Platy zdravotníkov by sa mohli zvýšiť, vládny návrh je v druhom čítaní

Platy zdravotníkov by sa mohli zvýšiť. Vyplýva to z vládneho návrhu ktorý v piatok posunula Národná rada (NR) SR do druhého čítania. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe. Parlament rokuje o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

23.09.2022 11:30
Lekári, nemocnice, zdravotníctvo, operácia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti reaguje rezort zdravotníctva na nedostatok zdravotníckych pracovníkov, pokles záujmu o štúdium jednotlivých zdravotníckych profesií, odchody zdravotníkov zo systému či mimo Slovenska. Zároveň chce predísť avizovaným hromadným výpovediam. „Zámerom je zvrátiť nastolený trend a zabezpečiť stabilizáciu, ako aj nárast personálneho obsadenia ústavných zdravotníckych zariadení kvalifikovaným zdravotníckym personálom,“ uvádza predkladateľ.

VLadimír Lengvarský Čítajte viac Vláda schválila zdravotníkom vyššie platy. O koľko si prilepšia lekári, záchranári či sestry?

Odpracované roky by sa po novom mohli uznávať zdravotníkom aj za roky, keď prácu vykonávali v zahraničí. Základnú zložku mzdy má byť možné zvýšiť tiež za čas na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Na jedno dieťa možno započítať najviac tri roky a súhrnne za všetky deti najviac šesť rokov.

Nová legislatíva by v prípade definitívneho schválenia mala byť účinná od 1. januára 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #platy zdravotníkov