Pokračovanie článku: Koalícia premrhala šancu na zmenu § 363. Chýbal jediný hlas

Najmenší spoločný základ

Predstavitelia OĽaNO viac krát zopakovali, že takáto konzervatívna zmena už má predbežný súhlas všetkých pôvodných koaličných partnerov. „Veríme, že za takéto riešenie bude aj hnutie Sme rodina, lebo vieme, že oni v princípe brzdili predloženie tohto návrhu. Vieme, že SaS a Za ľudí by šli v obmedzení generálneho prokurátora ešte ďalej a oveľa prísnejšie. Tento najmenší spoločný základ je niečo, kde veríme, že aj Sme rodina by to vedela podporiť cez prvé čítanie. Uvidíme ako to nakoniec dopadne, ale je to minimálne posun, na ktorý čakáme už rok,“ nádejal sa Vetrák.

Práve súhlas hnutia Sme rodina by mal byť určujúci. Líder OĽaNO Igor Matovič pritom len u pondelok vyhlásil, že za podporu zmeny Trestného poriadku zo strany Sme rodina prisľúbili obyčajní ľudia podporu ústavného zákona na skrátenie volebného obdobia parlamentu.

maroš žilinka Čítajte viac Matovičovci menia Žilinkov paragraf. Kollár tlmí ich nádeje

„Nebudeme to vetovať a oni nám na druhej strane nebudú vetovať návrh na zmenu paragrafu 363. S týmto ideme do prvých čítaní,“ povedal v utorok Matovič. Naznačil však tiež, že v prvom čítaní môže zákon skončiť. „V druhom čítaní už uvidíme a predpokladám, že oni aj my vytasíme veto,“ dodal minister financií.

Kým doteraz presadenie zmeny blokovalo hnutie Sme rodina, od septembra koalíciou nepodporuje ani strana SaS. Jej predstavitelia však doteraz vystupovali veľmi rázne v prospech zmeny. „Platí, čo sme vraveli, že pri každom jednom bode budeme posudzovať, či je alebo nie je prospešný pre krajinu a podľa toho sa rozhodneme,“ deklaroval predseda SaS Richard Sulík v utorok po otvorení schôdze parlamentu. „Nájde sa dosť veľa bodov, kde by sme v prípade nejakej dohody boli ochotní ustúpiť za to, keby zas oni podporili naše návrhy,“ dodal Sulík.

V parlamente je v súčasnosti okrem Vetrákovho aj návrh novely Trestného poriadku podala skupina poslancov za SaS okolo Alojza Baránika, a s vlastným prišiel aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek, ktorý bol do parlamentu zvolený za stranu Za ľudí. Návrh komplexnej novely Trestného poriadku vrátane zmeny paragrafu 363 na rokovanie parlamentu predložila tiež Karasova predchodkyňa v ministerskom kresle Mária Kolíková (SaS).

Štyri paralelné návrhy

Predstavitelia OĽaNO Milan Vetrák a Lukáš Kyselica sa rozhodli pre kompromis, po ktorom volal v rozhovore pre Pravdu aj profesor Jozef Čentéš. Navrhovanou zmenou chce Vetrák docieliť návrat k pôvodnému zneniu. Vetrák vyhlásil, že sa koalícii podarilo dohodnúť na „najmenšom spoločnom základe.“

Jozef Čentéš Čítajte rozhovor Čentéš, spoluautor paragrafu 363: Zbytočne sa menil. Vráťme sa k jeho pôvodnej podobe

„Náš návrh je určitým spôsobom návrat do bodu nula, do doby, kedy sa tento inštitút zaviedol. Chceme sa vrátiť len k preskúmavaniu rozhodnutí, ktoré sa týkajú merita veci,“ vysvetlil na konci augusta predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák, ktorý je spolu s poslancom OĽaNO Lukášom Kyselicom aj predkladateľom tejto legislatívnej zme­ny.

Generálna prokuratúra, ktorá opakovane odmietla kritiku nadužívania a zneužívania tohto paragrafu, sa Vetrákovmu návrhu nepotešila. Žilinka vtedy poslancom odkázal, aby radšej riešili existenčné problémy občanov.

Vetrák priznal, že inšpiráciou mu bolo aj stanovisko Žilinkovho protikandidáta na funkciu generálneho prokurátora profesor Jozef Čentéš, ktorý bol jedným zo spoluautorov Trestného poriadku. Zvolený ale nikdy nevymenovaný generálny prokurátor, profesor trestného práva, dlhoročný prokurátor i pedagóg Čentéš svoj pohľad na riešenie sporov ohľadom zneužívania tohto mimoriadneho opravného inštitútu predstavil na konci júla v rozhovore pre denník Pravda.

Daniel Lipšic Čítajte rozhovor Lipšic pre Pravdu: Z Fica si ťažkú hlavu nerobím, Žilinka sa nás nikdy nezastal

Čentéš vysvetlil tiež, že kým pôvodná právna úprava z roku 2006 umožňovala generálnemu prokurátorovi tento inštitút využiť len pri podstatnom pochybení zákona, ktoré mohlo ovplyvniť celkové rozhodnutie vo veci, v súčasnosti stačí „obyčajné“ porušenie zákona. Navyše, pri aplikácii pôvodej podoby tohto paragrafu sa nedalo rušiť uznesenie o vznesení obvinenia, resp. len v obmedzenom rozsahu.

„Podľa môjho názoru je vhodné zaoberať sa tým, aby zákonodarca zvážil možnosť vrátiť sa k pôvodnej právnej úprave. Mohlo by sa to premietnuť do toho, že by poklesol počet vecí, kde bol použitý tento inštitút,“ vysvetlil Čentéš.

S Čentéšovou argumentáciou o návrate k právnej úpravy z roku 2006 súhlasí aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. „Vtedy to bolo nastavené vhodne a dobre,“ povedal Lipšic v rozhovore pre Pravdu.

Nový minister je na vážkach

Karas ešte z predchádzajúcej pozície, keď pôsobil ako predseda Slovenskej advokátskej komory, otváral právne otázky spojené s primeranosťou dĺžky väzby, podmienky vo väzbe, trestným stíhaním advokátov. Čiastočne sa tiež zastal generálneho prokurátora Maroša Žilinku. „Nesúhlasíme s odobraním právomoci generálneho prokurátora zasiahnuť do nezákonného trestného stíhania,“ tvrdil minister ešte ako zástupca advokátskej komory.

Viliam Karas, zuzana čaputová Čítajte rozhovor Nový minister Karas: Skolabuje justícia kvôli súdnej mape? Tie riziká sú reálne

Svoj názor nezmenil ani po vymenovaní do vládnej funkcie. „Paragraf 363 Trestného poriadku je dôležitou súčasťou systému bŕzd a protiváh, ktorého funkciou je predchádzať porušovaniu zákona zo strany polície a prokuratúry. Jednoducho nemôžeme zveriť silovým zložkám obrovskú moc bez toho, aby bola účinne kontrolovaná zákonnosť jej vykonávania. Zároveň som presvedčený o tom, že ak policajt alebo prokurátor koná nezákonne, nemôžeme čakať, že sa to napraví až pred súdom,“ povedal minister v minulotýždňovom rozhovore pre denník Pravda.

Ako ale upozornil predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák, Karas by nemal mať so zmenou problém. „Veď nový minister by mal plniť aj programové vyhlásenie vlády. Poznáme sa a predpokladám, že keby s tým mal problém, zavolal by mi. Zatiaľ mi ale nevolal. Beriem to preto tak, že je to z jeho pohľadu v poriadku,“ poznamenal Vetrák na margo ministra spravodlivosti.

Vetrákov návrh, ktorí podporili Čentéš aj Lipšic, Karas primárne neodmietol, ani ho však nepodporil. „Rešpektujem aj tieto pohľady a snažím sa na vec pozerať z viacerých strán. Mnohí iní odborníci naopak poukazujú na to, že okliešťovanie tohto paragrafu by mohlo viesť k zníženiu nárokov na zákonnosť trestného procesu. Chcem o tom viesť s odborníkmi otvorenú odbornú diskusiu. Mimochodom, do pracovnej skupiny by som veľmi rád pozval aj pána docenta Čentéša, ktorého si osobne ako odborníka veľmi vážim,“ dodal Karas.

maroš žilinka Čítajte viac Matovičovci menia Žilinkov paragraf. Kollár tlmí ich nádeje

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Jozef Čentéš #Boris Kollár #Romana Tabák #Milan Vetrák #Viliam Karas #paragraf 363 #Katarína Hatráková