Kollár spolu s Ficom, Pellegrinim a extrémistami na chvíľu zablokoval parlament

Parlament po týždni opäť nebol uznášaniaschopný. O zablokovanie NR SR sa tentokrát postarali strany Sme rodina, Smer, Hlas a extrémisti z Republiky. Počas hlasovania o uznášaniaschopnosti sa prezentovalo len 74 poslancov.

22.09.2022 09:29 , aktualizované: 13:52
parlament Foto:
Rokovanie 72. schôdza NR SR v Bratislave 20. septembra 2022.
debata (123)

Za obštrukciou mohli byť spory o paragraf 363 trestného poriadku. Práve o spornom paragrafe sa malo na prebiehajúcej 72. schôdzi rokovať a hlasovať. Poslanec OĽANO Michal Šipoš uviedol, že za obštrukciou bol paragraf 363. OĽANO chcelo návrh podporiť.

Poslanci Sme rodina pri prezentácii vytiahli karty. Podľa šéfa klubu Sme rodina Petra Pčolinského išlo o dohodu, dôvody špecifikovať nechcel. Nepotvrdil, či šlo o dohodu v súvislosti s novelizáciou paragrafu 363. Zmenu a obmedzenie tohto oprávnenia Sme rodina naďalej odmieta.

Predseda parlamentu Boris Kollár pre obštrukciu presunul všetky hlasovania o legislatívnych návrhoch, ktoré sú v prvom čítaní, na utorok 27. septembra. Pri preverovaní uznášaniaschopnosti sa z koaličných poslancov neprezentovali poslanci za Sme rodina, vrátane samotného Kollára.

Parlament si napokon odhlasoval, že schôdza bude pokračovať a v skrátenom konaní prerokuje vládne návrhy o energetickej kríze. Malo by sa o nich potom aj hlasovať.

Kľúčové sú opatrenia z vlády

SaS vidí za obštrukciou Sme rodina a opozície zmenu paragrafu 363, s ktorou dlhodobo nesúhlasia. Podľa šéfky klubu SaS Anny Zemanovej im nevychádzali počty, aby mohli novelu zablokovať.

„Sme rodina sa rozhodla s opozíciou blokovať schôdzu. Pre nás je podstatné, aby sme schválili zákony, ktoré idú v skrátenom legislatívnom konaní z vlády vo veci energetiky. Toto je pre nás kľúčové,“ povedal novinárom Šipoš.

OĽANO súhlasilo s presunutím hlasovania o prerokovaných návrhoch na utorok (27. 9.), aby sa mohlo vo štvrtok začať rokovať o návrhoch z vlády. „Pre nás bolo podstatné, aby prešli zákony z vlády, to je maximum, čo sme vedeli urobiť,“ dodal Šipoš.

Myslí si, že blokovanie schôdze, keď sa nezaprezentovala opozícia ani Sme rodina, spôsobil návrh o úprave paragrafu 363 Trestného poriadku z dielne SaS. OĽANO chcelo zaň hlasovať, keďže v stredu neprešiel podobný návrh OĽANO. „Sme rodina nám to nevetovalo, čiže sme boli rozhodnutí to podporiť, takisto niektoré saskárske návrhy by sme dnes podporili,“ vysvetlil Šipoš. Deklaroval, že tie návrhy SaS, ktoré považuje OĽANO za správne, podporuje. Nehlasuje za tie, ktoré niekto v koalícii vetuje.

Viacerí poslanci sa ohradili voči tomuto postupu. Juraj Šeliga (nezaradený) i Zemanová poukázali na rokovací poriadok. Podľa nich mal Kollár najskôr po obštrukcii preveriť uznášaniachopnosť pléna a až následne dať hlasovať o zmene programu. Zemanová nesúhlasí, aby o jej bode hlasovali až budúci týždeň. Predseda parlamentu reagoval, že parlament bol obštrukciou zablokovaný a hocikedy mohol byť zablokovaný zas.

Parlament bol zablokovaný aj minulý týždeň, keď sa Kollárovi ani na dvakrát nepodarilo otvoriť riadnu 72. schôdzu. Prezentovalo sa najprv len 64 a pri druhom pokuse 71 poslancov. Na to, aby bol parlament uznášaniaschopný, sa musí prezentovať aspoň 76 poslancov.

Doručili návrhy z vlády

Program aktuálnej schôdze sa rozšíril o dva vládne návrhy zákonov spolu s návrhmi na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o energetike a návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Zaradenie nových bodov vo štvrtok odobrilo plénum parlamentu.

VLadimír Lengvarský Čítajte viac Vláda schválila zdravotníkom vyššie platy. O koľko si prilepšia lekári, záchranári či sestry?

Alojz Baránik (SaS) doobeda navrhol, aby paragraf 363 mohol generálny prokurátor využívať iba v neprospech obvineného. Podľa neho by predmetný paragraf mal byť používaný len vtedy, keď je potrebné otvoriť už uzavreté trestné stíhanie, ak sú pochybnosti, či bolo skončené oprávnene.

„Základný účel prokuratúry je trestne stíhať, nie oslobodzovať,“ skonštatoval poslanec s tým že za oslobodenie bojujú advokáti a oslobodzuje súd. Ak generálny prokurátor koná v prospech obvineného, vzniká podľa Baránika nerovnováha.

Podľa exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS) v rámci prokuratúry už existuje opravný prostriedok pre obvineného, a tým je sťažnosť voči obvineniu, „kde sa nadriadená prokuratúra vecou zaoberá“. „Keď sa bavíme o nezákonnosti, určite sú na to nástroje v systéme prokuratúry, ako sa s tým vysporiadať,“ skonštatovala.

Novelizáciou viacerých zákonov v súvislosti so zvýšením transparentnosti v oblasti prokuratúry chcú okrem iného upraviť aj vymenúvanie a odvolávanie prokurátorov či ich práva a povinnosti, a tiež rozšíriť právomoci ombudsmana a vlády o podanie žaloby na rozpustenie politickej strany.

Žilinka / Lipšic / Čítajte viac Koalícia premrhala šancu na zmenu § 363. Chýbal jediný hlas

Popoludní čaká poslancov tradičná hodina otázok. Následne majú na programe viacero výročných správ. Prebrať by mali napríklad správu Slovenského pozemkového fondu za rok 2021, správu o činnosti Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti za rok 2021 či správu o činnosti Ústavu pamäti národa za rok 2021.

Okrem toho by mali popoludní rokovať aj o uznesení k pracovnej definícii protirómskeho rasizmu a uznesení týkajúcom sa ochrany slobody vierovyznania alebo presvedčenia.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #rokovanie parlamentu