Koalícia premrhala šancu na zmenu § 363. Chýbal jediný hlas

Napriek dohode lídra OĽaNO Igora Matoviča s hnutím Sme rodina koalícia nedokázala naplniť ďalšiu časť svojho programového vyhlásenia a prijať kompromisný návrh zmeny paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorý podporili aj profesor Jozef Čentéš či špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Na zmenu chýbal jediný hlas. Brzdu zatiahla Katarína Hatráková, ktorú v máji hnutie OĽaNO vyhodilo zo svojho klubu, a poslanec obyčajných ľudí Igor Hus, ktorý len pri tomto jednom hlasovaní nehlasoval.

21.09.2022 11:58 , aktualizované: 12:45
debata (83)

Za návrh hlasovalo 72 poslancov a proti ich boli 71. Zo 144 prítomných za zmenu hlasovali všetci poslanci klubov OĽaNO a SaS a pridalo sa aj päť nezaradených poslancov niekdajšej koalície. Proti bol zvyšok nezaradených ako aj kluby Smeru a Sme rodina, ktoré hlasovalo v rozpore s deklaráciou Matoviča.

Spolu so Sme rodina už hlasovala aj ich nová posila Romana Tabák, ktorú z OĽaNO vyhodili za to, že na jar nezahlasovala za väzobné stíhanie Roberta Fica. V klube OĽaNO vtedy skončila Katarína Hatráková a práve jej hlas pri stredajšom hlasovaní o paragrafe 363 chýbal. Ako jediná zo všetkých poslancov sa totiž pri hlasovaní zdržala.

parlament národná rada nrsr Čítajte aj Otvorenie parlamentu ukázalo jasný smer - predčasné voľby

Výčitky pre využitie paragrafu 363 Trestného poriadku počúva generálny prokurátor Maroš Žilinka od konca vlaňajšieho augusta. Kritici ho obviňujú, že oslobodzuje prominentov, prepúšťa ich z väzby, zneužíva svoje právomoci, robí politiku, brzdí boj proti korupcii, obchádza súdy či nedemokraticky hromadí príliš veľa moci vo vlastných rukách.

Príkladom sú kauzy, keď vtedajšia Generálna prokuratúra pomohla bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, vplyvnému finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, konkurznému právnikovi Zoroslavovi Kollárovi a neskôr aj guvernérovi Národnej banky Petrovi Kažimírovi. U všetkých totiž boli konštatované porušenia zákona a obvinenia im preto boli následne zrušené. Niektorým sa už ale ani neobnovili.

Makó Čítajte viac Vyšetrovanie krivého obvinenia Pčolinského je stále živé. Ukončí ho Žilinka, alebo použije § 363?

Vláda sa pritom už pred vyše dvoma rokmi zaviazala, že takýmto prípadom zabráni. „Bude sa dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného sa v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy § 363 Trestného poriadku tak, aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu,“ zaviazala sa vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Návrat k pôvodnej podobe paragrafu 363 Trestného poriadku podporili aj profesor trestného práva Jozef Čentéš či špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Nový minister spravodlivosti Viliam Karas síce pripomína dôležitosť ochrany práv obvinených, diskusiu o zmene tohto paragrafu však podľa vlastných slov neodmieta.

pexeso, Veronika Remišová Čítajte aj Remišovej pexeso: Čo je s 'Ficovými ľuďmi', ktorých chcela odstrániť

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Jozef Čentéš #Boris Kollár #Romana Tabák #Milan Vetrák #Viliam Karas #paragraf 363 #Katarína Hatráková