Ministerstvo zahraničia si predvolalo ruského veľvyslanca pre tvrdenia o cintoríne v Ladomirovej

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si v utorok predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie (RF) Igora Bratčikova v súvislosti s nedávnymi vyhláseniami o údajnom znesvätení vojenského cintorína vojakov ruskej cárskej armády v obci Ladomirová v Prešovskom kraji. "Vymyslené tvrdenia o cintoríne v Ladomirovej slúžia ako nástroj ruskej propagandy na Slovensku," uviedli z komunikačného odboru slovenského rezortu zahraničia.

20.09.2022 20:34 , aktualizované: 21:05
bratčikov Foto: ,
Veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike Igor Borisovič Bratčikov.
debata (20)

Informačné aktivity ruského veľvyslanectva na Slovensku podľa ministerstva zámerne využívajú citlivé témy na rozdeľovanie spoločnosti a šírenie agresívnych nálad. „Obvinenia z údajného zničenia vojenského cintorína v Ladomirovej sa nijakým spôsobom nepotvrdili,“ dodali z MZVEZ a zároveň odsúdili zneužívanie pietnych miest na vedomé šírenie dezinformácií.

„Na akékoľvek ďalšie aktivity tohto typu budeme náležite reagovať, keďže sa snažia o destabilizáciu našej spoločnosti a našej zahraničnopoli­tickej orientácie,“ zdôraznili s tým, že znesväcovanie pietnych miest je na Slovensku trestným činom a rezort diplomacie takéto správanie hrubo odsudzuje a odmieta.

Ruská ambasáda minulý týždeň uviedla, že hroby dal starosta obce Ladomirová Vladislav Cuper bagrom zrovnať so zemou a že preto posiela diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie. Starosta reagoval, že to nie je pravda a hroby zostali naďalej na svojich miestach. Polícia informácie Ruskej federácie označila za hoax.

MZVEZ pre TASR potvrdilo, že od Ruskej federácie obdržalo diplomatickú nótu, „ktorú štandardným spôsobom odstúpilo na príslušný rezort, a tým je v tomto konkrétnom prípade, rezort vnútra“. Ministerstvo zdôraznilo, že Slovensko plne rešpektuje ustanovenia medzivládnej dohody z roku 1995 o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny a o hroby a pamätníky vojakov sa stará príkladne a s náležitou úctou.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zahraničných vecí #vojna na Ukrajine