Firmy zrejme budú koncesionárske poplatky platiť podľa hospodárskych výsledkov

Výška koncesionárskych poplatkov pre firmy by mala zohľadňovať ich hospodárske výsledky a nie počet zamestnancov. Vyplýva to z predbežnej informácie o zámere novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), ktorú Ministerstvo kultúry vo štvrtok zverejnilo na portáli právnych predpisov.

22.09.2022 13:08
debata (1)

„Sadzba úhrady stanovená výlučne na základe počtu zamestnancov znevýhodňuje zamestnávateľov, ktorí majú väčší počet zamestnancov, pričom sa nezohľadňuje reálny hospodársky výsledok podnikateľskej činnosti. Nová klasifikácia sadzieb úhrad pre podnikateľov podľa účtovných výsledkov predstavuje spravodlivejší postup pri určovaní miery ich ekonomického zaťaženia,“ odôvodňuje navrhovanú zmenu rezort.

Pripomína, že k návrhu nanovo a objektívnejšie nastaviť parametre úhrady pre zamestnávateľov ho zaväzuje uznesenie vlády z februára tohto roka. MK predpokladá, že pripomienkové konanie ku konkrétnemu návrhu legislatívnej úpravy sa začne v októbri.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Šéf RTVS Machaj sa chce stretnúť s premiérom Hegerom. Kvôli financovaniu telerozhlasu

Podľa súčasnej právnej úpravy je platiteľom tzv. koncesionárskych poplatkov fyzická osoba evidovaná ako odberateľ elektriny v byte alebo v rodinnom dome a tiež zamestnávateľ s minimálne tromi zamestnancami. Podľa počtu zamestnancov sa odvíja výška mesačnej úhrady od 4,64 eura pre firmy s tromi až deviatimi zamestnancami až po 464,71 eura pre spoločnosti s 1000 a viac zamestnancami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ministerstvo kultúry #koncesionárske poplatky