Čaputová v USA vyznamenala významnú vedkyňu Ruženu Bajcsyovú

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová udelila počas návštevy v New Yorku najvyššie štátne vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža II. triedy za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí slovenskej vedkyni žijúcej v Spojených štátoch Ružene Bajcsyovej. Oznámila to na sociálnych sieťach.

21.09.2022 10:46
čaputová, Bajcsyová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová udelila počas návštevy v New Yorku najvyššie štátne vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža II. triedy slovenskej vedkyni žijúcej v Spojených štátoch Ružene Bajcsyovej.
debata (9)

Prezidentka označila vedkyňu za priekopníčku v oblasti robotiky a umelej inteligencie, čo sú podľa jej slov odvetia, ktoré čoraz viac ovplyvňujú každodenný život človeka. Zároveň pripomenula, že pred 20 rokmi časopis Discover zaradil Bajcsyovú medzi 50 najvýznamnejších žien sveta v oblasti vedy.

„Do jej života kruto a nemilosrdne vstúpili oba totalitné režimy, ktoré na Slovensku vládli. Fašistický Slovenský štát ju pripravil o najbližších príbuzných, komunistický režim zase o perspektívu. Ako dieťa prišla o matku, neskôr len vďaka náhode unikla gestapu a transportu do koncentračného tábora, v ktorom zahynuli jej otec i nevlastná mama,“ uviedla slovenská prezidentka.

Bajcsyová podľa nej napokon našla v Spojených štátoch nielen domov, ale najmä prostredie priaznivé na prácu, odborný rast a uplatnenie svojho výnimočného talentu.

„Jej životné osudy a úspechy sú aj neprehliadnuteľným posolstvom nielen pre ďalšie generácie mladých vedkýň a vedcov. Je ním neochvejné presvedčenie, že každý človek sa narodí preto, aby dostal šancu prežiť naplnený a spokojný život. A o toto základné právo ho nesmie pripraviť žiadna ideológia ani politický režim,“ dodala Čaputová.

Prezidentka priletela v pondelok do New Yorku, kde v utorok vystúpila s prejavom v rámci všeobecnej rozpravy na 77. Valnom zhromaždení OSN.

USA OSN 77. Valné zhromaždenie Čítajte viac Čaputová v OSN: Naša slabosť povzbudila Rusko k ďalšej agresii
9 debata chyba
Viac na túto tému: #štátne vyznamenanie #Zuzana Čaputová #Ružena Bajcsyová