Vláda odklepla vyššie príspevky na utečencov i plat šéfovi štatistikov

Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila viacero opatrení. Medzi nimi vyššie platy pre zdravotníkov či príspevky pre na ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny. Kabinet tiež z postov odvolal viacerých štátnych tajomníkov a novému šéfovi Štatistického úradu odklepol plat.

21.09.2022 10:36 , aktualizované: 12:51
vláda Foto:
Zľava minister financií Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽaNO) prichádzajú na 104. schôdzu vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave.
debata (4)

Vláda okrem zvyšovania miezd lekárov a sestier schválila aj prvé kroky v boji proti drahým energiám.

Hirman Čítajte viac Minister Hirman bude mať voľnejšie ruky pri vyhlasovaní stavu núdze. Vláda schválila prvé kroky v boji proti drahým energiám

Príspevky za ubytovanie pre odídencov sa zvýšia. Vyplácať sa budú najdlhšie do 28. februára budúceho roka. Vyplýva to z novely nariadenia o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca, ktorý schválila vláda.

Za ubytovanie odídenca, ktorý nedovŕšil 15 rokov, poskytne štát päť eur na noc. Príspevok za ubytovanie odídenca nad 15 rokov bude desať eur na noc, uviedlo ministerstvo vnútra v materiáli.

Nariadenie taktiež určuje aj maximálnu výšku príspevku, ktorú je možné vyplatiť za poskytovanie ubytovania v nehnuteľnosti slúžiacej na bývanie podľa počtu miestností. V prípade jednej obytnej miestnosti bude maximálna výška 710 eur. Za dve izby bude vyplatených najviac 1 080 eur. Za tri miestnosti vyplatí štát maximálne 1 430 eur a za štyri a viac izieb 1 790 eur.

VLadimír Lengvarský Čítajte viac Vláda schválila zdravotníkom vyššie platy. O koľko si prilepšia lekári, záchranári či sestry?

Nariadene nadobudne účinnosť 1. októbra. Ubytovanie Ukrajincov u fyzických osôb doma považuje Ján Orlovský, riaditeľ Migračného úradu, za najlepší spôsob integrácie. Dôvodom zvýšenia cien je predpoklad nárastu cien za energie. Chcú tiež, aby sa ľudia presunuli z ubytovacích kapacít právnických osôb do ubytovania fyzických osôb. To je podľa neho dvakrát lacnejšie.

Orlovský zároveň predpokladá, že sa vyplácanie príspevku bude aj po februári predlžovať a 85 percent nákladov bude Slovensku preplácaných z Európskej únie.

oddych v stanoch, utečenci Čítajte viac Za ubytovanie Ukrajincov v júli štát vyplatí samosprávam vyše päť miliónov eur

Šéf štatistov si príde na 5-tisíc mesačne

Predsedovi Štatistického úradu SR, ktorým je od 1. septembra Peter Peťko, bude prináležať funkčný plat vo výške viac ako 3 200 eur mesačne. Vyplýva to z materiálov, ktoré schválila Vláda.

Rovnako by mu mala patriť aj paušálna náhrada na pokrytie nevyhnutných výdavkov za služby a iných osobných výdavkov, ktoré súvisia s výkonom jeho funkcie. Paušálna náhrada by mala byť vo výške takmer 1 700 eur mesačne.

uzana Čaputová / Peter Peťko / Čítajte viac Čaputová vymenovala Petra Peťka za predsedu Štatistického úradu

Tajomníci skončili

Trojica štátnych tajomníkov Ivan Husár, Ľudovít Paulis a Svetlana Síthová, ktorí pôsobili na ministerstve školstva končia. Rovnako aj štátny tajomník rezortu spravodlivosti Ondrej Dostál. Vláda schválila ich odvolanie.

Všetci traja štátni tajomníci boli na rezorte školstva počas pôsobenia bývalého ministra Branislava Gröhlinga (SaS). Vo funkciách skončia k 21. septembru. Dostál prišiel na rezort spravodlivosti počas pôsobenia exministerky Márie Kolíkovej (SaS). Vo svojej funkcii skončí k 22. septembru.

Miroslav Žiak Čítajte viac Žiak pre Pravdu: Noví ministri si s Matovičom len pošpinia meno. Vydržia mesiac

Síthová sa venovala na rezorte školstva oblasti inklúzie, národnostnému školstvu a celoživotnému vzdelávaniu, Husár športu a Paulis vysokým školám a vede. Všetci traja si myslia, že rezort si urgentne zasluhuje plnohodnotné vedenie. Poznamenali, že o odvolanie z funkcie štátnych tajomníkov požiadali oni. Nástupcom chcú odovzdať svoje skúsenosti.

Vláda zároveň k 30. septembru odvolala Romana Krpelana z funkcie generálneho tajomníka služobného úradu MS SR. Od októbra ho nahradí advokát Dominik Okenica.

Eduard Heger / Igor Matovič / Čítajte viac Od Hegera odchádza mediálny poradca Štulajter. Vyčíta mu neodpútanie sa od Matoviča

Lex Rázsochy nebude potrebný

Na výstavbu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava na Rázsochách, ako ani ďalšiu obnovu nemocníc z plánu obnovy nebude potrebné prijať špeciálne zákony, rozhodla vláda.

V súvislosti s požiadavkou zaradenia výstavby nemocnice Rázsochy medzi strategické investície špeciálnym zákonom Lex Rázsochy, ako aj s potenciálnou prípravou zákona Lex Hospital pre ostatné investície do nemocníc z plánu obnovy Ministerstvo zdravotníctva vyhodnotilo, že použitie špeciálnych zákonov by bolo spojené s nadmierou rizika.

Vláda v júli rozhodla, že z plánu obnovy sa bude financovať výstavba nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine. Všetky ostatné projekty, ktoré sa týkajú či už stavby menších nemocníc nie v pôsobnosti štátu, alebo rekonštrukčných projektov, majú ísť cez výzvu v septembri.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine