Americkí vojaci zachránili Slovensko pred agresorom. Zatiaľ na cvičení NATO na Lešti

Mnohonárodná jednotka NATO na Slovensku, ktorá sa začala formovať tento rok na jar pod velením Českej republiky, bude podľa šéfa hodnotiaceho tímu Petra Procházku schopná plniť určené úlohy.

22.09.2022 13:06 , aktualizované: 13:44
Cvičenie NATO na Slovensku Foto:
Zábery z ďsalšieho dňa cvičenia jednotky NATO na Slovensku. Po útoku opozičných síl jednotky bojovej skupiny vykonali úspešnú obranu na zdržanie a začali s prípravami na protiútok.
debata (237)

Český generálmajor Procházka to povedal novinárom vo štvrtok, v záverečný deň hodnotiaceho cvičenia bojového zoskupenia v centre výcviku Lešť na strednom Slovensku, do ktorého sa zapojilo vyše tisíc vojakov.

VIDEO: Mohutné cvičenie NATO na Lešti.

Video

"Môžem konštatovať, že ciele cvičenia boli splnené. Jednotka bude schopná plniť úlohy, "povedal Procházka k cvičeniu, ktoré bolo zamerané na zabezpečenie obrany Slovenska po útoku agresora. Dodal, že hodnotiaci tím sa zameral okrem iného na systém velenia, komunikácie a riadenia. Hlavnou úlohou pri cvičení podľa neho bolo zladenie jednotiek v poli.

V záverečnej fáze tri dni trvajúceho cvičenia na Lešti americkí vojaci podľa scenára vykonali s leteckou podporou pozemný protiútok v záujme obnovenia územnej celistvosti Slovenska po jeho predchádzajúcom napadnutí agresorom. Úlohu útočníkov počas akcie hrali členovia 2. mechanizovanej brigády slovenskej armády. Do cvičenia sa celkovo zapojilo vyše 800 členov jednotky NATO a dve stovky slovenských vojakov.

Certifikačné cvičenie NATO Strong Cohesion 2022...
Certifikačné cvičenie NATO Strong Cohesion 2022...
+7Certifikačné cvičenie NATO Strong Cohesion 2022...

"Pred týmto veľkým cvičením boli vykonané čiastkové hodnotenia. Takto komplexne je to prvé hodnotenie, také vysvedčenie, ktoré ich oprávňuje plniť úlohy. Chcem vyjadriť vďaku a úctu, že Česká republika veľmi rýchlo prijala pozvanie a veľmi aktívne sa zapojila a vzala na svoje bedrá úlohu vedúcej národnosti pri tvorbe tejto skupiny, "povedal náčelník generálneho štábu slovenskej armády Daniel Zmeko.

Jednotka NATO na Slovensku vznikla v záujme posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie po vojenskej invázii Ruska na Ukrajine. Vojakov a techniku do nej vyslalo päť štátov, hostiteľská krajina prispela mínometnou čatou. Pozemné jednotky sú umiestnené na Lešti, členovia protivzdušnej obrany zase na leteckej základni Sliač.

237 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NATO