Matovič bude čeliť odvolávaniu. SaS sa spojila s Hlasom, financmajster gratuluje

Poslanci zo strany SaS vyzbierali 32 podpisov pod návrh na odvolávanie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Návrh odovzdali do podateľne, informovala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Mimoriadna schôdza by sa mohla uskutočniť už v stredu na budúci týždeň.

23.09.2022 12:15 , aktualizované: 17:03
Igor Matovič, Richard Sulík Foto: ,
debata (112)

Návrh podpísali poslanci SaS, nezaradení poslanci Miroslav Kollár (Spolu)a Tomáš Valášek (PS) a tiež deväť poslancov strany Hlas.

Na sociálnej sieti minister financií zareagoval slovom „gratulujem“. Pripomenul svoje vyhlásenie o tom, že „ľudia v pozadí politiky majú eminentný záujem vytvoriť vládu Hlas+SaS+PS“. Podľa Matoviča je tento deň definitívnym potvrdením, že „SaS sa po voľbách bez hanby spojí aj so smerákmi, ktorí 19 rokov organizovali, kryli a obhajovali všetky smerácke podvody … a ktorí sa len falošne na Hlas premenovali,“ napísal Matovič.

Zemanová tvrdí, že dôvody na odvolanie Matoviča nie sú osobné a nesmerujú voči ministrovi ako súkromnej osobe, ale sa týkajú ústavných, politických, etických a morálnych odôvodnení. „Svoje povinnosti si minister financií neplní v záujme občanov, spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje Ústavu i zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon verejnej funkcie," uviedla Zemanová. Predsedníčka poslaneckého klubu nazvala výkon funkcie ministra financií ako „one man show“ a zároveň tvrdí, že jeho výkon funkcie sa často javí ako priestor pre násilné presadzovanie myšlienok, ktoré sú podľa Zemanovej veľakrát neodborné.

Anna Zemanová prezentovala i politické dôvody, pre ktoré chcú ministra financií odvolať. „Je neprípustné, aby bol tolerovaný spôsob jeho komunikácie, ktorý šíri napätie a rozdeľuje spoločnosť. Útoky voči médiám a jednotlivým novinárom vplývajú na verejnú mienku, pričom ide o neopodstatnené útoky," tvrdí predsedníčka klubu SaS.

Hlas: Matovičov koniec by ukončil chaos

Hlas tvrdí, že hlasovanie o Matovičovi odhalí, kto si želá jeho zotrvanie v ministerskom kresle. Predseda strany Peter Pellegrini uviedol, že líder OĽaNO „je najväčším zlom Slovenska. Je zodpovedný za rozvrat štátu a v morálnej rovine svojimi vyjadreniami rozdeľuje spoločnosť a lož používa ako pracovnú metódu. Rozpútava nielen osobné, ale aj kultúrne vojny s oponentmi".

Podľa predsedu Hlasu vniesol Matovič do riadenia štátu chaos a neporiadok. Ďalej uviedol, že minister financií nechal ľudí z ekonomického hľadiska napospas pandémii a ekonomickej kríze. „Vojnu v koalícii povýšil nad pomoc pre ľudí, čoho výsledkom sú pred nastávajúcou zimou ohrozené veľké skupiny občanov. Službu ľuďom vníma ako politickú reklamu pre naplnenie jeho politických ambícií," doplnil.

Strana pokladá odvolanie Matoviča z funkcie za jeden z najdôležitejších krokov, ktorý by ukončil politický chaos menšinovej vlády a zároveň vytvoril podmienky na rokovanie o predčasných voľbách.

Taraba si kladie podmienky

Nezaradený poslanec a predseda strany Život Tomáš Taraba reagoval na vyzbieranie podpisov slovami, že je to skvelá správa. Taraba na sociálnej sieti zároveň napísal, že ak predseda SaS Richard Sulík splní jeho dve požiadavky, zahlasuje za odvolanie Matoviča. Požaduje, „aby Sulík schválil zákon o zmene ústavy, aby sa mohlo konať referendum." Druhou požiadavkou je, „aby sa šéf liberálov dohodol na termíne predčasných volieb." Rovnaké požiadavky podľa slov Tarabu má aj predseda Hlas Peter Pellegrini.

VIDEO: Matovič pre Pravdu: Je čas zliezť z hrušky. Ľudia chcú pomoc a nie egotripy

Video

Predseda SaS Richard Sulík v polovici septembra potvrdil, že strana pracuje na návrhu na odvolanie Matoviča z funkcie ministra. Na iniciovanie odvolávania je potrebných 30 podpisov od poslancov.

nr sr, parlament Čítajte viac Fiasko novej trojkoalície hneď na prvej schôdzi. Nedokázala otvoriť rokovanie, SaS urobila obštrukciu
112 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #odvolávanie ministra