskytol rezort spravodlivosti ešte pod vedením ministerky Márie Kolíkovej (SaS), ktoré 8. septembra podpísal štátny tajomník ministerstva Ondrej Dostál (SaS). Ministerstvo spravodlivosti dospelo k záveru, „že obvinenie, zadržanie a vzatie do väzby Jaroslava Haščáka bolo nezákonné a bolo tak nezákonným zásahom do jeho základných ľudských práv“.

Haščák vo vyhlásení uviedol, že ospravedlnenie prijíma. "Bol by som rád, ak by sa z môjho prípadu štátne orgány poučili a v budúcnosti sa vyvarovali stíhaniu kohokoľvek bez toho, aby na to existoval reálny zákonný dôvod. Trestné stíhanie a väzba sú najzávažnejšími zásahmi štátu do života človeka, ktorých dôsledky sú do veľkej miery nenapraviteľné. Ak je ktokoľvek nútený tieto zásahy znášať nedôvodne, je to v demokratickej spoločnosti neakceptovateľné,“ uviedol Haščák.

Advokát Kubina uviedol, že ministerstvo spravodlivosti týmto rozhodnutím ušetrilo štátu nemalé finančné prostriedky, "ktoré by na konci dňa boli nášmu klientovi priznané. Ospravedlnenie je zároveň absolútnym minimom, čo by štát mal urobiť automaticky v prípade každého nezákonného trestného stíhania,“ dodal Kubina.

Haščák ešte v januári avizoval, že bude za nezákonné obvinenie a následné väzobné stíhanie žiadať od štátu ospravedlnenie alebo náhradu škody. Generálna prokuratúra mu zrušila koncom augusta 2021 obvinenie v súvislosti s kauzou Gorila.

sud, kuciak, hascak Čítajte viac Haščák dal štátu na výber: Buď ospravedlnenie za väzbu, alebo milióny eur
35 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Haščák